Damespad Noord-Holland

In het Noordhollandse dorpje De Rijp loopt een Damespad…

De Waag in De Rijp (NH)

De Damespadwandeling

Het Damespad is een historische rondwandeling in de Eilandspolder. Je wandelt op verharde wegen langs Schermerhorn, Grootschermer, Driehuizen en Graft/ De Rijp.

Noord-Holland op haar best

  • Veel bezienswaardigheden in De Rijp en omgeving.
  • Onderweg leuke galeries en beeldentuinen.
  • De brede wolkenpartijen zul je niet snel vergeten.

Hoe kom je in DE RIJP

Vanaf de A7 (Amsterdam- Leeuwarden) neem je de afslag Purmerend-Noord, richting Alkmaar. Je rijdt nu op de N 244. Vervolgens neem je de afslag De Rijp. Weg vervolgen tot T-splitsing in De Rijp. Vlak voor deze T-splitsing ligt aan de rechterkant een groot parkeerterrein, het Wollandje. Rechtsaf slaan. Na ca. 100 m. bereik je de Kleine Dam en zie je het Raadhuis waarin het VVV gehuisvest is. Hier begint de wandeling.

Het wandelspeldjes

 Noord-Holland: Ik stem Roze 

Het speldje Noord-Holland is goudkleurig met de kleuren blauw en rozerood. Het pijltje verwijst naar het vrouwenteken en duidt aan: Hier ben ik en Ik stem roze.

Zilveren wandelschoenen in een Roze wereld.

Amsterdam in 50 stappen (2012). Wandelroute door de binnenstad van Amsterdam langs markante punten die in het lesbische leven een rol hebben gespeeld. In 50 stappen wordt een beeld gegeven van de plekken die toen en nu een rol spelen in het uitgaansleven van vrouwen.

De zilveren schoen als erespeldje
De zilveren schoen is later ook uitgereikt aan diverse vrouwen voor hun inzet aan het Damespad 

  • Afstand De afstand is ca 18 km, doch is in te korten tot ca. 14 km. 
  • Start Begin en eindpunt is het romantische dorpje De Rijp.
  • Bereikbaarheid De Rijp ligt tussen Alkmaar en Purmerend 
  • Honden zijn aangelijnd toegestaan, doch niet in het broedseizoen.
  • Horeca Voldoende horecagelegenheden.

De historie

Ontstaansgeschiedenis van de polder

De Eilandspolder is een eeuwenoud poldergebied. De weidse horizonten, de wolkenpartijen, de weilanden die als eilanden tussen de brede sloten drijven zijn geven je een geweldig ruimtegevoel. In Noord-Holland werden voor het jaar 1200 grote stukken veen door stormen en overstromingen weggeslagen. Zo ontstond er een afwisselend landschap van veeneilanden en diepe meren. In dit zeer waterrijke gebied broeden uiteraard vele weide- water- en moerasvogels. Langs de sloten ontstaat trilveen d.i. laagveen dat op water rust. Hier groeit o.a. de rietorchis, zonnedauw en moerasvaren. Voorkomende zoogdieren zijn o.a de dwergmuis, noordse wolmuis, hermelijn, wezel en bunzing. De naastgelegen Beemsterpolder staat vermeld op de lijst van de Werelderfgoederen.

De geschiedenis van De Rijp

Ooit heeft De Rijp in verbinding gestaan met de Zuiderzee. Haring- en walvisvangst waren in de 15e eeuw de belangrijkste bron van inkomsten. Hier meerden de walvisvaarders aan. Ook de gebrandschilderde ramen in de N.H.-kerk herinneren aan de visvangst. Hier is de geschiedenis van het polderlandschap nog voelbaar. Nog steeds is De Rijp een eerbiedwaardig dorp met groene houten huizen, een fraaie brug en statige koopmanshuizen uit de 17e eeuw en een monumentaal stadhuis. Tegelijkertijd is het ook het gebied waar veel artisticiteit tot bloei komt getuige de vele ateliers en beeldentuinen. De veelzijdigheid verklaart de gezellige drukte op de terrassen en in de eethuizen.

Lees hier meer informatie over de Noordhollandse Spraakmakende vrouwen Spraakmakende vrouwen in De Rijp

Damespad NH/Ladies Day

 

Organisatie comité Damespad NH/Ladies Day
Greet Bakker, Ineke de Wit, Agatha Hooijschuur, Rita Zwaan. 

 

 

 

 

 

 

Op een Damespad wandel je nooit alleen

Ieder jaar wandelt het Damespad gezamenlijk in Noord-Holland. Bekijk de foto’s in het fotoalbum.

Sponsoren en adverteerders maken dit Damespad mogelijk:
BP tankstation, Restaurant Oudejans, Hotel de Rijper Eilanden.