2019 Ladies Day NH

14 juli 2019 Damespad NH ( Ladies Day) in Alkmaar

Vanaf 10.30 uur ben je van harte welkom in de oude Gasfabriek te Alkmaar, Helderseweg 28, 1817 BA Alkmaar. We hebben gekozen voor dezelfde mooie locatie als vorig jaar. Het is een  open dag voor vrouwen die andere vrouwen in een sportieve sfeer willen ontmoeten.

Commissie DamespadNH/Ladies Day: Greet, Katja en Mariëtte

 

 

 

Dagprogramma

Welkom om 10.30 uur in de oude Gasfabriek. 

Na een flinke stortbui lijkt de lucht op te klaren. 28 vrouwen hebben de weg naar de oude Gasfabriek in Alkmaar gevonden. 

Welkom door Greet

Activiteiten & Helden
Hartelijk welkom in Alkmaar en vooral hier bij de Gasfabriek. Als thema van vandaag hebben we gekozen voor Activiteiten & Helden. Daar gaan we het vandaag over hebben.
Alkmaar. Wat is er speciaal in Alkmaar? Het zit hem in het evenwicht tussen historie en moderne ontwikkelingen.  Veel cultuur, maar de stad is ook rijk aan vele parken zoals: het oude Alkmaarderhout (1607), nu Cultureel park De Hout, Park Oosterhout, Victoriepark, Groene Voet en Rekerhout. De lange wandeling van vandaag (15 km) gaat door de twee laatste parken. We wandelen door Park Rekerhout, dit park is nu ongeveer 25 jaar oud en bij  de aanleg is veel aandacht besteed aan de beleving van een diversiteit aan groen en aan sport en recreatiemogelijkheden. Het park is bebost en heeft ook open plekken. Bijzonder is dat er helden in Alkmaar zijn en dat is de groep vrijwilligers die zich actief inzetten voor het groenonderhoud. Ook wordt er regelmatig een natuurwerkdag georganiseerd. Op deze dagen worden bijvoorbeeld de wilgen geknot. Een ovatie voor al die vrijwilligers.Zij houden Alkmaar groen.
De korte wandeling gaat door het centrum van Alkmaar, het hart van de Stad. Er zijn maar liefst 400 monumenten. Ook hier zijn vele vrijwilligers bezig. Ook voor hen hulde.

Voor mij persoonlijk waren de oprichtsters van Vrouwencafe Dynamien  vanaf 1985 in Alkmaar heel belangrijk. Ik mocht daar in 1985 mezelf zijn met dansen en verleiden. Het is belangrijk de groep vrouwen te verbreden naar alle vrouwen die gestreden hebben en op de barricaden hebben gestaan voor de vrouwenrechten. In  juni 1908 op het congres van de Wereldbond voor Vrouwenkiesrecht in Amsterdam heeft deze groep met prachtige lange jurken aan, ervoor gezorgd dat wij nu al 100 jaar het  recht hebben om te kiezen voor onze democratie. Lang leve de democratie.
De fietstocht gaat naar Schoorl, via de prachtige  Schoorlse Duinen. Vanwege te weinig fietsanimo voor vandaag is deze fietstocht gisteren al gereden (ca 35 km.). We hebben genoten van heide, dennenbos en open duinen. Dit is mogelijk dankzij de vele vrijwilligers en helden die steeds weer de werkzaamheden voor het onderhoud van de prachtige natuur op zich nemen.
Veel plezier vandaag met de activiteiten.
GREET

Van eeuwigheid naar diepe zucht

Openingstoespraakje Damespad NH 14 juli 2019 in Alkmaar door Rita (voorzitter Stichting Damespad.nl)

Het is al weer 19 jaar geleden dat ik begon met het Damespad Noord-Holland in De Rijp. De mededeling dat ik een wandeling ging organiseren voor lesbische vrouwen  deed indertijd een hoop stof doen opwaaien. Ook de kranten en de ingezonden stukken deden flink mee. Ik wist eerlijk gezegd niet wat me overkwam. Het was in mijn beleving toch niet anders dan een wandeling met dames? 
Er was veel rumoer op mijn idee ook in eigen kring. Op de openingsdag zelf  dacht ik in mijn eentje te zullen zitten, maar dat pakte anders uit. Ik kwam het terras op bij Oudejans in De Rijp en daar zaten al die vrouwen. Geweldig! Ontroerend ook. Een aantal vrouwen van toen zijn ook nu aanwezig. Ga eens even staan vrouwen van het eerste uur en wij geven de dames van het Damespad  graag een warm applaus voor al die jaren support en enthousiasme.  

Er was in 2001 veel pers. Voor het eerst kwamen vrouwen er in het openbaar voor uit door hun aanwezigheid in De Rijp dat zij iets hadden met vrouwen.  Dat vrouwen openlijk voor hun geaardheid wilden/durfden uitkomen had nieuwswaarde! 
Nu zijn we 19 jaar verder. De stof is neergedaald. Zijn we er mee opgeschoten? Ja en nee. We hebben geen Nieuwswaarde meer, nergens een persfotograaf te bekennen, voor heteromensen is de lesbische vrouw geen issue meer. Ze vinden het prima zo. We hebben zelfs een minister die lesbisch is. Hoe mooi is dat. Toch zeg ik er aarzelend ook een Nee achter. Wat voor de buitenwereld telt  hoeft niet te gelden voor je zelf. Nog altijd is het lastig om te horen bij een minderheidsgroep. De vraag naar de eigen geaardheid is een zoektocht en geen vanzelfsprekendheid. Als je bij het ouder worden te maken krijgt met zorg dan zit je voordat je het weet weer in de kast.  Ik heb me voorgenomen dat niet te laten gebeuren. Ik ga me verder inzetten als ambassadeur Roze 50 plus. Jullie horen nog van me. 

In 2020 wordt de Stichting Damespad opgeheven. Het is vandaag mijn laatste keer dat ik mijn gedachten met jullie mag delen bij het Damespad Noord-Holland. Op het Damespad zullen we elkaar volgend jaar niet meer ontmoeten, maar de mooie herinneringen aan al die jaren blijven.  19 jaar lijkt een eeuwigheid als je er voor staat, maar nu ik omkijk en 12 Damespaden later kan ik zeggen dat de jaren als een zucht voorbij zijn gevlogen.
Lieve vrouwen, het ga jullie goed
RITA

12.00 uur Vertrek wandeling 15 km

 

 

 

Deelnemers Lange wandeling. 

Onder dreigende regenluchten gaan we van start. We wandelen door de groene parken rondom Alkmaar, het Rekerhout en de Groene Voet.  Maar we hielden het droog. De wandeling uitgezet door Katja en Mariette was een mooie groene wandeling langs de rafelranden van Alkmaar. Vanwege de tijd moest het bij deze twee parken blijven. 

 

 

 

 

12.00 Vertrek Stadswandeling ca 5 km. Deelnemers Stadswandeling Op zoek naar de historie van Alkmaar.

 

Jos ging los en Macky brachten we naar het gedichtenstraatje. De Alkmaarse stadsdichter Margreet Schouwenaar heeft hier een aantal gedichten geplaatst.Over een uur zullen we Macky weer opkomen halen. 

Cornelis Drebbel was een Nederlandse kaarttekenaar, schilder, graveur en lenzenmaker. Een alles kunner die bekend werd door zijn uitvinding van de eerste werkende onderzeeboot. Cornelis Drebbel werd in 1572 geboren in Alkmaar maar werkte een groot deel van zijn leven aan het hof in Engeland.
Onderzeeboot van Cornelis Drebbel
In opdracht van de Engelse koning maakte hij, tussen 1620 en 1624, een houten boot die 4 tot 5 meter onder water kon varen. De boot maakte zijn eerste duik op de rivier de Theems. Roeiers zorgden er voor dat de boot voortbewoog, maar hoe de bemanning van zuurstof werd voorzien is tot op heden nog steeds een raadsel. Niet alleen de koning nam plaats in de onderzeeër, duizenden Londenaren waren ook nieuwsgierig en namen plaats in de onderzeeboot.Er is niemand verdronken. 

Prachtige oude straatjes en grachten. Stijlvolle pakhuizen, verbouwde woonhuisjes en een oude bioscoop in Jugendstil. Op een oude fiets moet je het leren. Hieronder de dames van het goede leven. 

16.30 uur Slotborrel en Tapas en Pinchos

Dank, dank, dank

Tot slot worden de dames van de organisatie Katja, Mariëtte en Greet in het zonnetje gezet voor hun inzet om er weer een geslaagde dag van te maken. Daar horen zonnebloemen bij.

Dank voor jullie tijd
Dank voor jullie betrokkenheid  
Dank voor jullie enthousiasme voor het Damespad NH.

Rita

 

 

 

En dan worden de rollen omgedraaid en word ik zelf bedankt voor de negentien jaren Damespad in Noord-Holland. De tastbare herinnering in de vorm van een wandcollage krijgt een ereplaatsje in mijn huis. Het warme applaus neem ik mee in mijn hart.

 

Veel liefs,  wel thuis en we will  meet again!  

 


op een damespad wandel je nooit alleen……

 

 

 

Op 25 juli bereikte ons het droeve bericht dat Majo, de vrouw van Greet, is overleden. Wij kennen haar als steun op de achtergrond voor Greet. We willen hiermee ons welgemeend medeleven uitspreken en hopen dat zij de kracht vindt dit verlies te dragen en haar weg alleen kan vervolgen. 

Stichting Damespad.nl

 

 

 

2019 Afscheid bij Oudejans in De Rijp Commissie Damespad NH/Ladies day

v.l.n.r. Greet Bakker (bestuur), Mariette Petersen (wandelaar), Rita Zwaan (bestuur),  Katja de Moel (wandelaar)

Toen ik 19 jaar in Oudejans met het Damespad begon stond Jan Oudejans sr. aan het roer. Er was een heerlijk beschut terras waar we heel veel jaren de vrouwen verwelkomd hebben en de wandeldag met een borrel of maaltijd geëindigd zijn. Zoon Hein heeft de zaak inmiddels met groot succes overgenomen. Het terras is nu ten dele overdekt. Het is eten is heerlijk. Ik neem afscheid van Hein omdat “ik met pensioen ga” en krijg een knuffel en een bedankje voor al die jaren wederzijdse reclame. Het afscheid doet me meer dan  me lief is. Fijn dat Greet er ook bij kan zijn zo kort na het overlijden van haar vrouw. De commissie Damespad NH is nu opgeheven, maar wij beloven contact te houden met elkaar en af en toe wat leuks samen te doen. 

Dag fluisterbootjes, dag Eilandspolder, wij hebben van je genoten. Het ga je goed!

Rita Zwaan, stichting Damespad.nl