Damespad Gelderland

Struinen door bos en hei

Gelderland is bij uitstek een grandioos wandelgebied en heel gevarieerd: bossen, heidevelden en zandverstuivingen, langs de grote rivieren, de fruitgebieden, de randmeren, vissersdorpjes, de Veluwe, rondom Arnhem en Nijmegen, de Achterhoek.

Start en eindpunt Vierhouten

Afstand 21 km, verdeeld over 3 lussen. 
Start en uitpunt: Hotel De Foreesten in Vierhouten
Honden toegestaan, mits aangelijnd

Waarom het Damespad Gelderland in Vierhouten begint

Vierhouten (vroeger Vierholten genaamd) ligt tussen 4 bossen: het Vierhouterbos, het Vreebos, het Elspeterbos en het Gortelsebos. Het dorp telt 771 inwoners en behoort tot de gemeente Nunspeet. In Vierhouten is op loopafstand een mooie schakering te vinden van diverse landschappen, waaronder heide, stuifzand en bos. Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme, in de herfst verandert het blad aan de bomen in de mooiste kleuren en als er ’s winters voldoende sneeuw valt biedt Vierhouten zelfs de mogelijkheid om te langlaufen. In de lente staat alles mooi in bloei en ’s zomers loop je door vlakten van paars bloeiende heide.  
Vierhouten is een toeristisch dorp wat valt onder de gemeente Nunspeet. In de directe omgeving is er genoeg te zien en te ondernemen, waaronder “ het verscholen dorp”, de heemtuin en paleis het Loo. 

Omdat Vierhouten een aantrekkingskracht op veel mensen heeft, biedt het dorp voldoende horeca en overnachtingsmogelijkheden. Ook op zondag.

De wandeling door het Gelders landschap

 De wandeling gaat door bossen, over en langs verschillende heidegebieden, door een stukje stuifzand, langs enkele vennen en oude eikenhakhoutbossen. Langs grafheuvels en langs bezienswaardigheden, waaronder het Verscholen Dorp en de Heimanshof, één van de oudste heemtuinen van Nederland.

Witte Wieven

Vierhouten kent ook een rijk verleden aan mythen waaronder het verhaal van de “witte wieven”. Deze witte wieven  dwaalden in de bossen van Vierhouten. Talrijk zijn de legendes over de “witte wieven” die rond middernacht ronddoolden. Ook nu nog, volgens de oude dorpelingen. Maar als je deze heksengeesten met rust laat, doen ze jou ook niets, klinkt het rustgevende advies.

Eibertjespad

Op de vrijdag na Hemelvaartsdag wordt in Vierhouten Eibertjesdag gevierd.
Eibertje was een armlastige vrouw die rond 1850 in Vierhouten woonde. Om wat bij te verdienen, ging ze één keer per week naar Nunspeet om op de markt haar mand met eieren te slijten. Ze liep daarbij de kortste weg, dwars door het onveilige donkere bos. Eibertje trotseerde de geesten en spoken. Het vrouwtje werd op haar wekelijkse tocht namelijk beschermd door een trouwe schare elfen. De route die ze altijd liep, werd later ook door andere Vierhouters genomen en zo ontstond het Eibertjespad. Wie de vriendelijke geest van Eibertje wil ontmoeten moet dus te voet over het Eibertjespad gaan. Het kan natuurlijk ook op de fiets, maar dan mis je wel haar stem die zacht door de bossen fluistert. Op de vrijdag na Hemelvaartsdag wordt nog ieder jaar Eibertjesdag gevierd in de vorm van een braderie. 

Wandelspeldje Gelderland

Het roze vrouwenteken staat centraal. De groene boomvorm verwijst naar de bossen op de gele zandgrond. De kleur oranje verwijst naar de verbinding met het Koninklijk Huis.

 

 

Opening 2011

De opening van het Damespad op de Veluwe in 2011 leverde een storm van publicaties op in de regionale bladen. Maar de storm ging ook weer liggen. Lees verder op het Nieuws op deze site en bekijk het fotoverslag van de opening. .

 

 

 

Organisatiecomite Damespad Gelderland

vlnr: Rita Zwaan, Esther Holstege, Tonia Duerink, Marianne Vogelesang. 

 

 

 

Op een Damespad wandel je nooit alleen

Lees verder

Bekijk ook de foto’s van Damespad Gelderland in het fotoalbum en lees over de Spraakmakende vrouwen van Gelderland en belangrijke Vormingscentra

Sponsoren en adverteerders maken dit Damespad mogelijk:
Camping De Bunders, Lesbische Alliantie