Flevoland

Damespad Flevoland in Almere

Jongste stukje Nederland. Buitengewoon!

Geschiedenis

Flevoland is de jongste provincie van Nederland; het is als provincie erkend in 1986. Het grondgebied bestaat vrijwel geheel uit de voormalige bodem van de Zuiderzee, die in de 20e eeuw deels is drooggelegd. Tussen 1972 en 1984 ontstonden de nieuwe gemeenten Dronten (1972), Lelystad (1980), Almere en Zeewolde (1984).
De Overijsselse  gemeenten Urk en Noordoostpolder horen sinds 1986 bij Flevoland.

De zee geeft en de zee neemt

Flevoland is natuurlijk niet uit het niets ontstaan. Waar nu Flevoland is, stroomde vroeger vooral water met hier en daar een eilandje in de Zuiderzee. Zoals Wieringen. Marken. Schokland. Urk. Droog land tussen al dat nat. Op de eilanden en op het vaste land wist men: de zee geeft en de zee neemt. De schade bleef daarbij niet beperkt tot de schepen op zee. Ook het land kreeg het zwaar te verduren. Eeuwenlang had het water ons leven beheerst. Hendric Stevin, waterbouwkundig ingenieur kwam met het revolutionaire idee om de Zuiderzee te temmen. Hij wilde een dijk leggen van de kop van Noord-Holland langs de waddeneilanden naar de Groninger zeedijken. Flevoland is bijna geheel op het water veroverd gebied. Waar water was, is nu land. Waar land is, is leven. En waar leven is, wordt gewoond. Vruchtbare grond voor gemeenten.

Architectuur 

Waar mensen wonen wordt gebouwd. Almere bestaat uit een stad die bestaat uit meerdere kernen met elk een eigen identiteit, royaal omgeven met water en groen. Almere Centrum is onder architectuur gebouwd  (Rem Koolhaas). Hier kun je prachtige  architectuurwandelingen maken. In Almere Poort wordt nu nog volop gebouwd. Hier staan de meest bijzondere woningen. Almere Haven is het dorp van Almere. Kleinschalig van opzet met het gevoel van een havenstadje.

Natuur

Staatsbosbeheer is nauw betrokken bij de aanplant van polder. De vogel- en dierpopulatie is fantastisch. Er zijn maar liefst 6 bosgebieden: De Stadsbossen in Almere en Lelystad, het Kuinderbos, de Randmeerbossen.  Als je helemaal uit je dak wilt gaan bezoek dan de Oostvaarders- en de Lepelaarplassen. Ongekend mooie natuur!
Het Weerwater ligt aan de rand van Almere en is een populaire recreatieplas. Je kunt er helemaal omheen wandelen. Deze plas is ontstaan door zandafgravingen ten behoeve van Almere Haven. 

Wandelinfo

Het Damespad Flevoland loopt vanaf het stadslandgoed De Kemphaan naar Almere Haven en met een lus weer terug.

Startpunt:  Het startpunt van het Flevolandse Damespad is bij Restaurant Buitengewoon Lekker, Kemphaanstraat 4, 1358 AD Almere. In dit restaurant krijgt u op vertoon van het Flevolandse Damespadspeldje het hele jaar door 10% korting op gerechten van dit restaurant! Een mooi punt om te starten maar zeker ook om uw wandelroute weer af te sluiten.

Horeca onderweg: In Almere Haven na ca 10 km.  Een gezellige sfeer met veel horeca etablissementen. Geniet van het mooie uitzicht en het levendige havengebeuren.

Openbaar vervoer
Het Stadslandgoed De Kemphaan is goed bereikbaar per bus vanaf station Almere Centrum: zie www.ov9292.nl.

Per auto
Er is ruim (gratis) parkeergelegenheid bij De Kemphaan. In de stad Almere is overal (ook op zondag) betaald parkeren.

Mindervaliden

Dit is de eerste route van het Damespad dat ook prima toegankelijk is voor mindervaliden dus ook met bijvoorbeeld de scootmobiel is deze mooie wandeling te maken.

 

Lengte rondwandeling: 16 km – 10 km  

Het Damespad Flevoland bestaat uit een route van ca. 16 km. Het is mogelijk om de wandeling in Almere Haven te beëindigen (ca. 10 km). Vanuit hier neemt u  de bus naar het Station Almere Centrum. Hier kunt u de bus nemen naar het beginpunt van de wandeling.

 

 

Wandelspeldje Flevoland

Het ontwerp is kenmerkend voor Flevoland: dijken, water en land. Het blauw aan de linkerkant van het speldje staat symbool voor het water waarmee de polders zijn omgeven. Het groen aan de rechterkant zijn de strakke kavels van het polderland. Over de roze F van Flevoland wandel je de natuur in van het jongste stukje Nederland.

 

Zin om te wandelen? Bestel de wandelroute Damespad Flevoland / Almere.

De routebeschrijving en het wandelspeldje zijn te bestellen door € 6,00 over te maken op
NL56INGB 0009520144 t.n.v. Damespad.nl te Hoorn o.v.v. de gewenste provincie.  Vergeet vooral niet je naam en adres te vermelden!  Samen met je vriendin aan de wandel? Voor €10,00 ontvang je 2 speldjes. Zie ook de bestelinformatie elders op deze site.

Meer informatie:

damespadflevoland@gmail.com
www.damespad.nl/flevoland

op een damespad wandel je nooit alleen…….