Damespad Flevoland werd op 23 augustus 2015 in Almere geopend.
Geschiedenis
Op Flevoland is de jongste provincie van Nederland; het is als provincie erkend in 1986. Het grondgebied bestaat vrijwel geheel uit de voormalige bodem van de Zuiderzee, die in de 20e eeuw deels is drooggelegd. Tussen 1972 en 1984 ontstonden de nieuwe gemeenten Dronten (1972), Lelystad (1980), Almere en Zeewolde (1984).
De Overijsselse gemeenten Urk en Noordoostpolder horen sinds 1986 bij Flevoland.
Zelfs Michael Schaap (VPRO TV) komt gezellig opnames maken voor het programma De Hokjesman.
De Zuiderzee getemd
Flevoland is natuurlijk niet uit het niets ontstaan. Waar nu Flevoland is, stroomde vroeger vooral water met hier en daar een eilandje in de Zuiderzee. Zoals Wieringen. Marken. Schokland. Urk. Droog land tussen al dat nat. Op de eilanden en op het vaste land wist men: de zee geeft en de zee neemt. De schade bleef daarbij niet beperkt tot de schepen op zee. Ook het land kreeg het zwaar te verduren. Eeuwenlang had het water ons leven beheerst. Hendric Stevin, waterbouwkundig ingenieur kwam met het revolutionaire idee om de Zuiderzee te temmen. Hij wilde een dijk leggen van de kop van Noord-Holland langs de waddeneilanden naar de Groninger zeedijken. Flevoland is bijna geheel op het water veroverd gebied. Waar water was, is nu land. Waar land is, is leven. En waar leven is, wordt gewoond. Vruchtbare grond voor gemeenten.
Almere
Almere bestaat uit een stad die bestaat uit meerdere kernen met elk een eigen identiteit, royaal omgeven met water en groen. Almere Centrum is onder architectuur gebouwd (Rem Koolhaas). Hier kun je prachtige architectuurwandelingen maken. In Almere Poort wordt volop gebouwd. Hier staan de meest bijzondere woningen. Almere Haven is het dorp van Almere. Kleinschalig van opzet met het gevoel van een havenstadje.
Het kan in Almere!
Almere is een jonge stad gebouwd op de bodem van de Zuiderzee en bedoeld als overloopgemeente van Amsterdam. Pas in 1980 zijn de eerste huizen gereed zijn gekomen. Het heeft nu al 197.398 inwoners. En er zijn winkels, heel veel winkels. De bewoners van Almere zijn heel tevreden met hun stad. Er is groen, open water met stranden, ruimte en een prachtige natuur. Er kan ook veel. Je eigen huis bouwen zonder veel regels. Niets is te gek. Wie Almere zegt denkt ook aan dijken, polders, water en nieuwe architectuur. Renate Dorrestein liet zich in haar jongste boek inspireren door de grote plas water tussen Almere-Centrum en Almere-Haven: het Weerwater. Fantasierijke bouwers ontwierpen hun eigen huis aan het Weerwater. Kunst waar je soms geen raad mee weet, maar ook gewone grachtjes met wat zwanen en een steigertje met brutale meeuwen.
Hoe komt het toch dat mensen die er niet wonen denken dat het saai is? Omdat ze er nooit geweest zijn!
Van harte welkom in het bruisende Almere middenin in het natuurgebied..
Natuur
Staatsbosbeheer is nauw betrokken bij de aanplant van polder. De vogel- en dierpopulatie is fantastisch. Er zijn maar liefst 6 bosgebieden: De Stadsbossen in Almere en Lelystad, het Kuinderbos, de Randmeerbossen. Als je helemaal uit je dak wilt gaan bezoek dan de Oostvaarders- en de Lepelaarplassen. Ongekend mooie natuur!
Het Weerwater ligt aan de rand van Almere en is een populaire recreatieplas. Je kunt er helemaal omheen wandelen. Deze plas is ontstaan door zandafgravingen ten behoeve van Almere Haven.
Wandelinfo
Het Damespad Flevoland loopt vanaf het stadslandgoed De Kemphaan naar Almere Haven en met een lus weer terug. Dit alles wordt beschreven in een mooi routeboekje.
Het Damespad in Almere
Startpunt: Het startpunt van het Flevolandse Damespad is bij Restaurant Buitengewoon Lekker, Kemphaanstraat 4, 1358 AD Almere. Een mooi punt om te starten maar zeker ook om uw wandelroute weer af te sluiten.
Horeca onderweg: In Almere Haven na ca 10 km. Een gezellige sfeer met veel horeca etablissementen. Geniet van het mooie uitzicht en het levendige havengebeuren.
Openbaar vervoer: Het Stadslandgoed De Kemphaan is goed bereikbaar per bus vanaf station Almere Centrum.
Per auto: Er is ruim (gratis) parkeergelegenheid bij De Kemphaan. In de stad Almere is overal (ook op zondag) betaald parkeren.
Mindervaliden: Dit is de eerste route van het Damespad dat ook prima toegankelijk is voor mindervaliden met bijvoorbeeld de scootmobiel.
Lengte rondwandeling: 16 km of 10 km Het Damespad Flevoland bestaat uit een route van ca. 16 km. Het is mogelijk om de wandeling in Almere Haven te beëindigen (ca. 10 km). Vanuit hier neemt u de bus naar het Station Almere Centrum en vandaar de bus naar het beginpunt van de wandeling De Kemphaan
Bijzondere begraafplaats
Vrijheid op de Begraafplaats Almere Haven
Vrij snel nadat de eerste bewoners in 1976 in Almere Haven kwamen wonen was er ook al een begraafplaats. Ontworpen door de architect Christian Zalm. Het is een begraafplaats die een gesloten karakter heeft wat betreft de Grafkamers waar de graven zich bevinden en die omringd worden door hagen. En daarnaast loopt er ook een fietspad overheen waardoor het juist bij de openbare ruimte wordt getrokken. In eerste instantie werd bepaald dat de zerken die op de graven kwamen een uniformiteit moesten hebben. Allemaal dezelfde steensoort en de keus uit een paar simpele vormen. Dit idee heeft maar zeer kort stand gehouden want de bewoners eisten al snel hun vrijheid op in het bepalen van de manier waarop zij hun graven wilden kenbaar maken. Uiteindelijk is er een toch een bijzonder begraafplaats ontstaan die zeer open is en tegelijkertijd heel intiem.
Het lied van Flevoland
Flevoland volkslied2015
Wandelspeldje Flevoland
De ontwerpster is Mary Fonyaine. Het ontwerp is kenmerkend voor Flevoland: dijken, water en land. Het blauw aan de linkerkant van het speldje staat symbool voor het water waarmee de polders zijn omgeven. Het groen aan de rechterkant zijn de strakke kavels van het polderland. Over de roze F van Flevoland wandel je de natuur in van het jongste stukje Nederland.
Het organisatiecomite van Damespad Flevoland/Almere:
Leny Hartong, Margo Niestadt, Mary Fontaine en Kitty Stoltenborg