Damespad Friesland

Fleurich en frij kuierje yn Fryslân

De rondwandeling is ca. 18 km en is in te korten tot 10 km. De wandeling start vanaf station Sneek en loopt door een prachtige laan via het gezellige centrum naar het Sneeker Meer en vervolgens door de weidse landerijen via het dorpje Goïnga en het langs het kanaal De Zwette terug naar Sneek.

 
Wandelspeldje Damespad Friesland

DamespadDe kleuren van het Damespadspeldje Friesland zijn roze, wit en blauw.  Het roze pompeblêd is omringd door het blauw van  water en lucht. De witte achtergrond symboliseert onze vrijheid.

Waarom het Damespad Friesland in Sneek (Snits) begint

Organisatiecomité Damespad Friesland Minke Dooper, Jeanette Bijker, Rita Zwaan, Geppy Visser, Nea terpstra, Rennie Hoekstra.

Het Damespad Friesland werd op 12 mei 2013 in Sneek geopend. Als je als ‘niet Fries’ aan Friesland denkt, is je eerste gedachte: de Friese Meren! ‘Lân fan wyn en wetter’ (land van wind en water). De Friese taal maakt de provincie Friesland uniek. In Sneek spreekt men een eigen dialect, het Stadsfries. Sneek is het hart van het Friese Merengebied, maar je maar je kunt er ook een mooie wandeling maken. De weidsheid van het water straalt zowel rust als energie uit. Sneek  is bekend om zijn historische binnenstad en de gezellige terrasjes. Sneek telt ca 33.500 inwoners  Het meest bekende bouwwerk is de Waterpoort uit 1613. Een echte aanrader is om eens te kijken naar Friese sporten zoals kaatsen, skûtsjesilen en fierljeppen. Tijdens de beroemde Sneekweek is er sinds enkele jaren ook een Roze Maandag.

Het Damespad Friesland loopt langs het natuurgebied de Potskar. Dit natuurgebied wordt onderbroken door de Potten, een drukbezochte waterrecreatieplaats midden in de natuur. De wandeling langs de Zwette is een verrassend besluit van het Damespad Friesland.

Fryske lekkernijen 


Oranjekoeken (gebak waarin anijszaad en oranjesnippers zijn verwerkt)
Sûkerbôle – Fries suikerbrood
Dúmkes – koekjes met speciale smaak door anijszaad en vorm (duimafdruk in elk koekje)
Fryske krúdkoeke – Friese kruidkoek
Keallepoat – koek in de vorm van een kalfspoot
Alvestêdedrop – elfstedendrop
Us memkes – dropjes in de vorm van Friese koeien (het prototype van de Friese  ideale koe noemen wij ús mem, onze moeder).
Potstro – oud Fries gerecht van dikke boekweitpap met daarin een kuiltje voor de gesmolten boter en stroop.

Test

Je bent alleen een echte Fries als je de volgende tekst (foutloos) kunt uitspreken:
Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries!

Tips van de commissie Friesland

  • Bolsward (Fries: Boalsert) is een van de elf steden. De stad is ontstaan op een drietal terpen, waarvan in ieder geval de oudste (waar de Sint Maartenskerk op staat) dateert van voor het begin van de jaartelling. Een historische binnenstad. Het mooiste monument is het stadhuis (1615) en het oudste de Broerekerk (13e eeuw). In 1980 door brand verwoest en nu als ruïne geconserveerd
  • Joure ( Fries: De Jouwer) ligt ten oosten van Sneek. Bezienswaardigheid: Museum Joure, een bedrijvig museum: werkplaatsen met producten van klokkenmaker, kopergieter, koper-slager, goud- en zilversmid en drukker zijn onderdeel van het industrieel / ambachtelijk complex uit eind 19e eeuw waar eens koffiebrander Douwe Egberts zich vestigde. In de eerste fabriek van DE is de koffie- thee- en tabaks-collectie te zien.
  • Epema State is een 17-eeuws kasteel in het Friese dorp IJsbrechtum, ten westen van Sneek, uit 1625. Hier woonde lange tijd verschillende grietmannen van Wymbritseradeel, onder anderen baron Sjuck van Burmania Rengers. De tuin rond het huis is een ontwerp van Lucas Pieters Roodbaard uit 1825. Het is een park in de Engelse landschapsstijl.
  • Mummies te Wiuwert. In de kerk van Wiuwert (ten noorden van Sneek) bevinden zich in de grafkelder 4 mummies. De mummies herinneren ons aan de rijke historie van de Walta’s en de Labadisten, waaronder Anna Maria van Schurman (zie ook: Spraakmakende vrouwen).
  • Leeuwarden (Fries: Ljouwert) is een absolute aanrader. Tegenover het station Leeuwarden is een prachtige mistfontein 2 witte kinderhoofden van 7 m. met de mooie naam LOVE. Dit is een onderdeel van de Elf Fonteinenroute, een bijzondere route langs de 11 steden van Friesland. 

     

    Op een Damespad wandel je nooit alleen!

     Lees verder 

12 mei 2013 wordt het damespad Friesland officiëel geopend!

Sponsoren en adverteerders maken dit Damespad mogelijk:
Camping pasveer, La Vita, Fotografie Jenny Protzman, Pink Rose fashion,Travel women, Andringa Pedicure, COC Friesland, Homoplatform,Thermodoron, Sandra de Cocq, Bureau land, IHLIA, Tumba, DEVO, Erica Boers