Damespad Friesland 2018

Een fotoverslag van het Damespadfeestje in Friesland op zondag 27 mei in de Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân.

ProgrammaOm 11.00 uur verzamelen en welkom in Irish Pub “Paddy O’Ryan” te Leeuwarden (Tweebaksmarkt 49) onder het genot van een lekker bakje koffie/thee en een Friese verrassing.

Stadswandeling
8 km om 12.00 uur. Het begin- en eindpunt is Irish Pub “Paddy O’Ryan”, onderweg is er veel horecagelegenheid in de stad. Bij mooi weer wandelen we ook nog door enkele aantrekkelijke stadsparken.
Praamvaren door de stadsgrachten van Leeuwarden in combinatie met een korte wandeling.
Zie alvast op de website praamvarenleeuwarden.nl/informatie-praamvaren
’s Ochtends kunnen de kaarten hiervoor geregeld worden.
Om 16.00 uur Borrel op het Damespad Friesland in Irish Pub “Paddy O’Ryan”
Wil je gezellig blijven eten (vanaf 5 uur) dan kan dat ook bij Paddy O’Ryan. Opgave hiervoor is verplicht.

Tot ziens op het Damespad in Friesland!  
Akke, Ans, Carla en Minke

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het organisatiecomité Damespad Friesland Minke, Carla, Akke en Ans
Zij heten vandaag 35 dames welkom in het stralende Leeuwarden. 

Friese Lekkernij

De Friese verrassing bij de koffie was een eerlijk stukje Oranjekoek. Het smaakte buitengewoon goed. Deze bakker kon er in ieder geval wat van. 

Welkom door Ans

Om 11.30 uur is het tijd om te beginnen. Ans opent officieel deze 5e  verjaardag van het Damespad Friesland. 

Welkom in Leeuwarden op deze warme dag.
Misschien hebben jullie onlangs gehoord of gelezen dat Friesland derde is in de top 10 beste Europese bestemmingen van reisgids Lonely Planet. Er wordt zelfs over de verborgen parel gesproken. En ik was de afgelopen week in ANWB winkel en daar zag ik in de gids wandelen 2018 een stadswandeling door Leeuwarden. Overal is aandacht voor het noorden. Toen wij bezig waren met de voorbereidingen hebben wij een aantal opties naast elkaar gelegd maar we kwamen al snel uit bij een stadswandeling door Leeuwarden. Er zijn zoveel bijzondere en bekende vrouwen geboren in Leeuwarden of ze hebben er een tijd gewoond. En om daar een keer bij stil te staan is zeker de moeite waard. De meest beroemde vrouw is Mata Hari. Daarover krijgen jullie onderweg meer te horen. Maar ook Ciska Dresselhuys, tot haar pensionering hoofdredacteur van het maandblad Opzij, is in Leeuwarden geboren. De route leidt door de binnenstad waardoor een aantal vrouwen niet aan bod komen. Maar op internet kun je veel vinden over al de bekende vrouwen van Leeuwarden. De indeling van de middag is als volgt: Twaalf uur, dus zo, gaan we wandelen. Een paar vrouwen gaan varen. Het is de bedoeling dat we om vier uur weer op deze plek zijn, borreluur! En om vijf uur gaan de vrouwen, die zich hebben opgegeven voor het eten, aan tafel. Dan geef ik nu het woord aan Rita Zwaan, de moeder van het Damespad!

Rita (stichting Damespad) feliciteert Damespad Friesland 

Namens de stichting Damespad mag ik even van jullie tijd nemen om jullie te feliciteren met de voortgang van het Damespad Friesland.
1. Ode aan de oprichters van Damespad Friesland.  Vandaag bestaat het Damespad Friesland al weer 5 jaar. Op 12 mei 2013 is het Damespad Friesland gestart in Sneek. Ik herinner me nog dat toen het Damespad Groningen een jaar daarvoor  i(n 2012) geopend werd, op een nog warmere dag als vandaag, dat Minke en Nea daar de wens uitten om in Friesland ook een Damespad uit te rollen. Ze hielden vol en maakten nog meer vrouwen in Friesland enthousiast. We zijn met elkaar een jaar vol overgave met de voorbereiding bezig geweest en we haalden onwijs veel advertenties op. Alsof heel Friesland lag te wachten en dacht hè hè eindelijk zijn wij aan de beurt. 
2. Bestaansrecht is niet vanzelfsprekend. Waarom ik vandaag hierbij wil stil staan is dat het niet vanzelfsprekend is dat het Damespad Friesland nog steeds bestaat. Minke je bent al die 5 jaar een stimulerende kracht achter het Damespad Friesland geweest en nog.  Ieder jaar zijn er weer dames opgestaan die je geholpen hebben met de organisatie en er zijn vrouwen geweest die de moeite hebben genomen om te komen. Ook heel belangrijk! Een kleine blijk van waardering wil ik graag overhandigen aan Minke om het te delen met Akke, Ans en Carla.  
3. Merci. Het dankjewel voor jullie enthousiasme wil ik graag in het Frans doen: Merci, lieve dames. Ik geef jullie samen één symbolisch cadeautje, dat staat voor het eerste lustrum. Die afzonderlijke chocolaatjes met al die smaakjes vond ik passend voor jullie allemaal. Een applaus voor het organisatiecomité en een extra roffel voor Minke. Dat heeft ze verdient. Wij gaan voor het 2e lustrum.

w.g. Rita

De stadswandeling

Met Minke als stadsgids hadden we ons geen betere kunnen  bedenken.  We starten bij een klassieke jaren30 woning waar het COC lang gehuisvest was maar nu op  Zaailand 94-A zit. Nostalgie voor een aantal van de vrouwen. Ook in Friesland is het COC nog hard nodig, maar kampt zoals overal met een tekort aan geld en vrijwilligers.

 

De Blokhuispoort is een voormalige gevangenis. In 1944 vond hier de spectaculaire gevangenisontsnapping plaats van 51 verzetsstrijders door het gewapend verzet, maar zonder geweld. Het is nu een inspirerend centrum voor kleine winkeliers en kunstenaars. Het geboortehuis van Saskia van Uylenburg en de Waag, de strafrechtadvocaten Anker & Anker zijn duidelijk aanwezig in het straatbeeld.

Leeuwarden maakt zijn naam als culturele hoofdstad helemaal waar. Dichter Piet Paaltjes, het tempeltje van Pier en de moederkoe Us Mem. Letters in het water, aan de muur, op de grond. Het moge duidelijk zijn: Friesland leeft met taal.

Als ik een bidder zie loopen
Dan slaat mij ’t hart zo blij
Dan denk ik, hoe hij ook weldra
Uitbidden zal gaan om mij

                    Piet Paaltjes

 

 

ESCHER

In het Culturele jaar van Leeuwarden mag Escher niet ontbreken. Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren in het stadspaleis van Leeuwarden, waar tegenwoordig Keramiekmuseum Princessehof gevestigd is. Na zijn studie trok Escher de wijde wereld in en verhuisde hij naar Italië. De tentoonstelling bewaren we voor een andere keer, maar op straat kunnen we af en toe in zijn schoenen staan en te zien wat hij voor zijn geestesoog zag.   

 

 

 

 

 

De Praamvaart 

Praamvaren blijkt vandaag hot. Door het mooie weer zijn er opeens meer vrouwen die zin in een praamvaart hebben. Helaas! Slechts de zes  vrouwen die zich van te voren opgegeven hebben kunnen meevaren. Met een grote lach op hun gezicht varen zij door de grachten van Leeuwarden. Zij zien ongeveer dezelfde dingen als de wandelaars maar vanuit een ander perspectief. De binnenstad van Leeuwarden is heel groen en veelzijdig. Lunchen in de Koperen Tuin van de vergeten schrijver Vestdijk in het stadspark van Leeuwarden  is een waar genoegen.  Na de Dubbele Dame en het Turkse Hooft komen we uit bij de muurschildering van Maria Louise en haar plaats in de Oranjegeschiedenis. 

Tip voor verliefde vrouwen:
Bij Hette in de gondel kun je zelfs in Leeuwarden Bourgondisch genieten in Venetiaanse sferen.

 

 

 

 

 

 

Happy Hour : Men kin op ien foet net gean

Minke als de roze koerierster van het Damespad Friesland. Daarom een speciale toost voor haar voor de uitgebreide toelichting tijdens de stadswandeling. We hadden nog wel tien wandelingen door Leeuwarden kunnen maken. Er is zoveel te zien en te genieten. Het is een veelzijdige groene stad en de moeite waard om nog eens terug te komen.

 

Men moat fier rinne om it better te krijen

 

Dank je wel  meiden van het Damespad Friesland.
Het zit er weer op voor 2018, maar we  hopen in 2019 weer van de partij te kunnen zijn.

 

Op een damespad wandel je nooit alleen