Damespad Noord-Brabant

Een boeiende wandeling door het Brabantse land!

Het Damespad Brabant is een rondwandeling door bossen, langs een beekdal en over de heide. Je wandelt vanuit het centrum van Alphen bij Chaam over landweggetjes en onverharde paden vlak bij de grens van België.

Waarom het damespad in Alphen begint

Een mooie start voor het damespad Brabant is in Alphen in een voormalig nonnenklooster. In Brabant heeft de Rooms-Katholieke kerk een grote rol gespeeld in het maatschappelijk leven.

In het rijtje van de 10 Spraakmakende Brabantse vrouwen die in de wandelroute van het Damespad Brabant zijn opgenomen worden niet toevallig ook een aantal zusters vermeld. Deze zusters waren sociaal erg begaan met de gewone, meestal arme mensen en hebben veel betekend voor de ontwikkeling en het onderwijs van de meisjes in Brabant. Daarom vinden wij het “Klooster van Alphen” een toepasselijk begin- en eindpunt van de wandeling.

 


Bestel de route en ontvang dit Damespadspeldje

 

  • Afstand De afstand is ca 20 km, maar het pad is in te korten tot ca. 15 of 11 km.
  • Start Begin en eindpunt is achter de kerk bij brasserie Het Klooster van Alphen, een voormalig nonnenklooster. (www.kloostervanalphen.nl)
  • Bereikbaarheid OV of auto (zie hieronder)
  • Horeca Onderweg is wel picknickgelegenheid maar geen horeca. In Alphen is voldoende eetgelegenheid
  • Honden Honden zijn mits aangelijnd toegestaan.
  • Contact

Afwisselend natuurgebied

Het Damespad Brabant is een rondwandeling door bossen, langs een beekdal en over de heide. Je wandelt vanuit het centrum van Alphen bij Chaam over landweggetjes en onverharde paden tot vlakbij de grens van Belgie. Dichtbij Alphen ligt een prachtig natuurgebied met bossen, heide, vennetjes en zandafgravingen. Het meest bijzonder stuk is de scheiding tussen het hoger deel: “Regte Heide” en het lage beekdal: “Riels Laag”. Dit maakt het gebied zo uniek en zorgt voor een rijk vogelleven: roodborsttapuiten, klapeksters, wulpen, grutto’s en kiekendieven. Ook vind je hier veel soorten planten en een rijk waterleven.

Rijke geschiedenis

Alphen ligt al eeuwenlang op een dekzandrug en daarom zijn op het grondgebied vele belangrijke vondsten aangetroffen uit de prehistorie en de Romeinse tijd, waardoor Alphen zich mag rekenen tot de vroegst bewoonde gebieden binnen het land van Breda. In het streekmuseum van Alphen en in het heemkundigmuseum in Chaam is meer informatie te verkrijgen.

Historie van Brabant

Historisch gezien is de “Regte Heide” ook waardevol om zijn grafheuvels uit de prehistorie. Rondom de landgoederen zijn nog oude blusvijvers te vinden, die dienden als waterreservoirs voor de eventuele brandjes. Ook het voormalig “Bels Lijntje” bestaat nog, maar nu als fietspad. Langs dit pad staan zeldzame planten, die ontstaan zijn uit zaden die met de trein meegevoerd werden. Kortom dit alles maakt het de moeite waard om dit gebied te verkennen.

Poosplaatsen

Op 27 plaatsen in Alpen/Chaam zijn hardstenen banken of zwerfkeien geplaatst met daarin gedichten gegraveerd. Op een poosplaats kunt u de poëzie op u in laten werken.

Hoe kom je in Aphen?

Openbaar vervoer
vanuit alle richtingen: vanaf station Tilburg-centrum bus 132 richting Breda. Uitstappen bij halte Van Gaverenlaan in Alphen. Rechtdoor lopen en vlak voor de kerk rechtsaf de Heuvelstraat in. Na 150 meter is aan de linkerkant het Klooster van Alphen.

Met de auto
A58 tussen Breda en Tilburg. Neem de afslag 12 richting Gilze. Na 400 meter de N260 richting Gilze (Langenbergseweg). Steeds rechtdoor rijden richting Alphen. Vlak voor de grote kerk parkeren en rechtsaf de Heuvelstraat in, na 150 is links het Klooster van Alphen.

Lees verder

Klik hier voor veel meer informatie over de 10 Spraakmakende Brabantse vrouwen die een rol hebben gespeeld in de vrouwengeschiedenis in Brabant.
Bekijk de foto’s van voorbereidingen van het Damespad Brabant in het plakboek.