Damespad Noord-Brabant

Het leven is goed in het Brabantse land…

Een boeiende wandeling door het mooie Brabant!

Het Damespad Brabant is een rondwandeling door bossen, langs een beekdal en over de heide. Je wandelt vanuit het centrum van Alphen bij Chaam over landweggetjes en onverharde paden vlak bij de grens van België.

Waarom het Damespad Noord-Brabant in Alphen begint

Alphen is een oud, maar minder toeristisch gedeelte van Noord-Brabant. Een mooie start voor het damespad Brabant is in Alphen in een voormalig nonnenklooster. In Brabant heeft de Rooms-Katholieke kerk een grote rol gespeeld in het maatschappelijk leven.

Spraakmakende vrouwen

In het rijtje van de 10 Spraakmakende Brabantse vrouwen die in de wandelroute van het Damespad Brabant zijn opgenomen worden niet toevallig ook een aantal zusters vermeld. Deze zusters waren sociaal erg begaan met de gewone, meestal arme mensen en hebben veel betekend voor de ontwikkeling en het onderwijs van de meisjes in Brabant. Daarom vinden wij het “Klooster van Alphen” een toepasselijk begin- en eindpunt van de wandeling.

 

Wandelspeldje Brabant

Twee Brabantse stappers in de Bonte natuur. De wandelschoenen zijn rood met wit geblokt, de kleuren van het Brabants Bontje. De hakjes in goud vormen de B van Brabant.

  • Afstand De afstand is ca 18 km, maar het pad is in te korten tot ca. 15 of 11 km.
  • Start Begin en eindpunt is achter de kerk bij brasserie Het Klooster van Alphen, een voormalig nonnenklooster. (www.kloostervanalphen.nl)
  • Bereikbaarheid OV of auto (zie hieronder)
  • Horeca Onderweg is wel picknickgelegenheid maar geen horeca. In Alphen is voldoende eetgelegenheid
  • Honden Honden zijn mits aangelijnd toegestaan.  

Afwisselend natuurgebied

Het Damespad Brabant is een rondwandeling door bossen, langs een beekdal en over de heide. Je wandelt vanuit het centrum van Alphen bij Chaam over landweggetjes en onverharde paden tot vlakbij de grens van Belgie. Dichtbij Alphen ligt een prachtig natuurgebied met bossen, heide, vennetjes en zandafgravingen. Het meest bijzonder stuk is de scheiding tussen het hoger deel: “Regte Heide” en het lage beekdal: “Riels Laag”. Dit maakt het gebied zo uniek en zorgt voor een rijk vogelleven: roodborsttapuiten, klapeksters, wulpen, grutto’s en kiekendieven. Ook vind je hier veel soorten planten en een rijk waterleven.

Rijke geschiedenis

Alphen ligt al eeuwenlang op een dekzandrug en daarom zijn op het grondgebied vele belangrijke vondsten aangetroffen uit de prehistorie en de Romeinse tijd, waardoor Alphen zich mag rekenen tot de vroegst bewoonde gebieden binnen het land van Breda. In het streekmuseum van Alphen en in het heemkundigmuseum in Chaam is meer informatie te verkrijgen.

Historie van Brabant

Historisch gezien is de “Regte Heide” ook waardevol om zijn grafheuvels uit de prehistorie. Rondom de landgoederen zijn nog oude blusvijvers te vinden, die dienden als waterreservoirs voor de eventuele brandjes. Ook het voormalig “Bels Lijntje” bestaat nog, maar nu als fietspad. Langs dit pad staan zeldzame planten, die ontstaan zijn uit zaden die met de trein meegevoerd werden. Kortom dit alles maakt het de moeite waard om dit gebied te verkennen.

Poosplaatsen

 

Op 27 plaatsen in Alpen/Chaam zijn hardstenen banken of zwerfkeien geplaatst met daarin gedichten gegraveerd. Op een poosplaats kunt u de poëzie op u in laten werken.

 

 

 

Hoe kom je in Aphen?

Openbaar vervoer
vanuit alle richtingen: vanaf station Tilburg-centrum bus 132 richting Breda. Uitstappen bij halte Van Gaverenlaan in Alphen. Rechtdoor lopen en vlak voor de kerk rechtsaf de Heuvelstraat in. Na 150 meter is aan de linkerkant het Klooster van Alphen.

Met de auto
A58 tussen Breda en Tilburg. Neem de afslag 12 richting Gilze. Na 400 meter de N260 richting Gilze (Langenbergseweg). Steeds rechtdoor rijden richting Alphen. Vlak voor de grote kerk parkeren en rechtsaf de Heuvelstraat in, na 150 is links het Klooster van Alphen.

Tips

Den Bosch 
Stadswandelingen te kust en te keur en terrasjes in overvloed in deze middeleeuwse vestingstad. De Sint-Janskathedraal is niet te missen. Rondvaarten in fluisterbootjes op de Binnendieze door het eeuwenoude waterstelsel van Den Bosch. Ook een combinatie van wandelen en varen is mogelijk.  Kortom een aanrader. Meer info op www.binnendieze.nl

Tilburg
Een leuke stad om uit je dak te gaan. Met veel festivals o.a. hapstap, Gipsy, smartlappen, maar ook een mega-kermis in juli met een Roze Maandag als een van de grootste homo-integratie-evenementen in Nederland. Geweldige horecapleinen. www.tilburg.com

Breda 
Een bezoekje aan het Begijnhof en het Begijnhofmuseum. Breda is in het kader van het  Damespad een mooie aanvulling. De Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk heeft een prachtig interieur; hier liggen diverse voorvaderen van ons Koninklijk Huis begraven. Vooral de Prinsenkapel is de moeite waard. Meer info  www.vvvbreda.nl

Op een Damespad wandel je nooit alleen

Ontwerpers Damespad NB: Joke Dirkx, Antoinet Gooren, Annemiek van Grinsven

 

Lees verder

Meer informatie over de 10 Spraakmakende Brabantse vrouwen die een rol hebben gespeeld in de vrouwengeschiedenis in Brabant en bekijk ook de foto’s van het Damespad Brabant in het fotoalbum.