Damespad Zuid-Holland

Wat u gaat zien en beleven op het Damespad in Den Haag

Het Damespad in Den Haag is vooral een afwisselende wandeling. Moderne architectuur, idyllische hofjes en verrassende doorkijkjes. Musea van oude meesters en spannende moderne kunst, je komt het allemaal tegen. Het is ook een wandeling door het groene hart van Den Haag om te eindigen in Scheveningen en aan het Noordzeestrand. Hier staat de vissersvrouw nog steeds op de uitkijk en besluit u links- of rechtsom te gaan, rechtdoor naar het strand of rechtsomkeert per tram.

Den Haag

Residentie, ambtenarenstad, politiek- en regeringscentrum. Allochtonen en expats, Hagenaars en Hagenezen, Scheveningers, toeristen. Nasi, roti en haring (zonder ui). Zee, strand, duin; zand en veen. Jugenstil, Berlage, prachtwijken, hofjes, villa- en ambassadewijken. Haagse School, Haagse hopjes, Haagse kak, Haagse bluf.

Kortom, den Haag is een bonte mix van deftig & gewoon, oud & nieuw, lokaal & internationaal,wit & gekleurd. Voormalige dorpen zoals Loosduinen en Scheveningen zijn inmiddels onderdeel van de stad, maar hebben een sterk eigen karakter. Er valt veel over Den Haag en haar geschiedenis te vertellen.

  • Afstand: 15 of 17,5 km
  • Start:  NS station Den Haag Hollands Spoor  of Centraal Station
  • Bereikbaarheid : Trein en tram.  Auto parkeren in Den Haag is mogelijk (b.v. Malieveld), maar lastig en duur
  • Horeca: In de route worden bijzondere café’s aanbevolen
  • Contact: Email: info@damespad.nl

Wandelspeldje Zuid-Holland

Den Haag is de koninginnestad bij uitstek. Daarom is het wandelspeldje in de vorm van een kroontje ontworpen. Maar dan wel een roze kroon met een gouden randje. 

Interessante websites Den Haag

Zie hieronder een aantal interessante websites . Ons advies is: neem de tijd eens hiervoor.

De organisatoren van het Damespad Den Haag wensen u veel wandelplezier vanaf de Vissersvrouw in Scheveningen 

vlnr: Heleen Weening, Lydia Hogeling, Anita Veldkamp, Fineke van der Veen.
(
José van Dussen was afwezig)

Gemeente den Haag: 
www.denhaag.nl
www.vriendenvandenhaag.nl; foto’s; verleden en heden

Geschiedenis:
www.historie.residentie.net
www.gemeentearchief.denhaag.nl

Startplaats

NS station Den Haag Hollands Spoor (HS) en Centraal Station (CS). Vanaf HS is de route ongeveer 20 minuten langer en gaat door een stukje veelkleurig Den Haag. Bij CS aangekomen zijn beide routes gelijk. De route eindigt in Scheveningen, aan de boulevard. Per tram terug. Het is aan te raden een centrumkaart Den Haag te kopen op het station CS of VVV.
Aanbevolen Cito Plan. Uitgebreide versie.

Horeca

Een paar keer wordt in de route een bijzonder café aanbevolen. Daarnaast zit het centrum vol horeca in alle prijsklassen. Helaas zijn op zondag veel zaken gesloten.

Openbaar vervoer

Vanuit de richting Utrecht gaan de treinen naar CS; vanuit Rotterdam naar HS; treinen uit Amsterdam hebben beide mogelijkheden. Uiteraard is het mogelijk om van HS naar CS te rijden (trein en tram).

Honden

Honden zijn mits aangelijnd toegestaan, maar ze zullen niet zo genieten van een stadswandeling.

De vrouwenhistorie

Klik hier voor veel meer informatie over de meest spraakmakende vrouwen die hun bijdrage hebben geleverd aan de vrouwen- en lesbo-emancipatie in deze regio. Bekijk de foto’s van het Damespad Zuid-Holland in het fotoalbum.

Op een Damespad wandel je nooit alleen

Sponsoren en adverteerders maken dit Damespad mogelijk:
COC Haaglanden, Gemeente den Haag, Trutfonds