Damespad Limburg

Damespad Limburg is een rondwandeling van 18 km door het zuidelijkste puntje van Nederland. Het pad geleidt je door de dorpen Mheer, St. Geertruid en Banholt en door het Savelsbos.

‘Wie sjoen os Limburg is’

De wandeling voert door het golvende heuvelland van Zuid-Limburg, met onderweg fraaie vergezichten, hellingbossen, pittoreske dorpskernen met vakwerkhuizen, dorpspomp en carré- boerderijen, holle wegen, wegkruizen en kapelletjes. Het Damespad Limburg heeft ieder seizoen haar eigen charme. In het voorjaar bloesemen de vele hoogstam fruitbomen, in de zomer pik je een terrasje mee aan de voet van de mei-den, in het najaar tonen de bossen uitbundig hun herfstkleuren en in de winter vind je er serene rust.
Kom zelf kijken en beleven hoe mooi Limburg is.

Wandelspeldje Limburg

De kleuren goudgeel en blauw verwijzen naar de Limburgse vlag. De glooiende horizon verbeeldt het heuvellandschap. Onze wandelbenen zijn roze en LL staat voor Lesbische Liefde in Limburg.

 • Afstand 18 km inkortingen tot 10 en 15 km zijn in de routebeschrijving opgenomen.
 • Start Dorpsstraat 3, 6261 NH Mheer
  Alternatieve startplaats: Dorpstraat 33, 6265 AK St. Geertruid
 • Bereikbaarheid Hoe kom je in Mheer / St. Geertruid?
  Met de auto: zie http://maps.google.com
  Met openbaar vervoer vanaf station Maastricht: bus 57 Veolia, richting Gulpen
  Voor vertrek- en aankomsttijden zie: http://www.9292ov.nlHoreca Er zijn diverse horecagelegenheden onderweg. Let op: sommige gelegenheden hanteren verschillende openingstijden in zomer- en winterperiode.
 • Contact damespadlimburg@gmail.com

Organisatiecomité Damespad Limburg
v.l.n.r. Anne van Cromvoirt, Carla van der Plas, Jos Gijsen, Ingrid Dupuits en Nellie de Jong.

Bijzonderheden onderweg

 • Vuursteenmijn Rijckholt
  In het Savelsbos vind je de oudste mijn van de wereld ‘Vuursteenmijn Rijckholt’ 3000-4000 jaar V.C. Deze is in de zomermaanden een aantal woensdagavonden te bezoeken; er zijn dan geleide rondleidingen vanaf de kerk van Rijckholt. www.vuursteenmijnen.nl/rijckholt/

De organisatoren van ‘Damespad Limburg’ wensen iedereen veel wandelplezier.

Tips

 • Maastricht is zeker een bezoekje waard
  Maastricht was tot in de tweede helft van de vorige eeuw een vesting; een stadswandeling (VVV) voert langs de overblijfselen van de middeleeuwse stadsmuren. Een rondvaart op de Maas kan gecombineerd worden met een bezoek aan de grotten onder de St. Pietersberg. Op deze berg ligt ook het eindpunt van het Pieterpad. De Onze Lieve Vrouwe kerk en de St. Servaes kerk liggen in het centrum, omringd door diverse terrasjes en vele winkels. Wie van kunst houdt kan het Bonnefantenmuseum en diverse galerieën bezoeken.
 • Valkenburg aan de Geul
  Toeristenstadje sinds het midden van de negentiende eeuw. Kastelen, grotten, natuur, pretpark, musea enz. Niet voor niets een toeristische trekpleister geworden. 
 • Eijsden
  Dit is een authentiek Limburgs grensdorp. Een wandeling door het natuurgebied ‘De Beemden’ met paarden en runderen is beslist de moeite waard. Gedurende de hele zomer kan men er te voet of per fiets met het veer de Maas oversteken, waarna men in België terechtkomt.
 • De Voerstreek
  Vlak over de grens bij Eijsden begint de Belgische Voerstreek, genoemd naar het riviertje ‘de Voer’; dit is eveneens een aardig wandelgebied.
 • Aken, Luik en Brussel
  Bezienswaardige steden in de regio.

Op een Damespad wandel je nooit alleen

Lees verder

Ga voor informatie over Spraakmakende vrouwen in Limburg naar onderstaande button. 
Onder de button Fotoalbum Limburg vindt u de foto’s van het Damespad Limburg

Sponsoren en adverteerders maken dit Damespad mogelijk:
Camping grensheuvel, Camping de Bosrand, Eckelmuisje