Route met wandelspeldje

Wandelspeldje: een knipoog naar het verleden.

Bij ieder Damespad  hoort een wandelspeldje. In de vele  ingezonden stukken in de krant merken we dat vooral het speldje de pennen los heeft gemaakt.  Vandaar dat we er prijs op stellen hierop nog even in te gaan. Er zijn heel veel clubs die clubspeldjes uitgeven. Je kunt ze dragen of niet. Dat wil niets meer of minder zeggen dat je je ergens voor staat (statement) of dat je ergens bij betrokken wilt zijn (solidair) Het dragen van het  wandelspeldje heeft dus niets te maken met beschikbaarheid, maar alles met herkenbaarheid. Wat is daar mis mee?  Als je een NS-route wandelt wordt toch ook niet gevraagd of je met de trein gekomen bent.

Alles wat je aan kleding draagt is een stijlmiddel bij uitstek is om aan te geven bij welke groep je hoort. Zoals in de jaren ‘ 80 de politieke button (Atoomernergie? Nee bedankt) en het Vrouwenteken dat als hangertje gedragen werd, maar ook de geitenharen sokken voor de natuurmensen en de tuinbroek voor feministen enz.  Met de entree van goedkope kleding en de perfect nagemaakt merkkleding zijn de verschillen op het oog minder zichtbaar maar ze zijn er nog steeds. Denk aan horloges en hoofdbedekking. Alle voetbalfans dragen hun petjes en dasjes van hun club. 

Toen in begin vorige eeuw het vrouwelijk bewustzijn zich ontwikkelde werd een heel klein beetje zichtbaar dat ook vrouwen van vrouwen konden houden. Homoseksualiteit was al langer bekend uit de literatuur e.d van mannen maar dat deze geaardheid ook kon gelden voor vrouwen was niet bekend en werd zeker niet benoemd. Sterker nog het was pas eind vijftiger jaren dat de naam lesbisch in de literatuur voorkwam.

  • Kleding was ook vroeger was een stijlmiddel
  • Het gaf een boodschap maar ook aantrekkingskracht
  • Statement en betrokkenheid: Je hoorde ergens bij of je staat ergens voor.
  • Zoals in de jaren ‘ 80 de politieke button (Atoomernergie nee bedankt) en het Vrouwenteken als hangertje.
  • Roze driehoek droeg je vanwege de solidariteit met een groep.(W.O. 11)
  • Ook onvrijwillige signalen. Lesbische vrouwen deden niet zo mee. Hadden vaak geen kinderen. Vielen er een beetje buiten. Namen niet zo deel aan de gezellige theekransjes. Hierdoor een beetje “anders”
  • In artistieke kringen was sexuele vrijheid algemeen geaccepteerd, maar benoemd werd het niet. (Bijv. Betje Wolff en Aagje deken, Marlene Dietrich)
  • Vrouwen in de sport. Lesbische vrouwen deden veel aan sport. Sportieve bouw. Topsportvrouwen vielen ook buiten het sociale leven van de gezinnencultuur. Het gaan voor de sport maakt ook dat je niet zo mee doet met het sociale leven.

Met dank aan Verkeerde vriendschap, Lesbisch leven in de jaren 1920 – 1960, door Anja van Kooten – Niekerk en Sacha Wijmer

Route en wandelspeldje bestellen kan niet meer

De organisatie van het Damespad is gestopt.

Hieronder een overzicht van alle speldjes met hun betekenis.

De Damespadspeldjes

Er loopt een Damespad door Nederland. In alle provincies van Nederland ligt een Damespad en daar hoort een eigen uniek wandelspeldje bij.

Noord-Holland

Het speldje Noord-Holland is goudkleurig met de kleuren blauw en rozerood. Het pijltje verwijst naar het vrouwenteken en duidt aan: 
Hier ben ik en Ik stem roze.

Noord-Holland  

Amsterdam in 50 stappen (2012). Wandelroute door de binnenstad van Amsterdam langs markante punten die in het lesbische leven een rol hebben gespeeld. In 50 stappen wordt een beeld gegeven van de plekken die toen en nu een rol spelen in het uitgaansleven van vrouwen. Een stukje vrouwengeschiedenis in Amsterdam.
Zilveren wandelschoenen in een roze wereld 

Drenthe

In het zilverkleurige speldje met de kleuren geel en paars van Drenthe, staat de letter D, van Dames, Damespad en Drenthe.

 

Zeeland

De Z van Zee, Zon en Zeeuwse meisjes. Een blauwe lucht, gele duinen, gevat in de stralen van de zon. Dat kan alleen maar Zeeland zijn.

 

Brabant

De schoentjes zijn rood met wit geblokt, de kleuren van het Brabants Bontje. De hakjes in goud vormen de B van Brabant. Twee Brabantse stappers in de Bonte natuur.

Limburg

De kleuren goudgeel en blauw verwijzen naar de Limburgse vlag. De glooiende horizon verbeeldt het heuvellandschap. Onze wandelbenen zijn roze en LL staat voor Lesbische Liefde in Limburg.

Zuid-Holland

Een roze kroon – met een knipoog naar koninklijk Den Haag.

 

Gelderland

Het roze vrouwenteken staat centraal.De groene boomvorm verwijst naar de bossen op de gele zandgrond. De kleur oranje verwijst naar de verbinding met het Koninklijk Huis.

 

 

Groningen

Het Groninger wandelspeldje is een speldje met een knipoog. De Groningse vlag wordt gedragen door twee roze wandelvoeten. De roze rondingen die boven de vlag uitsteken blijken verschillend te kunnen worden geïnterpreteerd…sommigen zien er twee oogjes in, anderen ….

Friesland

De kleuren van het Damespadspeldje Friesland zijn roze, wit en blauw.  Het roze pompeblêd is omringd door het blauw van  water en lucht. De witte achtergrond symboliseert onze vrijheid.

 

Overijssel
De bovenkant van het driekantige speldje zijn de kleuren van de vlag van Overijssel met als belangrijkste kenmerk de golvende IJssel. De basis is de roze grond waarop wij staan. De goudkleurige rand geeft het Overijsselse speldje een extra glans 

Flevoland              

Het ontwerp is kenmerkend voor Flevoland: dijken, water en land. Het blauw aan de linkerkant van het speldje staat symbool voor het water waarmee de polders zijn omgeven. Het groen aan de rechterkant zijn de strakke kavels van het polderland. Over de roze F van Flevoland wandel je de natuur in van dit bijzonder stukje Nederland. (Rolstoelvriendelijk!)

speldje Damespad Utrecht
Utrecht
Het icoon van de stad Utrecht, de Utrechtse Dom, maar wel een heel bijzondere: een Roze Dom in meerdere tinten roze, tegen de achtergrond van de rood/witte kleuren van de stad Utrecht.

 

Regenboogdasjes  
Leuk om te hebben, goed om te geven, grappig om te dragen.
(Uitverkocht) 

Hier word je vrolijk van!