Damespad Zeeland

Een inspirerende wandeling op Walcheren!

Organisatiecomité Damespad Zeeland  

Op 18 september 2014 werd het derde Damespad geopend onder inspirerende leiding van Anke Jansen, Ria Merison en Jeanne Hooghuis.  Het organisatiecomité koos voor Domburg omdat het daar zowel ’s zomers als ’s winters gezellig is, een rijke historie heeft met een zeer afwisselende natuur en het prachtige strand een absoluut hoogtepunt is voor wandelaars. 

 

  

Afwisselend natuurgebied

Manteling-Zeeduin-Oranjezon (474 ha):
fraai begroeid duingebied bestaande uit een serie buitenplaatsen van de toenmalige rijken der aarde en het voormalige waterwingebied Oranjezon. Omdat er sinds 1995 geen water meer wordt onttrokken zijn er natte duinvalleien ontstaan. Bomen en struiken krijgen geen kans door de Limousinerunderen, zodat de typische duinvegetatie kan terugkeren. De Manteling is het oudste stukje van Walcheren met iets bijzonders in Europa: natuurlijk eikenbos dat tot de zeekust groeit.

 

 

Wandelinformatie

Wandeling door het bos en duingebied. Over het strand terug.
Begin- en eindpunt is de Domburg op Walcheren. 

 • Afstand  17 km. Desgewenst te lopen in drie delen. 
 • Start : Badstraat Domburg. Voetpad na ca 50 m. rechts afslaan. 
 • Bereikbaarheid: auto of OV
 • Horeca Veel picknickplaatsen en horeca
 • Honden: Tussen Domburg en Oostkapelle mogen honden op het strand los lopen. Vanaf Oostkapelle tot aan Oranjezon honden aan de lijn.
 • Contactpersoon Damespad Zeeland:   Sandra: damespadzeeland@kpnmail.nl

Hoe kom je in Domburg?

 • Per auto: Volg de A58 tot afslag Middelburg en volg dan het bord Domburg. Voldoende parkeergelegenheid.
 • Per openbaar vervoer: Per bus van NS-station Middelburg naar Domburg. Ritduur ongeveer 30 minuten. Let op: De vertrektijden van lijn 52 en 53 kunnen op werkdagen anders zijn dan op zon- en feestdagen. 

Wandelspeldje Damespad Zeeland

Op 18 september 2004 is het derde Damespad in Nedeland geopend in Domburg Zeeland 

 

 

De Z van Zee, Zon en Zeeuwse meisjes. Een blauwe lucht, gele duinen, gevat in de stralen van de zon. Dat kan alleen maar Zeeland zijn.

 

Rijke geschiedenis

Godin Nehalennia op de Mondriaanbank 
“Dit is geen bank van conversatie,  eer een gerecht in meditatie”. 

Een kleine tweeduizend jaar eerder stichtten de Romeinen op Walcheren een belangrijke tempel voor de van oorsprong Germaanse maar ver-Romein-ste inheemse godin Nehalennia. Ook in die tijd was hier een belangrijk plaats voor overslag van de schepen uit de riviervaart en de zeeschepen die onder andere op Engeland voeren. Nehalennia waakte over een behouden vaart. Gewijde grond, dus. In 1647 zijn brokstukken gevonden van beelden en tempelresten en zeer onlangs kregen vissers brokstukken van de tempel in hun netten. 

Badhotel Domburg

Twee Middelburgse dames ( Marie Tak van Poortvliet en Jacoba van Heemskerk) gaan voor het eerst ‘zeebaden’ in Scheveningen en vatten het plan op om dit ook in Domburg mogelijk te maken. Aldus geschiedde in 1834. Met de komst van dokter Mezger in 1887 kwamen ook de rijken van Europa naar Domburg om zich door Mezger te laten behandelen. Onder hen bevond zich ook Elisabeth von Wied, haar schrijfster pseudoniem was Carmen Sylva, de latere koningin van Roemenië. In het kielzog van de adel komen ook kunstenaars (o.a. Jan en Charley Toorop, Piet Mondriaan, Mies Elout-Drabbe ) naar Domburg. Het zijn de glorie jaren van het Badhotel.

Villa Loverendale

Marie Tak van Poortvliet had met de schilderes Jacoba van Heemskerk een innige relatie. In de schaduw van het Badhotel in Domburg verrijst Villa Loverendale. Marie Tak ontvangt de mensen en Jacoba schilderde. Enkele werken van Jacoba zijn te zien in het Haags Museum. Marie Tak bewoog hemel en aarde om de biologisch-dynamische landbouw van de grond te krijgen in de Cultuurmaatschappij Loverendale. Later wordt Loverendale voortgezet als Hof Terlinde. Loverendale bestaat nog steeds als merknaam o.a. Brood. De kruidentuin bestaat nog en er is zelfs een kleine camping.

Deltawerken en Neeltje Jans 

Neeltje Jans
Neeltje Jans is de naam van de zandplaat waarop Rijkswaterstaat de Oosterschelde-stormvloedkering bouwde. De betekenis is dezelfde als ‘Nehalennia’ . Beide namen betekenen: ‘Het genezend licht bij de Helle’, tegenwoordig de Noordzee geheten. 
Een bezoekje aan Neeltje Jans is zeker een aanrader. 
Naast duinen, bos, zee en strand heeft Walcheren een rijk achterland met tuinderijen,  kleine dorpen, waar onveranderd de kerk in het midden staat. Het supergezellige Middelburg is het glorieuze middelpunt van Walcheren met een rijke historie. Een stadswandeling meer dan waard.

 

Stadswandeling Middelburg met gids iedere zaterdag in het zomerseizoen. Als u geluk heeft is er een volksdansoptreden.

 

Tips

 • Zeeuws Biologisch Museum: In de Oranjerie van kasteel Westhove is het Zeeuws Biologisch Museum gehuisvest, met aansluitend de Hortus Zelandiae (heemtuin). Daarin is van alles te zien over de Zeeuwse natuur.
 • Waterland Neeltje Jans: De betekenis van de naam ‘Neeltje Jans’, de naam van de zandplaat waarop Rijkswaterstaat de Oosterschelde-stormvloedkering bouwde is dezelfde als ‘Nehalennia’ . Beide namen betekenen: ‘Het genezend licht bij de Helle’,  tegenwoordig de Noordzee geheten. Onder begeleiding van een gids kun je zelfs in het binnenste van de kering afdalen en ervaar je de kracht van het water. 
 • De Manteling Start bij kasteel Westhove (Stayokay) Duinvlietweg 8 4356 ND  Domburg:De Manteling van Walcheren strekt zich uit vanaf Domburg tot de Veersegatdam. Een uniek bos aan de duinrand, met een enorme diversiteit aan flora en fauna. Varens, sleutelbloemen en andere stinseplanten komen er volop voor en er broeden uilen, koekoeken en nachtegalen. Het betreft voormalige buitenplaatsen Westhove, Berkenbos, Duinbeek, Eikenoord en Randduin met het daarvoor gelegen duingebied en de eendenkooi Slikkenbosch.
 • Museum Tak van Poortvliet,   Ooststraat 10a 4357 BE te Domburg: Een museum voor de beeldende kunst. Het museum beschikt over het in de dorpskern heropgerichte tentoonstellingslokaal van Jan Toorop en een beeldentuin.
 • Vlissingen: Vlissingen is de enige stad in Nederland die met het historische hart direct aan zee ligt. Het muZEEum het maritieme bolwerk van Zeeland bevindt zich in dat historische hart. Enorme containerschepen passeren schijnbaar rakelings de wandelaars op de boulevard.
 • Fort Rammekens. Nieuwendijk 11, Vlissingen bij Ritthem. Tel. 0118-412498Een groene oase op 8 kilometer afstand van Vlissingen. Fort Rammekens, te midden van bos, kreek, weide, schor en een oorverdovende stilte. Fort Rammekens is het oudste zeefort van West-Europa (1547).en speelde een grote rol in de rijke Zeeuwse maritieme geschiedenis
 • Middelburg, De zeer attractieve hoofdstad van Zeeland. In de historische kern van Middelburg liggen de bezienswaardigheden op loopafstand rondom het winkelhart. Markt op zaterdag en op diverse folkloristische dagen. De  Nieuwe Kerk en de Wandelkerk (Abdij), de synagoge (Herenstraat) VVV Domburg. Schuitvlotstraat 32 Domburg Tel.0900-2020280  info@vvvwnb.nl of kijk op www.vvvwnb.nl
 

Damespad Zeelandcomité: Anke Jansen, Marleen Leijnse, Sandra Bol, Rita Zwaan en Conqui Koole.

Een extra bedankje voor Coby Coppoolse die het Damespad Zeeland heeft uitgeschreven en de route heeft bijgehouden.

 

 
 

  

  

 

 

 

Op een Damespad wandel je nooit alleen!