2014 10 jaar Damespad Zeeland Historie

Historie

In een paar grote stappen door de historie van het Damespad Zeeland
door Marleen en Sandra

 

In oktober 2003 komt, op initiatief van Rita Zwaan,  een groepje vrouwen bij elkaar in de  Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. De eerste afspraken worden gemaakt over het uitzetten van een route, ontwerpen van een speldje en het zoeken van adverteerders.

De vrouwen van het eerste uur.
Het zijn Rita Zwaan (initiatiefneemster en organisator Damespad.nl, Gerda Dijkstra (haar vrouw en bereid tot alle voorkomende hand- en spandiensten), Ria Merison (actief in Stuurloos en door Hens op het idee gebracht een damespad Zeeland op te gaan richten), Jeanne Hooghuis (vriendin van Ria en bereid tot hand- en spandiensten ), Anke Jansen (goede bekende van Jeanne en gevraagd als “reserve”), Hens van Rijswijk (organisator Vrouwenfietsclub Stuurloos).

Het Damespad Zeeland wordt uitgerold
In december 2003 is het tweede gesprek en er zullen er nog heel wat volgen, zodat op 19 september 2004 het Damespad Zeeland kan worden geopend.

Wat komt er zoal aan de orde op de besprekingen om het Damespad  Zeeland te ontwerpen?
–        het uitzetten, beschrijven en tekenen van de route door de Manteling.
–        info over de omgeving verzamelen: wat is er te bekijken in de buurt, waar zijn strandovergangen, mogen er honden op het strand, waar kun je overnachten enz.)
–        Rita maakt de uiteindelijke beschrijving en plaatst de informatie op internet. Ook is zij een nooit aflatende bron van steun en ideeën.
–        Flyer ontwerpen voor de publiciteit
–        Adressen van vrouwen verzamelen  om hen uit te kunnen nodigen
–        Ideetjes voor de openingsceremonie bedenken; speldje ontwerpen
–        Samenwerking onderzoeken met het COC
–        Kontakten met de kranten (PZC en advertentiebladen) en Omroep Zeeland

COC Midden-Zeeland
Aan de vooravond van de opening van het Damespad Zeeland organiseert  op zaterdagavond 18 september 2004 het COC Midden-Zeeland  een Ladies Night in hun pand Café Goudwaard in Middelburg, voor de COC- vrouwen en de vrouwen van Damespad Zeeland. De wandelschoenen hangen ter versiering aan de bar…..! Het wordt heel druk in het COC-café in Middelburg. De 65 vrouwen hebben onder aanvoering van de vrolijke barvrouw een onvergetelijke avond. Er is veel belangstelling doordat heel wat vrouwen, die zondags gaan meewandelen, in de omgeving logeren. Op een camping (Oba’s Hofje, Pomona) in een pension, een hotel, een huisje). De hele kampeer- en caravanclub voor vrouwen (KCV) komt op Walcheren kamperen.

Opening, zondag 19 september.
Er komen zo’n 60 vrouwen naar de opening. Weinigen hebben weet van een organisatorisch probleem. Ria trekt zich zondagochtend opeens  terug, omdat ze het niet eens is met een interview dat de PZC publiceert. Ze vindt dat Rita Zwaan het “lesbische element” teveel benadrukt heeft in het gesprek.  De gevolgen zijn dat Ria na nog even wat aanwijzigingen te hebben gegeven vertrekt en de openingsact opeens vervalt. De fietsclub Stuurloos laat zich na afloop van de (parallel georganiseerde) fietstocht niet  meer zien maar de fietsvrouwen komen gelukkig op eigen gelegenheid ook in de volgende jaren terug. Jeanne verzint ter plekke een erg leuke alternatieve openingsact (iedereen krijgt een zakje met  Zeeuwse babbelaars om te kunnen babbelen onderweg). Daarna volgt een fantastische gezellige en zonnige dag, die begint bij kasteel Westhove  en  aan het eind van de middag afgerond wordt in de Stenen Toko.

Hoe het verder ging in de daarop volgende jaren

Marleen en Sandra besluiten het 6-persoonshuisje op Oba’s hofje te reserveren voor zichzelf en voor mensen die daar een bedje willen huren. Zo fungeert het huisje als uitvalsbasis voor iedereen die kampeert en kunnen we gezamenlijk koken en eten voor wie wil en, ook niet onbelangrijk, als noodopvang bij slecht weer. De formule van kamperen, samen eten en de damespadwandeling op zondag is voortgezet. Anke heeft daarvoor de basis gelegd en dat blijkt tot nu toe heel goed te werken.

Zeeuwse Wuven Na de opening van het Damespad Zeeland in 2004 is een wandelgroep ontstaan op initiatief van Anke: de Zeeuwse Wuven. In 2005 komt Sandra meewandelen. Ook zij bestaan nu 10 jaar. Na 5 jaar heeft  Anke het Damespadstokje Zeeland overgedragen aan Marleen, Conqui en Sandra.  In 2013 verhuist Conqui naar Noord-Holland en besluiten Marleen en Sandra het Damespad Zeeland samen voort te zetten.

 

…………….op een damespad wandel je nooit alleen……………..