Claudy Jongstra
Claudy, geboren 6 februari 1963 in Roermond is mode- en stoffenontwerpster. Met haar eigen wereld gewaardeerd en bekroond, o.a. voor duurzaamheid.
Haar werk is over de hele wereld aangekocht en te zien, ook in het Fries Museum in Leeuwarden.
Janneke Spoelstra
Janneke, geboren 4 april 1962 in Hijum, debuteerde in 2004 met de Friese dichtbundel Goeie is it wachtwurd en debuteerde daarna in de serie Fryske Modernen met proza: In Jikse-libben is een bundel verhalen die met elkaar de (lesbische) worsteling van Jiks vertellen.
Janneke publiceert al ruim tien jaar in allerlei media en heeft een eigen vertaalbureau.
Henny Smid
Henny is 19 december 1944 geboren in Leeuwarden. Ze was medeoprichtster van het eerste vrouwenhuis Friesland. Ook was ze initiatiefneemster en oprichtster van het eerste Lesbisch Archief van Nederland, Het Lesbisch Archief Leeuwarden, later het Anna Blaman Huis- interculturele informatieplaats voor vrouwen-, homo- en meidenbeweging, waarin verscheidenheid aan klasse, ras cultuur, land en andere eigenheden tot uitdrukking kwamen. Het Anna Blaman Huis is nu onderdeel van Ihlia. Op 11 juni 2004 is zij overleden.
Ciska Dresselhuys
Ciska werd op 21 april 1943 in Leeuwarden geboren. Zij was van 1 november 1981 tot 1 april 2008 (tot aan haar pensioen) hoofdredactrice van Opzij, het feministische maandblad. Als activiste, journaliste en feministe heeft ze veel gedaan voor o.a. de vrouwenbeweging. Hiervoor is ze geëerd met bijv. de Anne Vondelingprijs en de Mercur d’Or/LOF Prijs voor Publiekstijdschriften. Ook na haar pensioen is ze nog steeds (schrijvend) actief.
Jeltje van Nieuwenhoven
Jeltje werd als dochter van een meubelmaker/rotanbewerker uit de Stellingwerven, op 2 augustus 1943 geboren in Noordwolde. Ze is een Nederlands politica. Ze zat van 1981 tot 2004 in de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens de Partij van de Arbeid (PvdA). Tussen 1998 en 2002 was ze voorzitter van de Tweede Kamer, als eerste vrouw in de Nederlandse geschiedenis. Sinds 2010 is ze lid van de gemeenteraad in Den Haag en tevens fractievoorzitter namens haar partij.
Riek Stienstra
Riek is geboren op 24 december 1942 in Boornbergum. Tussen 1974 en 2002 was ze directeur van de Schorerstichting en dankzij haar passie en organisatietalent en haar kwalititeiten als fondsenwerfster groeide Schorer uit tot de grootste homo/lesbische gezondheidsinstelling in Europa. Zij stond ook aan de wieg van MamaCash. Voor haar werk is ze geëerd met de Bob Angelo-penning en is zij geridderd. Een maand voor haar 65ste verjaardag (20 november 2007) overleed Riek in Mûnein.
Foekje Dillema
Foekje (Burum, 18 september 1926 – Kollum, 5 december 2007) was een Nederlandse atlete die vrijwel vanaf het eerste moment dat ze zich op de atletiekbanen vertoonde, imponeerde vanwege haar opvallende sprintsnelheid. In de korte periode dat ze actief was in de atletiek, was zij degene die de hegemonie van Olympisch kampioene Fanny Blankers-Koen op de 200 m zou kunnen doorbreken. Een door de IAAF verplicht gestelde geslachtstest resulteerde in de terugtrekking van Foekje Dillema uit de Nederlandse ploeg. Vervolgens schorste de KNAU haar voor het leven. Kort na haar dood heeft de KNAU haar gerehabiliteerd en is het wereldrecord op de 200 m alsnog aan Foekje toegekend.
Atje Keulen-Deelstra
Atje (Grouw, 31 december 1938 – Leeuwarden, 22 februari 2013) was een Nederlands schaatsster. Ze wordt gerekend tot de beste schaatsers die Nederland gekend heeft. Als moeder van 3 kinderen en boven de 30 jaar was zij bijzonder in de schaatsport. Keulen-Deelstra werd viermaal wereldkampioene allround en drie keer Europees kampioene. Zij won in 1972 bij de Olympische Spelen van Sapporo één zilveren en twee bronzen medailles. De Friezin werd vijfmaal nationaal kampioene op de schaatsmarathon en drie keer op de kortebaan. In totaal won zij eenenzestig schaatsmarathons.
Nienke van Hichtum
Nienke van Hichtum, pseudoniem van Sjoukje Bokma de Boer (Nes, 13 februari 1860 – Hilversum, 9 januari 1939) was een Nederlandse en Friese kinderboekenschrijfster. Zij is vooral bekend geworden met het boek Afke’s Tiental dat zij in 1902 schreef. Door haar boeken en vooral ook door de vele recensies en essays die ze publiceerde over kinder-boeken en over de eisen waaraan goede jeugdliteratuur moest voldoen, bereikte ze in de eerste helft van de twintigste eeuw een onaantastbare positie als dé kinderboekenschrijfster van Nederland. Ze was van 1888 tot 1907 getrouwd met Pieter Jelles Troelstra. Ze kregen twee kinderen, Dieuwke en Jelle Troelstra
Mata Hari
Mata Hari (pseudoniem van Margaretha Geertruida (Griet) Zelle werd in Leeuwarden geboren op 7 augustus 1876) als dochter van een hoedenwinkelier. Zij trouwde op haar 18de met een KNIL-kapitein en vertrok naar Nederlands-Indië. Daar bestudeerde ze maandenlang de Indische tradities en cultuur. Ze werd ook lid van een lokale dansgroep. In 1897 gebruikte ze voor het eerst de artiestennaam ‘Mata Hari’, Maleis voor Oog van de dageraad ofwel zon. Door huwelijksperikelen verhuizen ze terug naar Nederland, waarna ze scheiden. Mata Hari vertrok naar Parijs waar ze begin 1905 begon met het opvoeren van de exotische dansen, waarmee ze uiteindelijk beroemd zou worden. Tijdens de 1e Wereldoorlog reisde ze veel door Europa wat haar verdacht maakte. Ze werd wegens spionage door de Fransen veroordeeld wegens hoogverraad en gefusilleerd in Vincennes, 15 oktober 1917. Er is veel over haar geschreven in die tijd en later, of zij werkelijk gespioneerd had en daarvoor terecht gedood was.