2016 Damespad Zeeland Camping en Middelburg

kamperenzld00Oba

 

 

 

 

 

 

 

Het Damespad Zeeland begint met een super gezellig vrouwenweekend in Oostkapelle. 

kamperenzld05

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook Leny kan er dit jaar weer bijzijn, dankzij de fantastische hulp van haar twee vriendinnen Magda en Jenny en het vernieuwde vakantiehuisje.

Happy Hour:

Gezamenlijke welkomstborrel op vrijdagmiddag 16 september bij het vakantiehuisje op de camping.  Dit keer hebben we een extra gast:Didi. Samen met haar baasje Gina wandelt zij het grenswandelpad met dit weekend een uitstapje naar Oostkapelle.  img_1874-2

Voor de liefhebbers die geen zin in koken hebben of hun maaltijd in de diepvries thuis hebben laten staan gaan we uiteten in Oostkapelle bij Pizzeria La Vita. Het is er onwijs druk. We kunnen slechts op het terras plaatsnemen, hoewel de lucht op “regen” staat. We gaan er voor. Het komt bijna goed, maar op het eind houden we het niet droog en Magda en Jenny komen onder de parasol van de regen in de drup.

 

piz03Het toetje wordt een ijsje bij de warme, behaaglijke en droge IJsjesman op de hoek. Topidee van Anke.

 

 

Stadswandeling in Middelburg op zaterdag 17 september

Op 17 september organiseren we voor ieder die wil een stadswandeling Middelburg o.l.v. een stadsgids. Verzamelen om 13.00 uur bij de boekwinkel (en nog heel veel meer) De Drvkkery, Grote Markt 51, Middelburg. Vertrek 13.30 uur. Duur 1,5 uur.

img_1879

Middelburg

In het einde van de 16e eeuw was Middelburg een grote handelsstad geworden. Tot het einde van de 17e eeuw had Middelburg ook de grootste haven van Zeeland. Toen kreeg Middelburg een VOC-Haven samen met de steden Delft, Enkhuizen, Hoorn en Rotterdam. In WOII is de stad zwaar beschadigd maar alles is weer hersteld en opgebouwd. Nu glorieert de stad weer als ooit tevoren.

We laten de zondige Zeeuwse Vrouwen voor wat ze waard zijn. Geen aandacht voor de brocante markt, met echt mooie spulletjes uit grootmoeders tijd, heel wat anders dan de rommel die doorgaans te koop wordt aangeboden. Wij voegen ons bij de gids van vandaag en gaan recht op het stadhuis af.

Stadhuis
Het stadhuis in Middelburg is het imponerende middelpunt van de stad. Het stadhuis van Middelburg staat bekend als een van de fraaiste middeleeuwse stadhuizen in ons land. Gebouwd in de gotische stijl van de late middeleeuwen. Het gebouw oogt onnederlands. De bouw van het nieuwe raadhuis ving aan op 21 april 1452. Het raadhuis was niet alleen het bestuurscentrum van de stad, maar ook vleeshal en lakenhal. Dit paste geheel in de middeleeuwse (Vlaamse) traditie. De bouwmeesters waren dan ook Vlamingen uit Mechelen. Zij waren architect, opzichter, steenhouwer en leverancier van bouwmaterialen. Ook de façadebeelden zijn in Mechelen vervaardigd. Op de façade  zijn vijf en twintig beelden aangebracht van Zeeuwse graven en gravinnen.  De gids die op ons verzoek speciale aandacht besteedt aan de vrouwen van Middelburg/Zeeland wijst ons op de invloedrijke gravinnen van die tijd die ook een plek in de rij hebben gekregen. De beelden waren in felle kleuren beschilderd. Vooral de kleuren rood en blauw kwamen voor, evenals vergulde kronen. De kleuren zijn verloren gegaan, de roodwitte luiken zijn gebleven.
Mannekes die de tijd aan diggelen slaan. Het uurwerk in de stadhuistoren is gereed gekomen in 1525. De mannekes bestrijden elkaar als het carillon de uren slaat.
Zonnewijzer:  In 1729 werd in de topgevel een grote houten zonnewijzer aangebracht. De toenmalige stadsarchitect Jan de Munck heeft deze zonnewijzer vervaardigd.

Van de Perrehuis
Het stadspaleis van de Perrehuis is vernoemd naar de bewoner die dit stadspaleis met zijn schatrijke echtgenote liet bouwen. Het gebouw is meer dan 150 jaar in gebruik geweest als rechtbank, nu herbergt dit het Zeeuws Archief. De kamers van het Van de Perrehuis, d.w.z. de wanden en plafonds, zijn in oude stijl gebleven of teruggebracht. De opvallende ronding is aangelegd voor de draaicirkel van de koetsen van destijds. Het gebouw is een rondleiding waard, maar nu ontbreekt ons de tijd hiervoor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

.

Kuiperspoort
De Kuiperspoort is nog een klein stukje perfect bewaard gebleven historie midden in de stad tussen de Dam en de Rouaanse kaai.  Het is een nauw straatje met kasseien op de grond waarin je je terug waant in de 17e eeuw.

De Kloveniersdoelen
De kloveniersdoelen zijn oorspronkelijk gebouwd als schietbaan voor de schutters met bus (?).Nu rest ons een verstilde plek in het centrum van Middelburg. Het prachtige pand is in gebruik als Grand-café en bioscoop.

Abdij van Middelburg
Midden in het centrum de stad staat de voormalige abdij gesticht in de 11e eeuw door de Norbertijnen uit Vlaanderen. In de roerige tijden tussen de katholieken en de protestanten eind 16e eeuw kwam de abdij leeg ter staan. Nu in gebruik als Zeeuws Museum.
m21

Lange Jan
De bijbehorende abdijtoren is overal op Walcheren te zien. Verdwalen kun je dus niet. Hij heet niet voor niets de Lange Jan.

m22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Oostkerk
m23De Oostkerk van Middelburg opende in 1667 voor het eerst zijn deuren. De kerk is specifiek gebouwd voor de protestantse erediensten. Toch is het geen sobere kerk. De kerk is gebouwd met vele beeldhouwwerken van vruchten, vogels en bloemen. Nog altijd is deze kerk in gebruik voor de protestantse erediensten.

 

 


Tot slot
m26
Hoogste tijd voor een drankje op het vrolijke terras op de markt.   We danken de gids voor zijn uitgebreide rondleiding en de extra aandacht voor de Middelburgse vrouwen. Dat neemt niet weg dat we het betreuren nergens een aandenken te hebben gevonden van de Middelburgse Henriette van der Mey, de eerste vrouwelijke dagbladjournaliste. Dat is toch wel een pleintje waard? 

 

 

 

 

 

Ons eigen 3-sterrenrestaurant

Marian en Sandra maken  voor de liefhebbers zoals vanouds een verrukkelijke maaltijd klaar op de zaterdag. Dat is voor ons een groot genoegen voor een kleine prijs. Het toetje was geheel en al over de top. Iets met peer, ijs, cake, chocolade en nog veel meer.Heerlijk. Hulde aan de koks.