2014 Damespad Zeeland 10 jaar

       

Nazomeren in Zeeland 

Vrouwenpolder 21 september 2014

 

Damespad Zeeland viert haar 10 jaar bestaan in Vrouwenpolder op Walcheren.  Het Damespad Zeeland is destijds met veel publiciteit van start gegaan. We zijn heel blij dat het Zeeuwse wandelevenement nog steeds (lesbische) vrouwen trekt. Daarom krijgt deze dag een extra feestelijk tintje
Dagprogramma Locatie Uitspanning Oranjezon
11.00 uur: Ontvangst bij Uitspanning Oranjezon, Koningin Emmaweg 26, 4354 KE Vrouwenpolder
11.30 uur: Feestelijkheden rondom het tienjarig bestaan.
12.00 uur: Vertrek voor de wandeling
16.30 uur: Borrel en afsluiting bij “Uitspanning Oranjezon”
Contactpersoon Damespad Zeeland: Sandra.
Email:
damespadzeeland@kpnmail.nl Telefoon: 0165-325794

Vrouwenkampeerweekend op Oba’s Hofje
Kamperen op Oba’s Hofje of overnachten in een huisje op Oba’s hofje.

Kamperen bij de boer

We kwamen bij elkaar met 24 vrouwen om het 10-jarig bestaan van het Damespad Zeeland te vieren. De vrouwen kwamen niet alleen uit Zeeland, maar ook uit Brabant, Gelderland, Friesland,  Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland.  Vrijdagavond was de opening in het huisje op camping Oba’s Hofje. Gezellig om iedereen weer te zien. Behalve de 6 vrouwen in het vakantiehuisje, waren er op de camping vrouwen met of zonder hond in caravans en diverse soorten tentjes. Het allerbelangrijkste was wel dat de zon er ook bij was.

Zaterdag
De Zaterdag is door iedereen vrij in te vullen. De fietsers gaan voor een mooie fietstocht over Walcheren. Het jaarlijkse ringsteken is vandaag in Oostkapelle, in Domburg is het jazzfestival, het strand is wellicht ook een optie en in Middelburg is er een Antiekmarkt.

OOSTKAPELLE

Ringsteken
De boer en de dochter van onze camping doen  mee met het ringsteken. Het is haar eerste keer. We zullen voor ze duimen.

 

 

RINGSTEKEN

 

DOMBURG

 

In Domburg lijkt het altijd feest te zijn, met het strand om de hoek en overal genietende mensen. Schilderijen in het Marie Takmuseum laten op een romantische manier het oude Domburg zien. De badhuisjes waren 100 jaar geleden ook al een geliefd onderwerp. We gaan kijken of er weer nieuwe beschilderde deurtjes zijn bijgekomen.

Lunchen op het terras van het Groentje. Hier was het eerste welkom 10 jaar geleden. Het Groentje is vernieuwd en wij verouderd.

Het Domburgse Jazzfestival valt altijd samen met ons kampeerweekend. Dat is dus gezelligheid en plezier in het kwadraat.

 

 

 

 

Zondag in Vrouwenpolder

Zondag wordt iedereen ontvangen in Uitspanning Oranjezon in Vrouwenpolder (what ’s in a name), Hier kleurt de zon roze door allerlei prachtige verrassingen: rozen in regenboogkleuren,  een dikke tien, een huiselijk roze geblokt damespadkleed bij de entree, overheerlijke Petit Fours met het damespad-zeeland-logo bij de koffie. Marleen en Sandra hielden prachtige toespraken over herinneringen aan de afgelopen 10 jaar (zie verder Historie Damespad Zeeland op deze site) en Rita deelt pluimen uit.

Felicitaties aan Damespad Zeeland door Rita Zwaan, initiatiefneemster van de Stichting Damespad.

Een pluim voor de kanjers van Zeeland
Vandaag ga ik een pluim uitreiken. Een pluim voor de vrouwen die het Damespad Zeeland nu al voor de tiende keer mogelijk hebben gemaakt:  Sandra en Marleen. De kanjers van Zeeland.
Met drie vrouwen is het Damespad Zeeland gestart 10 jaar geleden in 2004. Jeanne, Ria en Anke. Helaas overleed Jeanne, Ria was al snel uit beeld, maar Anke bleef. Na vijf jaar werd ze opgevolgd door Sandra, Marleen en Conqui. Anke organiseerde niet alleen het Damespad maar zette tegelijkertijd ook nog de Zeeuwse Vrouwenwandelgroep Wandelwuven op. Hierdoor is het Zeeuwse Damespad op vruchtbare grond terechtgekomen en loopt het nog altijd zo lekker weg. Daarom voor Anke de derde pluim.
Lesbisch zijn in Zeeland is leuk
Tijden veranderden. De pers loopt niet meer uit voor ons. We zijn 10 jaar ouder geworden maar so what? Het is leuk om lesbisch te zijn. Vooral in Zeeland. Als dank dat voor je inzet wil ik jullie behalve de pluim namens de stichting Damespad ook nog een kleine kleurrijke herinnering meegeven. Ik  geef ik jullie een vrolijke vrouw mee. Ze danst door het leven want ze is gay. Neem haar mee naar huis en kijk naar haar. Wees er dan vooral trots op wat jullie hier bereikt hebben. 

Lang zullen ze leven. Jullie kunnen het niet alleen want je hebt ook wandelvrouwen nodig. Zonder elkaar gaat het niet lukken. Ik hoop dat een ieder hier nog vaak meewandelt en dat het Damespad Zeeland nog lang blijft bestaan. Daarom wil ik mijn felicitatie graag afsluiten om Marleen en Sandra luid en duidelijk gezamenlijk toe te zingen Lang zullen ze leven in de (roze) gloria.

We zingen met elkaar het speciaal voor ons gemaakte Zeeland Damespadlied. De tekst is simpel, maar de melodie……?! Gelukkig helpt Coby met haar gitaar ons om wijs te houden. Met z’n allen op de foto en we gaan voor nog vele mooie wandeljaren met een extra zwaai naar de trouwe sponsors van het Damespad Zeeland.

Wandeling
De wandeling langs de Manteling en het strand is zoals gewoonlijk weer fantastisch. Heerlijk door het oerbos en over het strand, zachtzomer weer en een fotogenieke blauwe lucht met witte wolken. Maar… er hangt een dikke bui boven onze hoofden. Dat hij die gaat lossen is zeker, maar wanneer?  Discussie over links of rechtsom i.v.m. de getijden. Dan nemen we met een grote zwaai afscheid van de korte wandelaars. Langs de duinkant zien we de bomen die ondanks de straffe zeewind en de zilte aarde toch stand weten te houden. De vorm van de begroeiing is knoestig en dapper. De Manteling schijnt ook een vogelrijk gebied te zijn maar daar hebben we nu geen oren naar. De kustlijn is weer spectaculair. We kunnen het fotograferen niet laten. Een Deens jazzbandje speelt verleidelijk in een strandtent. Heerlijke evergreens met een leuke zangeres, om naar te luisteren bij de thee, koffie, het ijsje of de tosti. Een drietal vrouwen laat zich verleiden hier te wachten tot de rest weer terugkomt.

Tot slot
Onderweg zijn alle vriendschappen versterkt en nieuwe aangeknoopt. Zonder noemenswaardige regen komen we terug bij de Uitspanning De Oranjezon. Hier zitten de dames van de korte wandeling al uitgebreid aan de borrel. De maaltijd smaakt ons goed,  maar het toetje spant de kroon. Bij het afscheid krijgen we een heel bijzondere roos mee: een echte regenboogroos.

 

Boerin zoekt vrouw
Het feestje zit er op maar het verhaal is nog niet uit. Het idee om de Zeeuwse boerin Bertie die een vrouw zoekt via het TV-programma Boer zoekt vrouw een hart onder de riem te steken heeft Jetty op een idee gebracht. Hoewel zij zelf niet voelt voor een relatie is het toch leuk om de actie openlijk te waarderen. We hebben een Succeskaart gekocht en schrijven daar wat bemoedigende woorden op. We doen daarbij een Damespaddasje en een uitnodiging om volgende keer mee te wandelen met haar nieuwe vrouw op het Damespad Zeeland.  Jetty zal proberen om het pakketje op maandag persoonlijk te overhandigen en dat lukt.


Jetty: In een café , annex winkeltje krijg ik een routebeschrijving naar de boerderij waar Bertie werkt. Zij  woont daar waarschijnlijk niet. Die Zeeuwse babbelaars werken echt!  Voor de boerderij zijn 2 kinderen aan het spelen. Ik vraag hen of ze het pakketje aan Bertie willen geven. Net toen ik de kaart gaf kwam Bertie in haar Cabrio eraan. Ze ontving het pakketje met een glimlach en scheurde weg! Ik heb haar dus in het echt gezien. Missie geslaagd.

Wij zitten dus allemaal aan de buis gekluisterd in 2015 en hopen voor Bertie op een Happy End. Meer informatie op de Boer-zoekt- vrouwwebsite: http://boerzoektvrouw.kro.nl/de-boeren-2014/bertie

 

Met dank aan de fotografen: Mieke, Sandra, Gerda en Rita.

PS Wil je op eigen gelegenheid het mooie Zeeuwse Damespad bewandelen? Je kunt de route Damespad Zeeland bestellen via deze site. Dit geldt ook voor de unieke DamespadDasjes.