Damespad Limburg Feestelijk geopend op 17 mei 2009

De voorbereidingen 

Maastricht, 25 mei 2008

door Rita Zwaan (stichting Damespad.nl)
De eerste oriënterende bespreking vindt plaats in mei te Maastricht met leden van de Limburgse wandelgroep De Vlam. 
–  Anne van Cromvoirt 
– Carla van der Plas
– Jos Gijsen         
– Ingrid en Nellie Du Puits – de Jong 

 
Het was meteen duidelijk dat we het Damespad Limburg volgend jaar in mei 2009 wilden openen,  omdat mei de mooiste wandelmaand van het jaar is in Limburg. De wandeling zou gaan lopen rond Noorbeek, een puur Limburgs gebied onder Maastricht, minder bekend dan het Geuldal maar minstens zo mooi.  Er moest nog veel werk worden verzet, waaronder sponsoren warm maken. 

Wie sjoen os Limburg is

Damespad Limburg Feestelijk geopend op 17 mei 2009

Opening Damespad Limburg op camping De Grensheuvel in Noorbeek

De ontvangst en de feestelijke opening vindt plaats op de camping de Grensheuvel in Noorbeek. Vandaar zullen we een stukje lopen naar Mheer, het beginpunt van de wandeling
Liever hadden we rond de mei-den in Mheer een openlucht manifestatie georganiseerd, maar de huiver voor een regendag was groot. Terecht bleek nu. De dag begint met regen. Ons lijntje naar boven was niet lang genoeg. Dat ziet er slecht uit voor het Damespad Limburg.

De feestelijke opening is zorgvuldig voorbereid. De avond voor de feestelijke opening is de commissie Damespad Limburg al aan de slag geweest om de plek waar de opening zal plaatsvinden in feeststemming te brengen. En dat is helemaal gelukt.

Welkom

Een warm welkom door het organisatiecomité Damespad Limburg: Anne, Ingrid, Nellie, Jos en Carla, Zij zijn de hele dag herkenbaar aan de beeldschone roze hoedjes. De bezoekers krijgen een informatiepakketje met de wandelroute en het damespadspeldje. We ontvangen een echte Vlam-lollie voor onderweg en een lekker kopje koffie voor nu.

Oude bekenden en nieuwkomers

Toch nog 50 vrouwen trotseerden regen en kou om zich naar Noorbeek te spoeden. De twijfelaars hebben zich bij het zien van al die regen vermoedelijk die morgen nog een keertje in bed omgedraaid. Of speelt de angst voor publiciteit hierbij een rol? Dit geldt in ieder geval niet voor het COC-Limburg. Liesbeth en hond Bob zijn er in ieder geval wel bij. Ook zien we Zeeuwse Wandelwuven en vrouwen van de VrouwenKampeerClub. Vrouwen van het Damespad NH, Zeeland en Brabant zijn ook gekomen voor dit geboortefeest van het nieuwe damespadkind.

De tijd is roze

De publiciteit is groot geweest. De flauwe grappen en opmerkingen in krant en website hebben we naast ons neergelegd. We zijn er klaar voor. Onze tijd is roze. Ook een cameraploeg en enkele journalisten zijn aanwezig. Wij waarderen het heel erg dat zij deze gebeurtenis willen verslaan.

Kom uit de kast, o mijn liefste…

Ook de regionale televisie was aanwezig. Het zou een aardig nieuwsitem worden en dat werd het ook. Een prachtige gelegenheid voor lesbisch Limburg om kennis te maken met heel veel leuke lesbische vrouwen en te zien wat voor moois ze vandaag allemaal gemist hebben.

Het wandelspeldje

Carla van der Plas is de ontwerpster van het Limburgse damespadspeldje. Ze presenteert het wandelspeldje en krijgt een warm applaus. De LL op de vlag van Limburg spreekt een duidelijke taal. Roze beentjes die lekker lopen op de kleuren van de Limburgse vlag.  

Welkom vriendinnen

Welkom van de gasten door Anne. Ze vertelt over de mooie natuurwandeling die we straks gaan lopen en de 10 Spraakmakende Vrouwen in Limburg. Vooral het levensverhaal van Elisabeth Strouven (1600-1661) sprak ons allen aan. Elisabeth groeide op in Maastricht en ging op haar 21ste zelfstandig wonen. In het begin leefde ze van haar naaiwerk, maar later begon ze een kostschooltje. In 1628 betrok zij met 5 andere ongehuwde vrouwen een huis op de Kommel in Maastricht, dat later uit zou groeien tot het klooster Calvariënberg. Lees meer hierover onder Spraakmakende Vrouwen op deze site.  

Felicitaties Sichting Damespad.nl 

Dan krijgt Rita van de stichting Damespad.nl het woord om Limburg te feliciteren met het nieuwe Damespad. De vijfde in Nederland. Een mooie stap in het lesbisch netwerk.

Les Troubadours du Present

Les Troubadours du Present

De officiële opening wordt ingedanst en opgeluisterd door ‘les Troubadours du Present’.  Op het ritmische geluid van de tamboerijn wordt op een spannende en boeiende wijze het Damespad Limburg open gedanst.

 

 

 

 

 

Dank je wel Martine en Chantalle voor deze stijlvolle opening.

Door het lint

En dan is het tijd om het pad gezamenlijk te openen. Alle vrouwen worden verbonden door een roze lint. Juist op dat moment houdt de regen op en lacht het zonnetje ons toe. We gaan naar buiten om met elkaar het lint door te knippen. Dat levert meteen een mooi souvenirtje op aan deze dag

De Limburgsong

Tenslotte wordt spontaan het ‘Wie sjoen os Limburg is’ ingezet en we zingen het allemaal mee. Alsof het in de canon van het Nederlandse lied is opgenomen.

Wie sjoen os Limburg is
begrip toch neemes
allein de zuuderling
dae Limburg leef is
want do’or de jaore heen
blif Limburg onbetwis
’t stjokske Nederland
dat ’t sjoensten is.

 

De pers interviewt Anne van het Damespad Limburg, Anke en Sandra van het Damespad Zeeland en Rita van het Damespad NH. Als dan eindelijk de pers verdwenen is gaan we op weg. Eindelijk wandelen en genieten

De Mei-den in Mheer

Onder de Mei-den in Mheer begint het echte Limburgse Damespad. Suggestie voor een nieuwe naam:Het Limburgse Mei-denpad. Een overweging waard, lijkt ons. 

De Geul komt naar ons toe. Droge en natte voeten. Sandra danst de droge voetendans en Ineke geeft zich over. Sommige slimmers klimmen over het prikkeldraad. Even pauze bij De Bosrand voor we aan een pittige klim beginnen.

Genieten van het prachtige Limburgse land, vakwerkhuizen en kruizen, maar toch vooral het lieflijk glooiende landschap.

Bij het Pannenkoekenhuis De Koekenpan worden we feestelijk onthaald met een roze tompouce.

Tot besluit

Op het terras van De Grensheuvel, met uitzicht over het mooie heuvellandschap, komen we tenslotte bijeen om het wel en wee van de dag met elkaar door te nemen. Het geluk kan niet op. Rita krijgt een echt klavertje vier aangeboden. Evaluatie in de zon en een hartelijk applaus voor wandelaars en de meiden van het Damespad Limburg.

Het Limburgse Damespad staat!

Rita namens het bestuur van St. Damespad.nl:
De klus is geklaard. Jullie gingen voor zilver maar hebben goud. Namens de stichting Damespad mag ik jullie graag een fles roze champagne aanbieden om later nog eens gezellig met elkaar na te praten. Anne, Carla, Ingrid, Jos en Nellie, namens ons allen bedankt. Laten we hopen dat veel lesbische beentjes lekker en lang het Limburgse damespad mogen bewandelen. Laten we ook de sponsors niet vergeten. Hierdoor kon het wandelpad vandaag in stijl geopend worden. We hopen dat vele vrouwen de weg naar dit mooie stukje Nederland zullen weten te vinden. Het Limburgse damespadcomité ter oprichting van een damespad in Limburg wordt van haar taak ontheven. De hoedjes mogen in de kast.

De keukenbrigade van de Grensheuvel heeft een speciaal damespadmenu samengesteld met o.m. het typisch Limburgs streekgerecht Zuurvlees. Het vlees dat zuur heet maar zoet smaakt. 

Zien we elkaar volgend jaar weer? Als het aan de commissie Damespad Limburg ligt wel, maar dan graag met een warm zonnetje erbij en nog veel meer vriendinnen. 

Tot volgend jaar in Limburg!