2008 Opening Damespad Brabant

Alphen, zondag 20 april, 9 uur.

De dag begint vroeg in het landelijke Alphen. De eerste communie brengt in de kerk veel families bij elkaar en veel lesbische vrouwen zijn onderweg naar het dorpsplein in Alphen voor de feestelijke opening van het Damespad Brabant. Dat gaat niet samen vindt de RK-kerk. Op dringend verzoek van hogerhand moet de openingsceremonie verplaatst worden naar de dorpszaal. Dat betekent dat we op die vroege zondagmorgen de dorpszaal nog van een feestelijke aankleding moeten voorzien. Dat werd improviseren en hard werken.

 

 

 

 

 

 

 

 

Achter de schermen worden 100  ballonnen  opgeblazen en van lieve lintjes voorzien. 
Ook Anne Cromvoirt uit Maastricht komt  kijken of een Damespad misschien ook iets voor Limburg is.  

Vrolijke Vrijheid


Welkom door Rita

Vrolijke vrijheid
De activiteiten van het Damespad staan dit jaar in het teken van Vrolijke Vrijheid.
De vrolijkheid spettert er vandaag in ieder geval in Brabant vanaf. Vanmorgen stond ik op en luisterde naar de weerberichten: Vandaag schijnt de zon roze. Dit bijzondere natuurverschijnsel doet zich vooral voor rondom Alphen. Kwam er ook nog een weeralarm. Rondom het middaguur worden overdrijvende ballonnenvelden in het zuiden van het land verwacht. Mannelijke automobilisten dienen hun ogen strak op de weg houden, maar vrouwen wordt verzocht om even naar buiten te gaan en te zwaaien. 
Laatste nieuws was een filemelding. De A58 tussen Breda en Tilburg schijnt volledig verstopt te zijn. De afslag 12 richting Alpen schijnt zelfs helemaal geblokkeerd te zijn. Opvallend veel vrouwelijke automobilisten gesignaleerd!  Tja.. Daar staan nu dus al die vrouwen die hier ook hadden willen zijn, maar hun weg is vandaag verstopt. Wij zullen hen vandaag niet ontmoeten, maar jullie zijn er wel. Jullie weten nu wel dat ik Rita ben en voorzitter ben van de stichting Damespad.nl maar wie zijn jullie eigenlijk? Welnu, we hebben dat even geteld. We zijn met 85 vrouwen en komen uit heel  Nederland, maar de meesten uit Brabant  Drie Brabantse vrouwen  zijn in dit gezelschap wel heel bijzonder. Ik wil ze graag aan jullie voorstellen.  Antoinet, Joke en Annemiek. Zij komen uit deze omgeving en zijn de drijvende krachten achter het Damespad Brabant.

Welkom door Antoinet

 

Antoinet Gooren

Antoinet is de natuurvrouw die de wandeling heeft uitgezet. Zij heeft ook het speurwerk gedaan naar de 10 spraakmakende vrouwen in de vrouwengeschiedenis van Brabant. Vooral de geschiedenis van de vrouw in Breda die tot 2x toe het leger inging en hiervoor in de gevangenis heeft gezeten raakt je, maar ook de belangrijke rol die veel zusters hebben gespeeld in de ontwikkeling van vrouwen en meisjes. Lees daarover meer bij Spraakmakende vrouwen op deze site

 

 

 

De onthulling van het wandelspeldje Brabant

Joke Dirkxs

Joke zet immer de puntjes op de i in woord en geschrift. Kent Brabant op haar duimpje. Maar zij is toch vooral de creatieve vrouw, die het Brabantse wandelspeldje heeft ontworpen.  Zij heeft van het Brabantspeldje een schilderij gemaakt en dit onthult zij ter plekke met een korte toelichting. De schoentjes zijn rood met wit geblokt, de kleuren van het Brabants bontje. De hakjes in goud vormen de B van Brabant. De groene achtergrond symboliseert de natuur. Joke krijgt een welverdiend applaus.

Annemiek van Grinsven 

Annemiek heeft uitgesproken PR talenten en regelt heel veel achter de schermen. Financiële zaken zijn onzichtbaar maar wel van belang.  Heeft u vragen vraag het haar. Deze drie sterke vrouwen hebben met elkaar het Damespad Brabant ontworpen en deze dag georganiseerd. Voor hen een warm applaus.

Felicitaties van de burgemeester 

Zelfs de Burgemeester van Alphen feliciteert ons vanuit China met dit pad en wenst ons een plezierige dag. Hij hoopt dat onze wandelpaden elkaar nog eens kruisen. Dat hopen wij ook. 

Behoorlijk Bekoorlijk o.l.v. Petra Theunens

 

Het Damespad Brabant wordt opengezongen. 

Rita: Met deze verleidelijk zang hebben jullie ons aller hart geraakt en onze zinnen gestreeld. Jullie hebben het Damespad prachtig open gezongen.
Bedankt behoorlijk bekoorlijke leden. We hopen nog vaak van jullie te horen en wensen jullie onbehoorlijk veel succes toe.

Ballonnengroet

Nadat Behoorlijk Bekoorlijk het Damespad met verve heeft open gezongen laten we een ballonnengroet op naar alle vrouwen die hier niet aanwezig konden zijn, want roze vrijheid maak je met elkaar. 

Rita: Bedenk een mooie gedachte die je de ballon meegeeft bij het oplaten. De mijne gaat naar China nu de burgemeester er toch is. Mijn ballon staat voor Vrijheid om te zijn wie je bent. Als je het er mee eens bent dan laat je de ballon nu los.

Onder luid en duidelijk klokgeluid trokken de roze ballonnen als zaadjes over Nederland. Het was een fascinerend gezicht.

Roze koeken

Veel inwoners stonden op het plein te kijken. Er kwam een enthousiaste meneer met een pak roze koeken aan. Die waren voor ons, voor onderweg. Echte Brabantse gulheid.

Op pad

Met 58 vrouwen gaan we op pad. We lopen de ingekorte route (15 km) vanwege de late start.. 

Regte Heide en het lage beekdal Riels Laag is een heel afwisselend natuurgebied. Het is een oud gebied met belangrijke vondsten uit de Prehistorische en Romeinse tijd Rondom de landgoederen zijn nog blusvijvers te vinden die dienden als waterreservoir bij brand. Het landgoed is allang vergaan maar de stokoude bomen leven voort.Koffiedrinken bij de boswachter en zijn vrouw. Met zelfgebakken Brownies. Dat is ook echt genieten. Dank voor deze onvergetelijke gastvrije onthaal.

Bij de poosplaatsen is het rusten op niveau. Kleine gedichtjes en mooie gedachten brengen je in een andere wereld.

Het Pestkerkhof

Tijdens de pestepidemieën in de 17e eeuw stierf meer dan de helft van de Alphense bevolking. Ook de twee priesters lieten hun leven bij hun zorg aan de pestlijders. Zij werden buiten het dorp begraven. Het kerkhof ligt even buiten de route aan de Boslust. 

 

Tijd om er eens lekker voor te gaan zitten. De commissie Damespad Brabant verwent ons met allerlei lekkere dingetjes en drankjes. We krijgen een flinke slok echte Schrobbeler om de moed er nog even in te houden. Dat gaat helemaal lukken.

Brasserie Het Klooster heeft een speciaal damespadmenu samengesteld met vispotjes, stoofpotjes en vegetarische potjes.

Zo’n vrouwendag smaakt naar meer. Zien we elkaar volgend jaar weer? Als het aan de commissie Damespad Brabant ligt wel. Maar dan gaan we echt wandelen!

Met dank aan de vele helpende handen die de dag vlekkeloos deden verlopen. We zien een ieder graag weer terug en wensen jullie allen veel liefs op het Damespad 

Annemiek, Rita, Joke en Antoinet

Op een Damespad wandel je nooit alleen!