Opening Damespad Brabant 2008

Alphen, zondag 20 april, 9 uur. De dag begint vroeg in het landelijke Alphen.

De eerste communie brengt in de kerk veel families bij elkaar en veel lesbische vrouwen zijn onderweg naar Alphen voor de feestelijke opening van het Damespad Brabant.

De ballonnen worden opgeblazen en van lieve lintjes voorzien.

Rita: Vanmorgen stond ik op en luisterde naar de weerberichten. Er was een weeralarm.

Vandaag schijnt de zon fel roze. Dit bijzondere natuurverschijnsel doet zich vooral voor rondom Alphen. Rondom het middaguur worden overdrijvende ballonnenvelden in het zuiden van het land verwacht. Mannelijke automobilisten dienen hun ogen strak op de weg houden, maar vrouwen wordt verzocht om even naar buiten te gaan en te zwaaien.

Wij waren van plan de openingsceremonie van het damespad Brabant op het dorpsplein in Alphen te laten plaatsvinden, maar vanwege de eerste communie werd het op dringend verzoek van het Klooster verplaatst naar de dorpszaal. Dat betekent dat we de dorpszaal op het laatste moment nog van een feestelijke aankleding moeten voorzien. Dat werd improviseren en hard werken.

De inschrijving in het Klooster. Het was een drukte van belang. We telden maar liefst 82 vrouwen. Ook een aantal journalisten waren aanwezig. Zij legden weliswaar beslag op onze tijd, maar we waardeerden het ook heel erg dat ze deze gebeurtenis wilden verslaan.

Na de koffie en het hartelijk welkom van de gasten in de dorpszaal door Annemiek opent Rita als voorzitter van de Stichting Damespad.nl de dag met een felicitatie en het kennismaken met elkaar.

Rita: De activiteiten van het damespad staan dit jaar in het teken van Vrolijke Vrijheid.
De vrolijkheid spettert er vandaag in ieder geval in Brabant vanaf.

Het laatste nieuws vanmorgen was een filemelding.

De A58 tussen Breda en Tilburg schijnt volledig verstopt te zijn. De afslag 12 richting Alpen schijnt zelfs helemaal geblokkeerd te zijn. Opvallend veel vrouwelijke automobilisten zijn gesignaleerd! Daar staan nu dus al die vrouwen die hier ook hadden willen zijn. Hun weg is verstopt. Wij zullen hen vandaag niet ontmoeten, maar jullie zijn er wel. Wij gaan strakjes al wandelend verder kennismaken met elkaar.

Drie Brabantse vrouwen zijn in dit gezelschap wel heel bijzonder. Antoinet, Joke en Annemiek. Zij komen uit deze omgeving en zijn de drijvende krachten achter het Damespad Brabant.

Antoinet is de natuurvrouw die de wandeling heeft uitgezet. Zij heeft ook het speurwerk gedaan naar de 10 spraakmakende vrouwen in de vrouwengeschiedenis van Brabant. Vooral de geschiedenis van de vrouw in Breda die tot 2x toe het leger inging en hiervoor in de gevangenis heeft gezeten sprak haar aan, maar ook de belangrijke rol die veel zusters hebben gespeeld in de ontwikkeling van vrouwen en meisjes. Daarover leest u meer op de wandelroute en elders op deze website.

Joke zet de puntjes op de i in woord en geschrift. Kent Brabant op haar duimpje. Maar zij is toch vooral de creatieve vrouw, die het Brabantse wandelspeldje heeft ontworpen. Maar daarover straks meer.

Annemiek heeft uitgesproken PR talenten en regelt heel veel achter de schermen. Heeft u vragen vraag het haar. Deze drie sterke vrouwen hebben met elkaar het Damespad Brabant ontworpen en deze dag georganiseerd. Voor hen een warm applaus.

Zelfs de Burgemeester van Alphen feliciteert ons vanuit China met dit pad en wenst ons een plezierige dag. Hij hoopt dat onze wandelpaden elkaar nog eens kruisen. Dat hopen wij ook.

Joke Dirkx is de ontwerpster van het Brabantse damespadspeldje. Zij heeft van het Brabantspeldje een schilderij gemaakt en dit onthult zij ter plekke met een korte toelichting. De schoentjes zijn rood met wit geblokt, de kleuren van het Brabants bontje. De hakjes in goud vormen de B van Brabant. De groene achtergrond symboliseert de natuur. Joke krijgt een welverdiend applaus.

Optreden Behoorlijk Bekoorlijk
Dirigente: Petra
Bedankt lieve koorleden.

Met deze verleidelijk zang hebben jullie ons aller hart geraakt en onze zinnen gestreeld. Jullie hebben het Damespad prachtig open gezongen.
Bedankt behoorlijk bekoorlijke leden. We hopen nog vaak van jullie te horen en wensen jullie onbehoorlijk veel succes toe.

Ballonnengroet

Nadat Behoorlijk Bekoorlijk het Damespad met verve heeft open gezongen laten we een ballonnengroet op naar alle vrouwen die hier niet aanwezig konden zijn, want roze vrijheid maak je met elkaar.

Rita: Bedenk een mooie gedachte die je de ballon meegeeft bij het oplaten. De mijne gaat naar China nu de burgemeester er toch is en staat voor Vrijheid om te zijn wie je bent. Als je het er mee eens bent dan laat je de ballon nu los.

Onder luid en duidelijk klokgeluid trokken de roze ballonnen als zaadjes over Nederland. Het was een fascinerend gezicht.

Roze koeken

Veel inwoners stonden op het plein te kijken. Er kwam een enthousiaste meneer met een pak roze koeken aan. Die waren voor ons, voor onderweg. Echte Brabantse gulheid. Met 58 vrouwen gingen we op pad. We lopen de ingekorte route (15 km) vanwege de late start.

Regte Heide en het lage beekdal Riels Laag is een heel afwisselend natuurgebied.

Koffiedrinken bij de boswachter en zijn vrouw. Met zelfgebakken Brownies. Dat is ook echt genieten. Dank voor deze gastvrije onthaal.

Bij de poosplaatsen is het rusten op niveau. Kleine gedichtjes en mooie gedachten brengen je in een andere wereld.

We zien zowaar het zeldzame Oranjetipje zitten. We genieten van mooie doorkijkjes en van de ontluikende natuur.

Het is een oud gebied met belangrijke vondsten uit de Prehistorische en Romeinse tijd Rondom de landgoederen zijn nog blusvijvers te vinden die dienden als waterreservoir bij brand. Het landgoed is allang vergaan maar de stokoude bomen leven voort.

Het Pestkerkhof

Tijdens de pestepidemieën in de 17e eeuw stierf meer dan de helft van de Alphense bevolking. Ook de twee priesters lieten hun leven bij hun zorg aan de pestlijders. Zij werden buiten het dorp begraven. Het kerkhof ligt even buiten de route aan de Boslust.

Tijd om er eens lekker voor te gaan zitten. De commissie verwent ons met allerlei lekkere dingetjes en drankjes. We krijgen een flinke slok echte Schrobbeler om de moed er nog even in te houden. Dat gaat helemaal lukken.

Brasserie Het Klooster heeft een speciaal damespadmenu samengesteld met vispotjes, stoofpotjes en vegetarische potjes. Zo’n vrouwendag smaakt naar meer. Zien we elkaar volgend jaar weer? Als het aan de commissie Damespad Brabant ligt wel. Maar dan gaan we echt wandelen!

Met dank aan de vele helpende handen die de dag vlekkeloos deden verlopen.

De foto’s zijn gemaakt door Gerda, Josje, Joke, Rita en Willemke.
Dankzij de fotografen hebben we zo’n mooi beeldverslag van de dag kunnen maken.