2018 Damespad Brabant 2008 – 2018

2 april 2018 Tweede Paasdag in Alphen (NB)

Het Brabantse dorpje Alphen, gelegen tussen Tilburg en Baerle Nassau en gedomineerd door kerk en klooster heet de roze vrouwen welkom in  café Welkom . Hilde heeft het voortouw genomen om met elkaar het Damespad Brabant te lopen op 2e Paasdag. Het weer vandaag is redelijk, maar kon beter. 18 vrouwen hebben zich er niet door laten afschrikken en gaan aan de wandel. 

Programma 

Een rondwandeling van 11 of 15 km door een zeldzaam mooi Kempisch coulisselandschap, waar de Oude Ley rustig doorheen kabbelt. Verzamelen in Café Welkom aan de Stationsstraat 57 in Alphen. Koffie/thee vanaf 10.45 uur. De wandeling start om 12 uur. Om 17.00 zijn we terug in Café Welkom om met elkaar de dag af te sluiten met een toast  op het Damespad Brabant en een buffet. 

De start

 

In de Huiskamer van Alphen wordt de ontvangst in gereedheid gebracht. Rita (Stichting Damespad.nl) en Hilde uit Rotterdam zijn er klaar voor. 

 

18 dames vanuit diverse provincies konden we op deze 2e Paasdag verwelkomen. 

 

Rita Zwaan, stichting Damespad.nl opent de wandeldag met een korte terugblik op 10 jaar Damespad Brabant.

Een terugblik 

Welkom vrouwen, lieve Hilde
door Rita Zwaan, stichting Damespad.nl

Hilde, we kennen elkaar nog niet zo lang. Onverwachts kwam je op het Damespad, in Zeeland. We praten wat over “het leven” en ik vertelde over het Damespad. Sommige Damespaden hebben een levendige geschiedenis en het Damespad Zeeland is er een van. Het Damespad Brabant was op dat moment een beetje slapende. Toen bood je spontaan aan om je kracht in te zetten voor het Damespad Brabant.  En je hield woord. Je hebt deze dag voorbereid. Hilde, hoe bijzonder is het dat we nu hier staan met een leuke wandelgroep om ons heen.

De oprichters van destijds

Vandaag bestaat het Damespad Brabant 10 jaar. De oorspronkelijke oprichters van het Damespad Brabant zijn Antoinette Gooren,  natuurvrouw en geschiedenis, Annemiek van Grinsven, wandelaar en PR-vrouw, Joke Dirkx, wandelaar en ontwerper van het Brabantspeldje. Een van de mooiste speldjes uit de serie vind ik zelf, maar dit terzijde. Later kwam ook  Monique Wijn er bij als helpende hand op de achtergrond en dus onmisbaar. 

De opening van het Damespad ging niet zonder slag of stoot.
Er was een dreigende rellerige sfeer ontstaan. Hoewel  burgemeester Harrie Nuijten ons vanuit China,  feliciteerde met de opening, mochten wij de officiële opening niet in het openbaar op het plein van Alphen doen. De kloosterzaal was het alternatief. In alle haast hebben we deze met pijn in het hart snel feestelijk ingericht.  Kortom een hectisch dag, die we met 84 vrouwen deelden. Er liggen hier twee fotoboekjes van de beginjaren. De onrust  van toen geeft ook aan hoe lastig het is om je buiten de gebaande paden te begeven en zichtbaar te worden.

Een applausje voor de doorzetters van toen
Nu zijn we 10 jaar later. De burgemeester van Alphen is met pensioen en we kunnen zonder hitsige knullen in alle rust de dag samen doorbrengen.  Het tij is in Alphen gekeerd.  We hebben toch iets gewonnen. Vorige week was ik bij de opening van de expositie over de lesbische liefde De Schaamte Voorbij in de bibliotheek te Amsterdam. Anja Meulenbelt opende deze expositie. Zij heeft met haar boek in 1976 een wereld geopend voor de vrouwenliefde. Een stip aan de horizon.  Ik koester het. Wat heeft dat met vandaag te maken? Wel dit: we moeten de verhalen blijven vertellen en doorgeven. Wat is verworven,  kan zomaar weer verdwijnen.  Willen we de afgedwongen vrijheid niet meer verliezen dan moet het pad daarnaar toe onderhouden worden. Zo is het ook met het  Damespad en ben ik terug bij jou Hilde. Jij zet je daarvoor in. Hulde.
Op de expositie De Schaamte voorbij las ik een mooi citaat van Sappho uit Lesbos. Dat wil ik graag aan jullie meegeven als het even niet mee zit met de liefde: 

Een troostgedicht van Sappho uit de 6e eeuw voor Christus
Nu ontloopt zij je nog
Morgen zal ze je zoeken
Nu aanvaardt zij geen geschenken
Maar straks zal zij ze geven
Nu wil zij jouw liefde niet
Maar spoedig zal ze je beminnen
Ondanks haarzelf.

Genoeg gepraat,  laten we gaan wandelen

Ooievaars zitten al sinds mensenheugenis niet meer in dit gebied. Door het terrein te vernatten probeert Brabants Landschap de ooievaar te verleiden om terug te komen (ooievaars eten immers graag kikkers).Het resultaat is nog niet zichtbaar, de prut wel. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pauze op de vlonder en genieten van een weidsuitzicht. 

 

Hier scheiden zich de wegen van de korte en de lange wandelroutes. Tot straks!

Oude boerderijen, restanten van verloren gegane landgoederen, stokoude bomen en blusvijvers.  De Hoevens is een 190 ha groot landgoed met een lange geschiedenis. De oude grafheuvels op de dekzandruggen langs de beek getuigen van de mensen die hier in de bronstijd leefden.Na de EHBO voor een dreigende blaar, staan we even stil bij de heilige Barbara, de beschermvrouwe van de goede dood en de gevaarlijke beroepen. Het lijkt ons een goed idee om een kaarsje te branden.
Terug in Alphen. Het weer heeft zich netjes gehouden. Het bleef bijna droog… 

Tot Slot

Proost op het Damespad Brabant
Rita: Als dank voor je inzet Hilde heb ik een serie onderzetters voor je meegenomen (Vertellis) die als gespreksstof kunnen dienen. We hopen dat het jou net zo goed bevallen is als ons en dat het antwoord zal zijn op de vraag Wat doen we volgend jaar op 2e Paasdag:  wandelen met Hilde zal zijn. Bedankt voor alles en wel thuis!

op een damespad wandel je nooit alleen