Welkomstwoord Nea Terpstra

Froulju het giet oan!!!

Welkom aan alle vrouwen die vandaag bij ons zijn om het Damespad Friesland officieel te open. Hartelijk welkom in Sneek, centrale plaats in Friesland, midden in het merengebied. Ik zie veel bekende gezichten. Ook onbekende. Als je hier voor het eerst op het damespad bent, hoop ik dat je na afloop kunt zeggen….Ik heb me hier thuisgevoeld!

Toen vorig jaar Groningen haar Damespad opende, dachten enkele Friese vrouwen …… Nu is het de beurt van Friesland. We zijn nu de 9de provincie die vandaag een damespad krijgen en je wilt toch niet als hekkensluiter de 12 de provincie zijn! Met z’n vijven hebben we in oktober vorig jaar met mental coach Rita onze eerste vergadering gehad. En nu op 12 mei 2013 is het dan zover. We zijn onze adverteerders dankbaar voor hun advertenties en het geld dat dat opleverde. We zijn ook erg blij met een gift van het COC Friesland. Zonder geld kun je zeker vandaag de dag immers niet veel beginnen. Ik wil de vijf van de commissie damespad Friesland die hebben voorbereid, ludieke ideeën hebben gelanceerd, hebben onderhandeld, ontworpen, gesoebat, voor de Friese omroep hebben opgetreden, hebben gelachen, hebben geknarsetand, de wandeling hebben ingelopen, graag aan u voorstellen: Minke Dooper, Jeanette Bijker, Geppie Visser ,Rennie Hoekstra en Nea Terpstra. Mag ik uw applaus.

Bij een te openen Damespad hoort een speldje. Het damespad speldje van Friesland, dat jullie vanochtend hebben gekregen, is geënt op de Friese vlag met een prominent roze pompebled erop. Een pompebled is namelijk het blad van de waterlelie dat hier veel voorkomt en dat in onze Friese vlag rood is gekleurd. De blauwe banden aan de zijkant symboliseren het water en het wit staat symbool voor vrijheid.

Geen Damespad zonder mooie wandelroute. De wandeling die we vandaag doen is een verkorte wandeling van de officiële damespadwandelroute. Vanuit hartje Sneek wandelen we langs weilanden en water naar de Potten. Als commissie leek het ons wel toepasselijk de wandelroute speciaal naar de Potten te laten gaan. Wij Friezen weten wel wat de Potten zijn, maar voor de buitenlanders onder ons zijn de Potten het recreatiegebied van het Sneeker Meer dat bestaat uit strand en speelweide.

In onze folder staan 10 spraakmakende Friese vrouwen genoemd. Vrouwen van vroeger en vrouwen van nu. Er is een vrouw van nu spraakmakend en wel in ons midden nl Janneke Spoelstra. Maar eigenlijk zijn we allemaal spraakmakende vrouwen zoals we hier bij elkaar zijn. Toch wil ik een paar bijzonder spraakmakende vrouwen extra welkom heten.

Rita Zwaan, moeder van de damespaden in Nederland en Wiekje Gorter, voorzitter van het COC Friesland.

Ik hoop op een mooie dag met elkaar. Net als een Elfstedentocht zal het af en toe ook wat ontberen zijn.

Froulju het giet oan!!!

Nea Terpstra, commissie Damespad Friesland