Felicitatie Stichting Damespad.nl door RITA ZWAAN

Het Roze Oranjeappeltje

It giet oan. Jullie horen het wel, ik ben geen Friezin. Ik heb hier maanden op kunnen oefenen maar toch hoorden jullie het meteen. Waar of niet waar?

Toch heb ik me heel welkom gevoeld in het mooie Friesland. Ik hoor er vandaag helemaal bij maar toch weet je dat je geen Friezin bent en dat ook nooit zal worden. Misschien herkennen jullie dat gevoel. Je hoort er helemaal bij maar je bent van binnen toch een beetje anders. Toen ik trouwde met een meneer en kinderen kreeg bijv. Ik dacht nu ben ik zoals iedereen. Ik hoor er bij. Toch bleef er een klein deeltje van mij koppig vasthouden aan het stemmetje van binnen Ik ben toch anders.

Toen werd ik verliefd op een vrouw en toen viel het kwartje. Inmiddels past mijn leven beter bij mij. Nu draai ik het om. Oké, ik ben wel een beetje anders dan de doorsneevrouw, maar ik hoor erbij. Deze opluchting wil ik vandaag met jullie vieren.

Lieve wandelvrouwen, vrouwen-in-love, stoute vrouwen, lesbische moeders, verlaten vrouwen, moedersdievandaagmoederdagvieren en die dat niet doen. Lesbische vrouwen zijn er in vele soorten en hebben een diversiteit waar je U tegen zegt. Maar wij hebben een ding gemeen. Wij houden van vrouwen.

In Nederland hebben we de homorechten op papier goed geregeld. Dat is een groot goed. Daar staat voor ons wel iets tegenover. Het is onze plicht om die veroverde plek in te nemen en zichtbaar te zijn. Laat zien wie je bent en wees daar fier op.

Ook onze nieuwe Koning en koningin is het initiatief van het Friese Damespad niet ontgaan. Zij hebben mij laten weten om het eerste Roze/Oranje appeltje uit te reiken aan de Friese Lesbische vrouwen vanwege hun inzet. Zij hebben mij gevraagd het Roze/oranjeappeltje te overhandigen en schreven het volgende: Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima, beschermpaar van het Oranje Fonds, behaagt om vandaag op zondag 12 mei een Roze Appeltje van Oranje uit te delen aan de vrouwen van het Damespad Friesland. Na een uitvoerig selectieproces is deze groep beoordeeld als een van de mooiste sociale initiatieven in Nederland en de Caraïbische delen van ons Koninkrijk.

Het Rozeoranjefonds wil de Friese lesbische vrouwen hiermee de beloning geven van hun inzet om op zo’n succesvolle wijze lesbische vrouwen van verschillende generaties en afkomst bijeen te brengen en te verbinden.

Aan Minke de eer om het roze appeltje in ontvangst te nemen wegens de meest onfortuinlijke dame vandaag in dit gezelschap vanwege een voetblessure. Applaus voor dit organisatiecomité.

Lieve vrouwen hier bijeen, vandaag gaat het gebeuren en daarom nog een keer met z’n allen op z’n Fries … It giet oan.

Rita Zwaan, Stichting Damespad.nl