Damespad Friesland 2015

10 mei 2015 Eastermar

Op zondag 10 mei 2015 kleurt Eastermar Roze. Minke, Nea en Rennie van het Damespad Friesland hebben een mooie wandel- en fietsdag georganiseerd in en rond Eastermar (ca 15 km ZW van Leeuwarden) De wegen zijn behoorlijk opgebroken. Toch weten ca 30 sportieve dames de Herbergh de Parel op deze prachtige zondagmorgen te bereiken. 

Ontvangst

De Herberg de Parel is open en de eerste dames arriveren. Rita van de Stichting Damespad maakt haar winkeltje op orde. Nea, Minke en Rennie van het Damespad Friesland zijn klaar voor de ontvangst en hebben er zin in.

Welkom

Nea verwelkomt  de vele gasten op het prachtige Herbergterras van Eastermar en speciaal de dames die voor het eerst mee zullen lopen met het Friese Damespad. Dankzij de sponsors, de mooie samenwerking en het prachtige wandelweertje gaan we er een mooie dag van maken.
Nea,  Minke en Rennie hebben er zin in en wij ook. 

Als de koffie gedronken is, de Oranjekoeken op en de laatste Regenboogdasjes  verkocht zijn, is het tijd voor vertrek. We verlaten de zandbak voor groenere oorden.

 

 

 

Op Pad

De wandeling: naar keuze 9, 12 of 17,5 km. Bezienswaardigheid onderweg: themapark De Spitkeet in Harkema.  Hier kunnen we zien hoe mensen leefden en werkten tussen ongeveer 1850 en 1950 op de arme heide in Friesland en Groningen. Te zien zijn een holwoning, klokkenstoel, plaggenhut, het Waldhuske, een Woningwetwoning en het Jelle Dam hus en een lunch in het Paviljoen De Leijen.
Fietstocht:  Een mooie fietstocht van  30 km ligt klaar voor de liefhebbers. Ook de fietstocht gaat langs de bezienswaardigheden De Spitkeet en het Paviljoen De Leijen.

Fleurigh en frij kuierje yn Fryslân 

Eastermar ligt tussen twee meren: de Leien en de Burgumer Mar. Rondom deze meren zijn veel rietlanden. Eindeloze velden met goudgele paardenbloemen. We lopen over oude zandwegen en boomwallen rondom dit natuurgebied. Hier en daar heeft Staatsbosbeheer gezorgd voor uitkijkpunten om ons een prachtige overzicht te geven van dit Friese landschap.
De eerste stop is Paviljoen De Leyen. Een prachtige locatie met uitzicht op De Leyen. De plas is ontstaan door veenafgraving en daarom op veel plaatsen ondiep. Er is ook een strandje,  maar daarvoor is het vandaag toch net even te koud. Het Paviljoen is een trouwlokatie waardig. Voor een van ons is dit sprookje ook werkelijkheid geworden. Hier gaan de routes van de korte en de wandelaars uit elkaar.


Fietstocht

Het bijzondere aan de fietstocht is dat deze niet doorging wegens te weinig fietsers. Een grote teleurstelling voor Zwannie, zij had gehoopt dat op een noorderlijke variant van de vrouwenfietsclub Stuurloos.  Wat niet is kan komen. Wellicht zijn er meer fietsvrouwen te vinden die dit mede willen opzetten. Mail dan naar zwannie.woude@gmail.com Voor Zwannie gaat vandaag het roer gaat zij per fiets met de wandelaars mee. 

Om half 5 komen de wandelaars van de lange route aan de groene kant van Eastermar weer binnen. Zij hebben 19.880 stappen gezet en 628 calorieën verbrand. Zij worden met hartelijk applaus begroet door de dames van de korte wandeling op het terras van de herberg. Tijd voor een verkwikkend drankje.

 

 Men moat fier rinne om it better te krijen 

Happy Hour

Hoogste tijd om een toost uit te brengen op de goede organisatie van deze dag.  Rita bedankt namens ons allen Nea, Minke en Rennie voor de geweldige inzet en het enthousiasme voor het Damespad Friesland. Wat ons betreft is het een heerlijke dag geworden die naar meer smaakt. We hopen ook volgend jaar iedereen weer terug te zien op het Damespad Friesland.  

Herberg De Parel
Voor de liefhebbers wordt intussen een verrukkelijk diner klaargemaakt. Eastermar hopen we nog eens in betere tijden te mogen aanschouwen, maar de herbergier/kok  is zijn parel waardig.
Tot ziens in Friesland!  Minke, Nea en Rennie

Mocht je nog niet uitgewandeld zijn in Friesland?  De originele Damespadwandeling loopt in Sneek. Zie elders op deze site. Bestel de wandelroute Damespad Friesland incl. het originele wandelspeldje en neem je vriendinnen mee.   

op een damespad wandel je nooit alleen……

 

 

 

 

–  COC FRIESLAND, Leeuwarden: cocfriesland.nl
–  SANDRA DE COCQ:  www.decocq-coach.nl
Kijk voor informatie op de advertentiepagina op deze site