Friesland voorbereiding 2013

Voorbereiding Damespad Friesland…….it giet oan

Het Damespad Friesland is een feit en wordt op 12 mei 2013 geopend.

Het is het 9e Damespad. Minke Dooper, Nea Terpstra, Jeanette Bijker, Rennie Hoekstra en Geppy Visser nemen op 4 oktober 2012 de taak op zich om in het land van wind en water een verrassende wandeling te ontwerpen die recht doet aan Friesland, maar ook de culturele en historische geschiedenis laat zien aan de rest van roze Nederland. Het is Sneek geworden. De stad is reeds bekend om de vele zeilevenementen, maar nu ook vanwege het Damespad.
De Friese dames zetten een gevarieerd openingsprogramma in elkaar want zij willen zich wel laten zien in Friesland en daarbuiten. Daar hoort ook een kampeerweekend bij. 

Het wandelspeldje van Damespad Friesland

 

Het Friese Damespadspeldje is in zijn eenvoud een helder symbool:
Een roze plompenblad op de blauwwitte Friese vlag.  

 

 

 

Flyer Damespad FR april 13

Kampeerweekend 10-12 mei 2013

Het vrouwenkampeerweekend op camping Pasveer voorafgaand aan de opening is vooral koud en nat. Eén dappere vrouw is helemaal vanuit Brabant op de fiets gekomen! Zij treft het niet want de regen blijkt in Friesland royaal te vallen. Gelukkig is een van ons met de caravan gekomen, zodat we ‘s avonds toch warm en droog naar ons bedje kunnen gaan. Friesland heeft zelfs bij koud weer veel te bieden zoals bijv. de Broerekerk in Bolsward en het Jopie Huismanmuseum in  Workum. Onze dappere fietsvrouw reist maandag per trein terug in de hoop om dit volgend jaar nog eens over te doen, maar dan wel graag in een warm lentezonnetje.

Stadswandeling Sneek

De zaterdag voorafgaande aan de opening organiseert Marleen (Travel Women) een stadswandeling door Sneek. Het regent dusdanig dan we maar met een lunch beginnen in De Walrus. Een gezellige eerste kennismaking met andere vrouwen.

Waterpoort

De waterpoort is rond 1492 gebouwd, tegelijkertijd met de stadswal rond de stad. De poort diende om de toegang over water naar de stad af te sluiten. De waterpoort werd gebouwd op de Hoogendsterpijp (een smalle waterdoorgang). In 1613 werd de poort verbouwd tot sierpoort omdat deze geen militaire functie meer had. In 1785 kreeg de poort een wachterswoning, maar vanaf 1825 werd de stad ’s nachts niet meer afgesloten waardoor de poort definitief haar functie verloor. In de 19e eeuw werden alle andere poorten rond Sneek afgebroken. Ook voor de waterpoort zag het er slecht uit omdat de stoomboten er niet onderdoor pasten. Toch is de poort onder druk van de bevolking blijven staan. En dat is maar goed ook, want de poort is nu het handelskenmerk van Sneek geworden, met replica’s in Madurodam, Legoland, China en Japan.

Beerenburg en de weduwe

We brengen een bezoekje aan een van de oudste familiebedrijven van Nederland, het distilleerbedrijf van de Weduwe Joustra, een ambachtelijk familiebedrijf dat al zes generaties op historische wijze Beerenburg stookt in het oorspronkelijke pand. Een leermoment: Als de kruiden getrokken worden op basis van jenever spreekt men van berenburg. Worden de kruiden echter getrokken op brandewijn, dan is het een kruidenbitter of kruidenlikeur. Heel veel andere bedrijven produceren ook een berenburg. Met één e geschreven, omdat ze niet de originele receptuur van Hendrik Beerenburg (mogen) gebruiken.  Het recept ligt in de kluis bij de notaris.

De Martinikerk en de vrijstaande houten klokkenstoel

De Martinikerk is gebouwd in de 11de eeuw en ligt op een terp midden in Sneek. De houten klokkenstoel ooit bedoeld om de doden te beluiden is indrukwekkend. De huidige kerk is uit 1498, maar in 1681 stort de kerk gedeeltelijk in. De kerk wordt herbouwd maar dan zonder de drie torens. Nu, vele restauraties verder staat de kerk nog altijd trots overeind in het hart van Sneek. Helaas is de kerk mondjesmaat te bezichtigen en helaas niet in het weekend. Jammer.

C&A: De Friezin en de rondreizende Textielkoopman (de Lapkepoep). Sneek is de stad waar C&A begonnen is.

De Pers

Hoewel de Friese redacties de persberichtjes om de oren vliegen is er weinig respons. Ook de gebruikelijke stortvloed van ingezonden brieven blijft achterwege. Is de lesbische vrouw in Friesland al helemaal geaccepteerd? Het ziet er naar uit dat Friesland de meest Roze-geïntegreerde en homovriendelijke provincie is van Nederland.

Alleen in Zij aan Zij staat een interview met Rita Zwaan initiatiefneemster Damespad over de opening van het Friese Damespad. 

 

Happy Hour bij de Bakkersdochter

Tijd voor een gezellig borreltje bij de Bakkerdochter, Erica. Dat wordt een uitgebreide toost op de start van het Friese Damespad. Om ons leven te verdiepen zijn we daarna welkom in het Vaticaan.