Friesland zondag 12 mei 2013

De Walrus kleurt Roze

Het is niet te geloven, maar vandaag schijnt zowaar het zonnetje. De vlag gaat uit en De Walrus wordt feestelijk roze gekleurd.The place to be. De vrouwen die met de trein komen krijgen een luiddruchtig welkom door de muzikale Saxy Ladies. 

Fleurich en frij kuierje yn Fryslân

Ontvangst van de vrouwen

Alle vrouwen ontvangen het unieke Damespadspeldje Friesland en om de godinnen te paaien ook een regenbol. Dat heeft gewerkt want vandaag blijft het droog. Het Friese suikerbrood smaakt naar meer.

Welkom

Welkom door Nea Terpstra namens het organisatiecomite van het Damespad Friesland.
Lees het welkomstwoord van Nea

Felicitaties door het Wiekie Gorter namens het COC
Lees de toespraak van het COC

Felicitatie door Rita Zwaan, namens de stichting Damespad.nl
Lees de felicitatie van Rita Zwaan Damespad

Ymkje wint de openingsrun! 

Ymkje de Vries, hoe Fries wil je het hebben,  maakt vandaag geschiedenis door de Snelwandelopeningsrun te winnen. Zij krijgt naar goed Fries gebruik de Kaatskrans om en mag met ere het Roze Hes dragen

De 7 meiden gaan voor het historisch moment en de eeuwige roem het Damespad Friesland te mogen openen. We tellen af. Oei, valse start. Wedstrijdleidster Rennie is streng doch rechtvaardig. Snelwandelen is niet ieders ding. Ondanks hevige concurrentie van Tineke Jonk, Janneke Spoelstra, Thérèse Lievaart (goede tweede), Lauri Bos, Minke Dooper en Paulien Ensing en niet te vergeten Brigit is het Ymkje de Vries, die uiteindelijk de race wint en het erepodium mag beklimmen. Gefeliciteerd namens ons allen. Zij opent hiermee het Damespad Friesland.  

Aan de wandel

Dan wordt het menens. Er gaat gewandeld worden (ca 12,5 km). We gaan het Damespad inlopen. De wandeling begint aan de Groenedijk (Grienedyk) in Sneek. Nu deze dijk niet meer nodig is als waterkering is het eerste gedeelte bebouwd. Maar wandelen door het natuurgebied Potskar is een genoegen. In het kader van Dijkbeheer gaat dit gebied op de schop en het koude voorjaar maakt de bloei van weideplanten iets minder uitbundig, maar het Sneekermeer is net zo weids en inspirerend als altijd. Dit natuurgebied wordt onderbroken wordt door de Potten, een druk bezochte waterrecreatieplaats dat in verbinding staat met het Sneekermeer. Het keerpunt voor vandaag.

De Potten, what’s in a name, maar toch hebben we er wat mee. Een van de dames gaat spontaan uit haar dak als ze de Potten betreedt.

’n bjusterbaarlik noflik slokje

Tot ons genoegen kruist de weduwe Joustra ons pad. Zij biedt ons een slokje Beerinnenburg aan.  Nobel en zacht. Het is een Hollands Genoegen. Daar houden we van. Tijd om de hoed aan de wilgen te hangen. We gaan lunchen op het terras van paviljoen de Potten. We hebben de tijd en de bediening ook. We genieten van elkaar en van het uitzicht.

Ship Ahoy

Travel Women heeft voor vandaag een boottochtje georganiseerd als alternatief voor de vrouwen die niet mee gaan wandelen. Ze gaat met 26 vrouwen gezellig het schip in. De boot vaart langs ons terras en wij krijgen contact, zwaaien ze toe, maar krijgen geen lift. Lopend keren we weer terug naar Sneek. Het blijft gelukkig droog.

Napraten en borrel bij de Walrus in Sneek

Afscheid nemen is een stukje gemakkelijker met een borreltje in de hand en een lekker maaltje in het verschiet..

– Connie Buys: het was een prachtig middag. Leuk om de wandelaarsters op het terras bij het paviljoen te zien zitten. Toen ze er op de terugweg nog steeds zaten dachten we wel gezien de tijd: als dat maar goed komt! Maar het kwam goed. Wij hebben een prachtige middag gehad!

– Netty Schrama vertelde hoe bijzonder ze het gevonden heeft om met zoveel roze vrouwen door een voor haar heel bekende stad te wandelen. De vele ontmoetingen met vrouwen, van Zeeland tot Groningen maakten haar vrolijk!

Tot slot

Nea sluit deze bijzondere openingsdag van het Damespad Friesland af met de wens dat dit een begin is van een roze Fries wandelnetwerk. Op een Damespad wandel je nooit alleen, dus kom nog eens terug. Tot volgend jaar.

Men moat fier rinne om it better te krijen

 

Met dank aan  de adveerders van het Damespad Friesland