Opening Damespad Flevoland in Almere

De opening op 23 augustus 2015

Flevoland is klaar voor een eigen Damespad en wordt daarmee de 11e provincie die zich aansluit met een mooie wandelroute. De startkeuze valt op het Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Een kleine 50 vrouwen zullen de feestelijke opening meemaken.

Welkom door Leny Hartong

Op deze zonnige zondagmorgen worden de aanwezigen van harte welkom geheten.  De wandeling is 16 km. maar kan ook worden ingekort bij Almere Haven. Tevens is dit het eerste Damespad dat ook voor mindervaliden met een rolstoel en/of scootmobiel geschikt is. Een applausje waard.

De VPRO zal vandaag opnames maken voor het programma De Hokjesman. De Hokjesman Michael is vandaag in hoogsteigen persoon ook aanwezig. Met zijn crew zal hij het hele Damespad Flevoland meewandelen.

De opening wordt muzikaal opgeluisterd door Heleen van der Heul (www.hartenmuziek.nl).
Het blijkt dat Flevoland zowaar een echt volkslied heeft. Dat moeten we natuurlijk allemaal even zingen. Heleen leert ons de wijs en zo wordt het dan zomaar een vrolijke en plechtige muzikale openingstune.

Het lied van Flevoland

Een provincie die er wezen mag,
jongste stukje Nederland.
Waar het fijn is om te wonen,
mijn geliefde Flevoland!

Felicitiatie door Rita Zwaan namens Stichting Damespad.nl

Lieve wandelvrouwen, Vrouwen van ver en van dichtbij, Vrouwen-in-love, vrouwen met liefdesverdriet, vrolijke vrouwen, stoute vrouwen, lesbische moeders, getrouwd of niet getrouwd, met of zonder kinderen, Bi-vrouwen, Transgenders en alles wat er tussenin ligt en pottenkijkers. Vandaag bent u welkom. Lesbische vrouwen zijn er in vele soorten en maten hebben een veelkleurige verscheidenheid waar je U tegen zegt. Maar wij hebben één ding gemeen. Wij houden van vrouwen en dat mag iedereen weten. Voor jullie staat een zeer gelukkige vrouw.
Toen we vorig jaar in Deventer het 10
e Damespad opende zei ik vertwijfeld tegen de daar aanwezige vrouwen dat ik nog helemaal niet wist of het 11e Damespad er ooit zou komen, want ik kende niemand in Flevoland. Maar toen kreeg ik een bijzonder Kerstcadeautje van Hens, the grand Old Lady van de Roze Scene. Hier aanwezig. Zij liet me weten dat zij een paar vrouwen had gesproken,  bij een kerstborrel geloof ik, die bereid waren om ook in Flevoland een Damespad uit te rollen. Zo is het geschied en vandaag mag ik mijn kerstcadeautje samen met jullie uitpakken. Nu kennen we opeens heel veel roze vrouwen in Flevoland. Een verrijking. Flevoland en Almere in het bijzonder,  namens de stichting Damespad.nl  van harte gefeliciteerd met het nieuwe Damespad en het organisatiecomité bedankt voor jullie inzet. De slogan van Almere,  dat alles kan in Almere,  maken jullie helemaal waar. Ik hoop dat het Damespad Flevoland nog lang blijft lopen en wens jullie veel roze vriendschappen toe op het Damespad. Het kan een geweldige stimulans en ondersteuning zijn van het Roze leven in de Polder. Ik hoop dat er mooie wandelcontacten uit voortkomen want…. op een damespad wandel je nooit alleen. 

Feestelijke opening

De feestelijke opening wordt gedaan door Jeanine Keurentjes, Manager Buitencentrum Almeerderhout van Staatsbosbeheer. Zij vertelt met enthousiasme over de werkzaamheden van Staatsbosbeheer in Flevoland.

Op pad

Door de kleurige ballonnenboog gaan we op pad en hiermee is het Damespad Flevoland te Almere geopend. De Hokjesman trekt de wandelschoenen aan. Hij moet er nog hard aan trekken om de wandelaars bij te houden.

De wandeling 

De wandeling gaat over het Vierbruggenpad. Weidse uitzichten over groene polders en blauwe watergebieden. Ineens staan we voor een berg in aanbouw. Dit wordt de hoogste berg van Almere als monument voor de stichters van Flevoland. Vlak daarbij is een museumbos aangelegd.

Museumbos In 2000 nam de Stichting Bosland het initiatief tot het stichten van een Museumbos in Almere. Dit museum bestaat uit een aantal bijzondere plekken, die door diverse ontwerpers en kunstenaars zijn vormgegeven, met elk een oppervlak van een hectare, gelegen in het Cirkelbos.

Op de lunchplek zingen we met plezier nog een aantal liederen uit ons Nederlandse repertoire. Dankzij de muzikale begeleiding van Heleen met haar accordeon klinkt onze muziek uit het hart heel lieflijk in de natuur van de Flevopolder. Hoe idyllisch kan een Damespad zijn!

HartenimagesOver de lange fiets-wandeldijk langs het Weerwater doemen aan de horizon de flats van Almere-Haven op. Ons verlangen stijgt om daar te zijn. We gaan voor een gezellig hapje en drankje aan de Havenkant.

Almere Haven

Op de zeebodem
Aan het grote hoogteverschil van de waterstand in de sluis van Almere Haven zie je hoe laag de Flevopolder ligt. Diep respect voor de waterbouwkundigen die er voor gezorgd hebben dat we nu op de bodem van de voormalige Zuiderzee met droge voetjes kunnen wandelen.

Per bus of toch maar doorlopen?
Almere-Haven voelt als een echte havenstad. In de Havenkom is het goed toeven. Met een drankje onder handbereik worden de laatste nieuwtjes gedeeld, maar ook de vraag gesteld wie haakt hier af en wie wandelt de laatste 6 km. terug? De busverbinding naar De Kemphaan is op zondag dusdanig dat velen besluiten om gewoon op eigen benen terug te lopen.

Tot besluit

Met een gezonde maaltijd bij Buitengewoon Lekker op de Kemphaan wordt deze zonnige openingsdag besloten. Wij wensen het Damespad Flevoland veel succes in de toekomst.

Met dank aan de medewerkers, sponsors en adverteerders van het Damespad Flevoland. Hierdoor konden wij Almere in het Roze zonnetje zetten. Wij weten ons gesteund in het streven om het netwerk van Roze vrouwen uit te breiden.

Rita Zwaan, Stichting Damespad.nl 

Op een Damespad wandel je nooit alleen