Ladies Day 2010 in Noord-Scharwoude

Dagprogramma

  •     10.00 uur Inschrijving met koffie / thee in Molengroet.
  •     11.00 uur Welkom en meer informatie over het dagprogramma.
  •     12.00 uur Vertrek in groepjes per activiteit.
  •     17.00 uur Terugkomst en slotborrel bij mooi weer op het terras in Molengroet

Tot slot is er gelegenheid om deel te nemen aan een buitengewoon verleidelijk buffet in Molengroet. Opgave op de dag zelf. De commissie Ladies Day hoopt veel vrouwen van heinde en ver te mogen verwelkomen, maar in het bijzonder de vrouwen uit Noord-Holland.
Commissie Ladies Day NH,
Agatha, Greet, Ineke en Rita

Een fotoreportage van grote en kleine gebeurtenissen op het Damespad NH

HAPPY HOUR

Camping Molengroet

Het weekend van Ladies Day is voor sommige vrouwen een mooie aanleiding om weer eens een gezellig met elkaar te kamperen. Het recreatiegebied Geestmerambacht heeft op Molengroet een eigen camping en een hotel. Leuk om kennis met elkaar te maken of elkaar weer eens te spreken.

DE VOORBEREIDINGEN

De Commissie Ladies day 2010 maakt zich op voor een sportief dagje. Gisteren is er een flinke plens water gevallen, maar vandaag schijnt de zon en is het weerbericht uitstekend. Greet, Ineke en Rita zijn al vroeg op om het terras in een feestsfeer te brengen.

Noord- Scharwoude 2010

Welkom door Rita Zwaan

Goedemorgen powervrouwen,

Gingen we vorig jaar op zoek naar de vrouw in Noord-Scharwou, vandaag doen we alles op eigen kracht. Maar wel met open ogen.
Nieuws van de Stichting Damespad.nl
Zuid-Holland heeft dit jaar 2010 een bijzonder Damespad geopend in Den Haag. De opening was een groot succes ondanks het winterse weer kwamen er zomaar 50 vrouwen meewandelen. Deze stadswandeling is een aanrader, ook in de zomer. De wandeling gaat door het groene hart van Den Haag naar het zonnige strand in Scheveningen. Je eindigt op een terrasje aan de Noordzee. In ieder jaargetijde een leuke wandeling. Het bijbehorende speldje is een juweeltje. Dat willen jullie natuurlijk allemaal ook hebben. De Haagse wandeling is vandaag hier te koop, met korting, evenals trouwens de andere wandelingen.
Fotoboekjes
Van veel Verjaardagen worden fotoboekjes gemaakt. Ook van vorig jaar ligt er ter inzage een fotoboekje op de tafel. Leuk om alles nog even terug te zien.
Nieuw Damespad 2011?
En volgend jaar in 2011 komt er weer een nieuw Damespad. De vraag is echter waar…. Wie heeft een suggestie? Of laat ik het anders zeggen:  Met wie kan ik eens geheel vrijblijvend praten over de mogelijkheden?  Iemand die woont, werkt, bemint in de provincie Friesland, Groningen, Overijssel, Gelderland of Utrecht?  Het liefst met een netwerkje want je doet zoiets niet alleen. Een goeie tip is ook welkom.
Vacature
Tot de vrouwen in Noord-Holland wil ik even onder 4 ogen een indringend woordje spreken. Om zo’n dag als deze te organiseren heb je meer handen nodig. Conny kon zich helaas niet langer vrijmaken en Agatha kon er vandaag niet bij zijn.  We hebben dus power nodig en  zoeken aanvulling. Om 1x per jaar een Ladies Day te organiseren, dat moet te doen zijn. Praat vandaag met Greet en Ineke hoe leuk het is.
Prachtdag
Genoeg gepraat want jullie zijn natuurlijk niet voor de praatjes gekomen. Graag geef ik het woord aan Ineke voor de praktische zaken van vandaag. Lieve Powervrouwen, maak er een prachtdag van.

Ineke

Ineke geeft extra informatie over de dag. Vandaag gaat het vissen niet door. De korte wandeling om het meer kan op eigen gelegenheid gewandeld worden. Heeft iedereen die wil zich al aangemeld voor het diner bij Erik? Extra info bij Ria (wandelen) Lisette (fietsen) Greet (jeu de boule) en Ineke (veilingmuseum) We vertrekken om 12.00 uur en zullen om 17.00 uur weer terug zijn voor de gezamenlijke slotborrel. Een fijne dag.
De fietstocht

Er zijn maar liefst drie fietsroutes door Stuurloos uitgezet: 23,5 km, 44,7 km en 61,3 km.

De fietstocht

door Lisette

Zondagmorgen, negen uur in de ochtend. Bij het kleine haventje in het dorpje Voorburg hangt een serene rust. Giselle pikt mij en mijn racefiets hier op om vervolgens samen naar Oudkarspel te rijden. De mening dat het met z’n tweeën rijden veel gezelliger is, delen we al snel. Alle twee zijn we zonnig gemutst omdat het fantastisch fietsweer is. Het zou een geweldige Ladies Day gaan worden. Bij aankomst in restaurant De Molengroet worden we enthousiast begroet door bekenden die zorgen dat de dag weer op rolletjes loopt. De koffie met cake of een stroopwafel smaakt voortreffelijk. Een goede start voor een lange fietstocht. Ineke de Wit en Rita Zwaan heten iedereen welkom.

Er zijn  drie fietsroutes uitgezet: 23,5 km, 44,7 km en 61,3 km. Vier vrouwen fietsen de korte, drie vrouwen de 44,7 km en zes vrouwen kiezen voor de lange fietstocht, waaronder ook ik. Het afwisselende landschap in de kop van Noord-Holland spreekt mij erg aan: koolvelden, bossen en de schitterende Schoorlse duinen. Wat is Nederland toch mooi denk ik bij mezelf. Waarom staan er komende periode weer duizenden mensen in de file om met vakantie naar het buitenland te vertrekken? Het weer is meestal de boosdoener. Gelukkig hebben wij daar op Ladies Day helemaal geen last van. We boffen dat Marijke, die deze keer ook weer van de roze partij is, ons naar het juiste knooppunt loodst vanwege wat onduidelijkheden in de knooppunten onderweg. Marijke kent de omgeving erg goed omdat zij in Alkmaar woont en regelmatig in de omgeving fietst.

Ongeveer 3 km voor Burgerbrug bij een dijkje, nestelen we ons in het gras om iets te nuttigen. We genieten extra van de schitterende koolvelden, het mooie landschap en de luchten. Ik strik “een oude muts” om van onze groep een foto te schieten. En… jawel, deze dame gaat in op mijn verzoek. In Burgerbrug loopt het water bij Giselle en mij uit de mond bij het zien van de verkoop van paling, vers gerookt door een vrouw uit Akersloot. Ze geeft ons  nog het advies mee dat paling goed is voor de fietsbenen. Dit advies kan ik niet weerstaan en ik koop twee broodjes. Nog niet eerder zo’n overheerlijk broodje paling gegeten.

Ien is een beetje teleurgesteld dat haar Macky niet aanschuift bij ons in de Berenkuil, ons alleen gedag zegt en weer doorfietst met de vrouwengroep van de 44,7 km.

Om 16.55 uur fietsen we voldaan het pad van de Molengroet op. Tijd voor een borrel. Tijd voor de evaluatie van Ladies Day en voor degenen die blijven eten is er een heerlijke rijsttafel. Het voorstel van Pieta om nog een ijsje te nemen slaan Giselle en ik natuurlijk niet af. Deze Ladies Day 2010 geeft mij weer voldoende energie en kracht om mijn zieke vriendin te ondersteunen in deze zware periode.

Lisette Bouwen, Stuurloos

Monumenten, koolvelden, dijken, molens en paling. Hollandser kan het haast niet.

De wandeling (ca 12 km)

Rond 12.00 uur vertrekken we met 11 lady’s richting Schoorl, waar we de auto’s parkeren. Om 12.30 uur starten we met de wandeling.

In eerste instantie volgen we de Ganzenveldwandeling. Door het Schoorlse bos- en duingebied komen we bij het Vogelmeer. Dit is een plek waar je gewoon even stil moet blijven staan. De Noord-Hollandse natuur kan mij in ieder geval elke keer weer verrassen.

We zijn door Ien en Maggy, die de wandeling gisteren al gelopen hebben, al gewaarschuwd dat de route hier niet goed aangegeven is, maar met de kaart in de hand is het voor ons geen probleem. Over een smal zandpaadje vervolgen we onze weg over het kleine Ganzenveld, een heidegebied, waar de hei al voorzichtig tevoorschijn komt. Voor we over de Mariavlakte gaan wandelen, hebben we even een pauze ingelast. Hele aardige mensen maakten voor ons het bankje vrij.

In ganzenpas wandelen we over de Mariavlakte, een vogelbroedgebied dat tussen 1 maart en 1 juli gesloten is, naar het strand.  Tot teleurstelling van een paar dames, is er geen tijd voor een strandwandeling, maar we hebben wel “ effe lekker op kunnen steken”.

Een paar dames worden na de stop onrustig en vragen zich af of we de wandeling niet in moeten korten vanwege de tijd. Het moge duidelijk zijn dat ik dat erg jammer vind, maar in overleg met elkaar hebben we er toch maar voor gekozen om het grote Ganzenveld te laten voor wat het is.  Via de Mariaweg  vervolgen we (een deel van) onze route en genieten we verder van het Schoorlse bos- en duingebied. We zijn binnen de parkeertijd bij de auto’s en op tijd voor de borrel in Molengroet……..!

Verslag Ria Ettes, Wandelgroep 7152 NH

Verslag Jeu de Boules o.l.v. Greet en Majo

Jeu-de-Boule

We hebben het Jeu-de-boulen met 8 dames gespeeld. Bij de start blijkt dat er vrouwen bij zijn die het spel niet kennen vandaar dat we eerst nog een uitleg geven over de spelregels. Er is voor de start van elk spel een loting met  wie je samenspeelt. Het is steeds weer verrassend om te zien dat vrouwen denken dat ze niet kunnen omgaan met een jeu de boule bal, maar dat er tijdens het spel naar voren komt dat ze met concentratie de bal op de juiste plek kunnen gooien. Soms ook met veel geluk, omdat hij ketst tegen een andere bal. Tijdens het spel blijkt dat er enige fanatisme ontstaat tijdens het spel. Met veel hilariteit van de andere spelers ontstaat er een sportieve sfeer.

Er zijn pauzes ingelast voor een hapje en een drankje. Als verrassing  ’s middags lekker met een glaasje witte wijn geproost op de Ladies Day.Tot het laatste spel bleef het spannend wie de winnares zou worden. Er is nog stevig geknokt om de laatste punten binnen te halen. Uiteindelijk ging Conny met de eer strijken.

Enige reacties van de vrouwen: “door deze dag ga ik lid worden van een jeu-de-bouleclub”, ” ik had last van mijn rug, maar door het gooien en de fijne sfeer niet aan de pijn gedacht”, “ik kan beter gooien dat ik had gedacht…!”

Al met al een heel geslaagd jeu-de-boule toernooi.
Greet Bakker

De Broekerveiling en de vaartocht door het duizend eilandenrijk

Historie

8 Vrouwen kozen vandaag voor een bezoek aan het museum de “Broekerveiling” in het schitterende museumgebouw in Langedijk en een rondvaart in het Duizend Eilanden Rijk.  In het museum krijgen we een stukje geschiedenis over het ontstaan van de Langedijk. Broek op Langedijk bestond in het jaar 0 uit 1563 kaveltjes, om groente te verbouwen voor het eigen levensonderhoud. Het gebied is nu allemaal verkaveld, maar ze hebben 1000 kavels overgehouden voor het museum. De “Broekerveiling” bestaat nog steeds en doet nu dienst als museum. Het gebouw staat op 1900 palen en is de oudste veiling van de wereld.

Kolen

Dit museum wordt in stand gehouden door 120 vrijwilligers. Een daarvan geeft ons een rondleiding. Hij vertelt met humor heel boeiend over de tuinders, hun boten en hun land in dit interessante stukje Nederland. Tot op de dag van vandaag zijn al die soorten kolen een belangrijk exportprodukt. Martine is hier opgegroeid en vertelt haar eigen ervaringen.

Pottendel

Daarna maken we een rondvaart door het Oosterdelgebied, het laatste deel waar de landbouwgrond nog in de oorspronkelijke karakteristieke staat is. Zoveel mooie akkertjes met groente en bloemen! De VSM (homeopatie) heeft ook heel veel akkers in gebruik voor hun kruiden. Het is allemaal schone grond. Ze bebouwen bijv. een jaar een akker met fuzelia’s of afrikaantjes om de (aaltjes)ziektes er uit te houden.

Wij zagen een (hutje)huisje van takken, leem en klei. Een akker heette Potten-del of te wel poddedel. Onze rondvaartboot was er naar vernoemd: “Poddedel”. Dit vinden we erg passend. Naast het museum staat de oudste boom van Noord-Holland. Hij is 245 jaar oud. Daarna gaan wij naar de veiling. Daar is het allemaal om begonnen.

MIJN

Een schuit met verse groente en fruit drijft richting veilingklok. Vroeger stak je je vinger omhoog en riep “MIJN” als je een partij groenten wilde hebben. In 1903 kwam de klok. Een klok van 2 meter doorsnee. Je drukt nu op een knopje. Als je de eerste bent, krijg jij de groenten voor de prijs die de klok aangeeft. Wij deden mee. Ik kocht bijna 3 manden met uien. Gelukkig kon ik er nog vanaf en ging de koop niet door. Zo hebben wij allemaal wel wat gekocht. Uien, prei, wortelen Het was heel spannend.

IJsje toe

Tot besluit kunnen we op een terras achter de veiling nog iets drinken of een ijsje nemen.Het was een fantastische middag. Wij hebben er erg van genoten. Een reactie van een van de dames: “Ik geloof dat ik helemaal verliefd op Noord-Holland ben geworden…..!”.

Ineke de Wit, Commissie Ladies Day NH

Napraten
Gerda heeft preitjes op de veiling gekocht.

Dankjewel en tot ziens

Ineke bedankt alle vrouwen die gekomen zijn, waardoor deze dag tot een succes werd gemaakt. De vrouwen die meehielpen met de voorbereiding krijgen een zoen van Greet en een flesje wijn om later nog eens in alle rust terug te denken aan deze prachtige dag. Ineke: Alle vrouwen wel thuis of smakelijk eten voor degene die nog even blijven eten.  We zien jullie graag volgend jaar weer terug.

Agatha, Ineke, Greet en Rita

De volgende Ladies Day is op 17 juli 2011
Tot de volgende keer!