Ladies Day 2016 zondag

Voor de 15e keer een Ladies Day van het Damespad NH.

CASTRICUM

               IMG_0069

DAGPROGRAMMA     

De Oude keuken
Startlocatie: Brasserie De Oude Keuken op het landgoed Dijk en Duin, Oude Parklaan 117,1901ZZ Castricum.  TOMTOM gebruikers: Navigeer naar Zeeweg 27, Castricum, sla aldaar linksaf (afslag GGZ Dijk en Duin) en volg de borden naar De Oude Keuken.IMG_9783kopie

Dagprogramma Ladies Day Castricum
10.30 uur Welkom met koffie / thee in De Oude Keuken
12.00 uur Vertrek naar de diverse activiteiten.
17.00 uur Borrel en verslag van de dag (op het terras) in De Oude Keuken
17.30 uur Buffet tot besluit. Kosten € 17,50

Activiteiten:
a. Landgoedwandeling Te gek om los te lopen. Ca 15 km. Met aandacht voor de historie.
b. Naar het strand ca 3 km
c. De vrouwenfietsclub Stuurloos heeft een mooie fietstocht uitgezet. Afstand 40 km, met de mogelijkheid van verlenging. We fietsen door de rijke flora en fauna van het NH-duingebied, naar Wijk aan Zee,vervolgens  richting Uitgeestermeer en terug naar Castricum/Bakkum.
Ladiesweb2016

Roze feestje van Damespad NH: Ladies Day is een open dag voor vrouwen die nieuwe vrouwen in een ontspannen sfeer willen ontmoeten en oude bekenden willen begroeten. Doe je regenboogdasje om, speldje je NH-wandelspeldje op, trek je roze shirtje aan, neem je vriendinnen mee en ontdek het Landgoed Dijk en Duin op 17 juli 2016.
Deelname Ladies Day € 5,00 p.p. incl. koffie/thee. Met zichtbaar NH wandelspeldje € 4,00 p.p.

 

 

De commissie Ladies Day,
Greet, Agatha, Rita en Ineke

EXTRA LEUK
Kampeerweekend van vrijdag 15 – 17 juli in Heemskerk

Camping Klein Hemelrijk, natuurkampeerterrein De Berenweide en trekkershutten.
Duinweg 16, 1969 MP Heemskerk. Tel. 06-22527210  www.kleinhemelrijk.nl 
Reservering: We staan bij elkaar op “de Berenweide” Duinviool (Veld a) 
Happy Hour: op de camping op vrijdag15 juli vanaf 17.00 uur
Logo-alg.

LADIES DAY 2016 op 17 juli 2016 in Castricum

 

Ladies Day2016

Vandaag wandelen en fietsen we vanuit Castricum. Het weer laat zich van haar beste kant zien. Er hebben zich 62 vrouwen aangemeld voor de wandeling, de fietstocht of het strand. Als alle ballonnen zijn opgehangen en Greet alle dames heeft ingeschreven opent Rita Zwaan, als voorzitter van de Stichting Damespad de dag met een warm welkom.

Welkom lieve gasten in De Oude Keuken.
door Rita Zwaan
Samen met Ineke de Wit, Greet Bakker en Agatha Hooijschuur hebben wij deze 15e Ladies Day georganiseerd.We gaan er vandaag een leuke dag van maken op deze bijzondere locatie van Duin en Bosch, het voormalige Psychiatrisch Ziekenhuis in Noord-Holland. Het is de 15e Ladies Day en dat betekent dat we al heel wat leuke locaties hebben gehad en al heel wat voetjes gezet hebben in het mooie Noord-Holland.  En nog belangrijker: heel veel vriendinnen gemaakt. Ben je vandaag voor het eerst? Binnen de kortste keren merk je dat het lijkt of je al jaren meegedaan hebt en ben je met iedereen vertrouwd.
Bijzondere gasten
We zijn blij dat we Leny Wiggers dankzij lieve vriendinnen ook weer in ons midden hebben.  Het was een heftig jaar voor haar maar langzaam maar zeker kom zij weer terug.
– Ook bijzonder is dat we vandaag een vers bruidspaar in ons midden hebben. Bertha en Sijke van het Damespad Drenthe zijn zojuist getrouwd en hebben besloten om hier hun honeymoon door te brengen. Bij ons. Dat verdient een aanmoedigend applaus voor de rest van hun leven.
Enerverend jaar
Het was voor het Damespad een enerverend jaar. Het laatste Damespad is in Utrecht uitgerold. In alle 12 provincies ligt nu een wandelkern. De Hokjesman kwam dit jaar ook langs. Het viel hem niet mee om de lesbische wereld in kaart te brengen met al die aparte types. Maar volgens mij is hij er aardig in geslaagd.
Hoe mooi is Noord-Holland
Ik zei zo pas al dat we vandaag de Ladies Day voor de 15e keer organiseren. De Rijp, het dorp van Greet is onze topper, maar we gingen ook naar diverse andere plaatsen in Noord-Holland, zoals Noord-Scharwoude en Volendam. Ik liet jullie Enkhuizen zien, Ineke haar dorp Andijk en vorige jaar kozen we voor Zaanstad,  de thuishaven van Agatha. Altijd was ook Stuurloos met een mooie fietstocht aanwezig, een wezenlijk onderdeel van onze Ladies Day.  Meestal scheen de zon, maar soms …? Het noodweer in De Rijp was ongepast toen we met z’n allen voor een mooie boottocht gingen. Het leverde wel mooie plaatjes op.
Vertrek
Voor mij en Agatha wordt het de 15e keer voor Ineke de 10e keer. Maar er zit verandering in de lucht. Het wordt tijd om het stokje door te geven. Mijn vraag aan jullie is wie wil er samen met Greet het volgende jaar een sportieve wandeldag organiseren? Laat er je gedachten over gaan of dit ook iets voor jou is om dat eens een keertje te doen. In ieder geval komen we er bij de slotborrel nog even op terug. Voor alle duidelijkheid: ik blijf actief voor de stichting Damespad, maar trek me terug uit de organisatie van de jaarlijkse Ladies Day. De Nieuwsbrief en de website van het Damespad blijf ik verzorgen en ik blijf ook wandelen.
Geniet van de dag en van elkaar. Om 17.00 uur zien we elkaar weer in de Oude Keuken voor de slotborrel, het buffet en de verhalen. Fijne dag!

De wandeling Te gek om los te lopen

De wandeling gaat over het landgoed Duin en Bosch, het voormalige psychiatrische ziekenhuis. De wandeling gaat over het landgoed Dijk en Duin, het voormalige psychiatrische ziekenhuis Duin en Bosch. Een heel interessant gebied met een rijke geschiedenis. De naam van de wandeling verwijst naar een bestaande wandeling die door de renovatie van het terrein nu niet meer te gebruiken was. We gaan met 23 vrouwen op pad (ca. 18 km). Greet heeft de informatie over het gebied verzameld, maar gaat vandaag liever fietsen. Ineke en Rita leiden de wandeling

Dijk en Duin voorheen Landgoed Duin en Bosch
IMG_0067Landgoed Duin en Bosch is al meer dan 100 jaar in gebruik als locatie voor geestelijke gezondheidszorg. Het landgoed telt een twintigtal rijksmonumenten die stammen uit de begintijd van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch, nu zorginstelling Dijk en Duin geheten. Dijk en Duin is specialist in psychiatrie voor NH en behandelt mensen ouder dan 18 jaar met psychiatrische problemen. Een gedeelte van het terrein wordt momenteel gerenoveerd en/of voor nieuwbouw gereedgemaakt.

De Zanderij.
We wandelen langs de Zanderij.  Aan het begin van onze jaartelling mondde het Oer-IJ, een noordtak van de Rijn, hier uit in zee. Dit deltagebied slibde langzaam dicht en werd in de Late Middeleeuwen (1150-1550) overstoven door zand. Bij de aanleg van de spoorlijn in 1865 was veel zand nodig. De hoog opgestoven Jonge Duinen hier werden toen ‘afgezand’.

Bomvrije Kluis
LD16Wa06 LD16Wa07
In een bomvrije kluis in het Castricumse duingebied werden in de eerste oorlogsjaren onze belangrijkste kunstschatten opgeslagen. o.m. De Nachtwacht (opgerold). Het was te danken aan de inzet van de conservator van het Stedelijk Museum, jhr. Willem Sandberg, dat de kunstbergplaats nog juist voor de inval van de Duitsers is gebouwd. Via hem is Castricum verbonden met bijzondere mensen en gebeurtenissen. In een kleine houten barak, vlakbij ‘Kijk Uit’, ontving Sandberg wetenschappers, kunstenaars en verzetsstrijders. Daar werd gefilosofeerd over de toekomst van Nederland na de oorlog.

Theehuis Kijk Uit en Camping Geversduin
De lunch is op Geversduin. Een plek met een geschiedenis. 

LD16Wa03Jonkheer Mr Hugo Gevers, vader van Jonkheer Frits Gevers, was burgemeester van Heemskerk vanaf 1888. De familie Gevers had veel geld geïnvesteerd in de aanleg van de Russische spoorwegen. Omstreeks 1932 verjoegen de Russen alle buitenlanders en werden de investeringen van de familie Gevers waardeloos. Er zat niets anders op dan een groot deel van hun bezittingen te verkopen. Bij deze verkoop behoorde het duinterrein van Castricum met het daarin gelegen jachthuis. Het jachthuis Kijk Uit gebouwd in 1925 heeft na het vertrek van de Jonkheer Frits Gevers in 1983,  dienst gedaan als onderkomen voor de boswachters van PWN en is sinds 2010 in gebruik als theehuis, een werk/leerplek voor mensen met een beperking. Het jachtterrein van de familie Gevers is nu een camping geworden en eigendom van de provincie NH.

Gasterij Kruisberg
Het wordt een korte lunchpauze want doordat we wat hebben omgelopen moeten we de verloren tijd inlopen. Dat lukt en mooi op schema komen we aan bij de volgende stop.

Achter een hoge duin beschut tegen de zeewind, ligt de duinboerderij De Kruisberg.  In 1938 werden het duinterrein en de boerderij verkocht aan de provincie NH, die het beheer opdroeg aan PWN. Sinds een paar jaar in gebruik als Theehuis met veel bijzondere activiteiten. Het is een heerlijke plek om de benen even rust te geven.

LD16Wa10

Duinen en drinkwater
Het water uit het IJsselmeer komt door 52 km waterleiding uit Andijk naar Heemskerk. In Andijk wordt het IJsselmeerwater gezuiverd van zwevende en opgeloste deeltjes. Daarna gaat het water naar Heemskerk waar restanten van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en medicijnen uit het water worden gehaald. Pas dan mag het water de duinen in via de infiltratiekanalen. Het water verblijft ongeveer vier dagen in de infiltratiekanalen en zakt langzaam de duinbodem in tot een diepte van 40 meter. Het water blijft vervolgens minstens 30 dagen in de duinbodem. Via een natuurlijk duinbodemproces worden bacteriën en virussen afgebroken. Deze manier van waterwinning heeft geen gevolgen voor de natuurlijk grondwaterstand.  Na een ondergrond verblijf van minimaal 30 dagen wordt het water via winputten weer opgepompt. Vervolgens gaat het naar een productiebedrijf van PWN te Bergen. Daar worden als laatste zuiveringsstap opgeloste kalk- en ijzerdeeltjes (die van nature in de duinbodem voorkomen en makkelijk in water oplossen) uit het water gefilterd. Pas dan is het betrouwbaar drinkwater en kan het naar onze woningen.

LD16Wa12

 

 

 

 

 

 

 

Geversduin

Terug bij Geversduin wordt druk overlegd wie de laatste 3 km nog verder loopt of wil worden opgehaald.  Twee dames besluiten te gaan voor het ijsje en het gemak om per auto opgehaald te worden. Dat hadden ze beter niet kunnen doen want de auto kwam niet (misverstand) en ze moesten alsnog lopen….

Evaluatie 

Op het terras heeft Ineke intussen de vrouwen uitgenodigd hun verhalen en ervaringen te vertellen.

Mooie verhalen en blije vrouwen.
De belangrijkste vraag van de dag is of er vrouwen zijn die volgend jaar Greet willen helpen weer zo’n schitterende dag te verzorgen.
Het antwoord is JA. Lisette Bouwen, Ria Ettes en Katja de Moel gaan Greet helpen.
Dat komt dus helemaal goed. Hiermee kan Ineke met een gerust gevoel de Ladies Day beëindigen.

Voor de liefhebbers staat het buffet inmiddels gereed. Met dit mooie weer willen we allemaal buiten blijven zitten. Gelukkig is de crew van De Oude Keuken zo flexibel om dat mogelijk te maken. Spontaan blijven nog 6 vrouwen extra eten. De Oude Keuken kan het ook aan, zodat we met 31 vrouwen de dag beëindigen. Een mooier afscheid kunnen we ons niet indenken.

IMG_1343