Ladies Day 2015 zondag

 

De Zaanse Schans 19 juli 2015

Dagprogramma Ladies Day op De Zaanse Schans

10.30 uur Welkom met koffie / thee in het oud-Hollandse proeflokaal van de Tweekoppige Phoenix, het Zaanse Likeurstokerij- en Distilleermuseum op de Zaanse Schans.
12.00 uur Vertrek naar de diverse activiteiten.
17.00 uur Terugkomst en evaluatie (op het terras) bij pannenkoekenhuis De Kraai en Pannenkoeken eten tot besluit.

Activiteiten:

Damespadwandeling 15 km of de Molenroute 8,5 km.
De vrouwenfietsclub Stuurloos zet een mooie fietstocht uit (45 km)  
Bezoek aan diverse bezienswaardigheden op de Zaanse Schans. Rondvaart over de Zaan.

Inschrijving

De buienradar heeft voor vandaag weinig goeds te melden. Het regent. De ballonnen worden opgeblazen en de inschrijving kan beginnen. Geroutineerd schrijft Greet maar liefst 55 vrouwen in die ondanks het slechte weer zijn gekomen naar de Zaanse Schans. We krijgen koffie met een likeurtje, want we zijn niet voor niets in de likeurstokerij. We worden er weer een beetje warm van. Het wordt gezellig druk onder de luifel.

Welkom door Rita


Welkom lieve dames: bijzondere vrouwen. Goed om jullie te zien op de 14e Ladies Day in Noord-Holland. Speciaal. Wat ook speciaal is dat we een BN-er in ons midden hebben. Oud is het nieuwe goud, zeggen ze wel eens. De documentaire Over the Rainbow gaat over haar coming-out en gaat heel de wereld over. Leny Wiggers,  onze kanjer van goud wordt deze week 83 jaar en ze is hier. Geef haar een applaus opdat ze nog lang onder ons mag zijn.  Bij een verjaardag hoort een cadeautje.

 

Lieve Leny Je hebt heel veel polderwandelingen gemaakt maar vandaag moet je het doen met de polderwandeling in een flesje. Ik hoop dat dit de pijn van de ouderdom iets verzacht. Je bent een mooi mens en ik hoop dat je nog een tijdje zonder pijn bij ons blijft. Speciaal voor jou zingen we Lang Zal Ze Leve in de Gloria.

 

 

 

 

Land van Agatha

Rita: Lieten we met enthousiasme in voorgaande jaren Andijk, het dorp van Ineke en mijn eigen geboorteplaats Enkhuizen zien, vandaag zijn we in het land van Agatha. Geboren en getogen in de Zaanstreek.
Geschiedenis De Zaanse Schans ontleent haar naam aan een aarden verdedigingswerk uit de Tachtigjarige Oorlog (de opstand tegen de Spaanse overheersing). De Spaanse Schans. In de Zaanstreek lagen in de zestiende eeuw wel 13 van dit soort verdedigingsschansen. Daar is nu niets meer van terug te vinden. In 1961 werd gekozen voor reconstructie van een karakteristieke Zaanse buurt om de traditionele houtbouw in ere te houden en toen kreeg deze polder de naam Zaanse Schans.  Ik stel voor om de geschiedenis de geschiedenis te laten. Spaanse Schans of Zaanse Schans. Vandaag gaan we er een Roze Schans van maken. We geven jullie graag wat mee voor onderweg:  Zaanse uitdrukkingen. Agatha zal aan het eind van de middag de juiste betekenis geven. Moeilijk? Tja dan moet je gewoon even de Asem bai de reg ophale (Diep zuchten) en gaat het zeker lukken. Tot vanmiddag in De Kraai en veel plezier.

De Hailanders, een folkloristische zanggroep zit vanwege de regen ook binnen.  We schikten allemaal een beetje in. Als compensatie voor de krapte zingen zij voor ons een Oudnederlands lied. Dat klinkt als een klok in die kleine ruimte en we worden er heel vrolijk van. Dank je wel zangers en veel plezier op de Zaanse Schans.
Om 12.15 vertrekken de wandelaars met Ineke en Greet naar  Jisp (17 km), weer of geen weer. Zij worden uitbundig uitgezwaaid en of dat geholpen heeft of niet: de regen houdt zomaar op!
De wandelgroep voor de Molenroute (8,5 km.)  met Rita zal even later ook vertrekken. De paraplu kan thuis blijven. De fietsclub Stuurloos vertrekt om 12.30 uur o.l.v. Lisette. Agatha gaat de Zaanse Schans laten zien en sommigen maken een eigen programma.

Lange rondwandeling (17,5 km)

De wandeling o.l.v. Greet en Ineke gaat via de Zaanse Schans door de Kalverpolder en de Enge Wormer naar Jisp en Wormer. We brengen een bezoekje aan het Oudste Huisje (1629) in Jisp. Honden aan de lijn. De wandeling gaat een klein stukje door grasland en kan wat drassig zijn. 

Het oudste huisje van Jisp (1626)

Dit huisje gebouwd in 1626 stamt uit de bloeiperiode van de walvisvaart. In de pronkkamer met dooddeur bevindt zich een tegelschouw met Bijbelse voorstellingen. De achterkamer heeft nog een houten smuiger (stookplaats), de enige in Nederland. Gelukkig voor ons is dat het huisje inmiddels wel een water-closet heeft aangelegd en dat de koffie en thee bijna klaar zijn.

 

Koeien of stieren?  

Het Wormer- en Jisperveld is het grootste aaneengesloten veenweidegebied van West-Europa en bestaat uit honderden weilandjes omgeven door ruisende rietkragen, smalle slootjes en heel veel vogels.  Het gebied is van Natuurmonumenten en die heeft het gebied per 15 juli 2015 opengesteld voor wandelaars. Een boze buurtbewoner is tegen de ontsluiting van het pad en heeft met een schreeuwend A-4tje aangegeven dat hij de wandelaars niet welkom heet en dat er stieren in de wei zouden lopen. Een tegenvaller voor de wandelaars van vandaag. Wat nu? 

 

Dezelfde weg terug is niet echt aanlokkelijk. Sommigen maken nog een extra lusje naar Wormer. Drie vrouwen besluiten het verbod te negeren. Er waren inderdaad koeien op het land (of waren het toch stieren?) Zonder kleerscheuren zijn ze weer op de Zaanse Schans terug gekeerd.

 

Molenroute (8,5 km)

Een rondwandeling langs molens en uitgestrekte polders en een rondje Haaldersbroek o.l.v. Rita

Wandelen langs de molens van de Zaan

Met 8 vrouwen starten we de wandeling langs de Zaan. De Kalverpolder telde eens 29 industriemolens. De eerste molen is De Huisman (specerijmolen en mosterdzaad), Houtzaagmolen De Gekroonde Poelenburg, verfmolen De Kat en de oliemolens De Zoeker, De Os en De Bonte Hen. We lopen langs deze indrukwekkende historische bouwwerken, die allemaal nog op de oude manier hun werk doen. Geweldig dat dit bewaard is gebleven. 

Opeens staan we voor een stoplicht op een landweggetje. Wij zijn bij het Bartelsluisje, een schutssluis uit 1638  die nu op instorten staat. Het schijnt dat het sluisje in 2009 op de monumentenlijst is geplaatst maar dat alleen het stoplicht is aangebracht. Een opvallende molen aan de ringvaart is de roosmolen De Hercules (Amerikaanse windmolen) uit 1922. Hij werkt nog steeds, maar als de nood aan de man is wordt de elektrische pomp er bij ingeschakeld om de Kalverpolder te bemalen, want we willen wel graag droge voeten houden.

 

Haaldersbroek

De Haaldersbroek was een vaardorp van houten huizen en oude boerderijen, geheel omringd door water. Nu is het een aaneenschakeling van woonboten en idyllische huisjes.  Hier wonen bijzondere kostgangers.

Fietsen met Stuurloos

De vrouwenfietsclub Stuurloos heeft een mooie fietstocht uitgezet van 45 km.


Lisette (Stuurloos):  In juni jl. heb ik samen met Marion de fietstocht voor de 1e keer gefietst. Wij concludeerden wederom na afloop hoe mooi Nederland eigenlijk is met al dat water, waaraan kleine liefelijke dorpjes liggen,  met zijn molens en pontjes. Marion was vorig jaar getroffen door een zwaar fietsongeluk tijdens een fietstocht van Stuurloos en durfde nog niet in een groep te fietsen, vandaar haar afwezigheid vandaag. Ik heb het zeer op prijs gesteld dat Marion de fietstocht voor Ladies Day met mij wilde uitzetten. Daarvoor veel dank aan Marion. Ik duim voor haar dat ze weer snel van de partij is en met ons mee fietst.

De Bofkonten

Tijdens de openingsspeech van Rita regende het behoorlijk, gelukkig werd het rond 13.00 uur droog en konden de regenjacks uit. Zo konden de 9 fietsladies, waarvan 2 dames op een E-bike en 7 op een mooie sportfiets de fietstocht in hemdsmouwen vervolgen. Daarna blijft het droog. Wat een bofkonten zijn we.


Via de Zaanse Schans naar Wormer, Oostknollendam richting  Spijkerboor, waar we onze eerste break in ’t Heerenhuys hadden. Daarna met het pontje overgevaren en onze fietstocht vervolgd langs het water. Bij Akersloot nemen we voor de tweede keer het pontje. In Krommenie bezoeken we met z’n allen een Ned. Hervormde kerk uit 1755. In Wormer bij  Batavia hebben we onze tweede break, een schitterende locatie trouwens. Verschillende wegen leiden je naar Rome, zo ook naar de Zaanse Schans. Voordat we er erg in hadden waren zes dames  al op weg naar het Pannenkoekenhuis. Tevergeefs hebben Sonja, Muuk en ik nog een kwartier gewacht op de brug. Daardoor kwamen wij helaas te laat terug, maar het was terugblikkend een heerlijke fietstocht met bekende en onbekende vrouwen.

Een bezoekje aan de Zaanse Schans o.l.v. Agatha

De Zaanse Schans heeft behalve historische winkeltjes,  zoals AH ook gewoon hele leuke huisjes die door particulieren bewoond kunnen worden. Je moet dan natuurlijk wel dol op toeristen zijn. Eerst kwamen de busladingen met Japanners, nu zijn het de Chinezen die de Zaanse Schans ontdekken.

Top Tien

Er staan 10 evenementen op de Zaanse Schans, die zeker de moeite van een bezoekje waard zijn. Ieder kan die op eigen gelegenheid bezoeken.  Dit is onze Top Tien.

  1. Kaasboerderij De Catharina Hoeve
  2. Bakkerijmuseum In De Gecroonde Duyvekater
  3. Jagershuis, Antiek & Curiosa
  4. De specerijenmolen De Huisman
  5. Rederij De Schans (rondvaartboot)
  6. AH-museumwinkel
  7. Uurwerkmuseum
  8. Tinkoepel
  9. Diverse molens
  10. Zaans museum

 

 Varen over de Zaan

Met 10 vrouwen hebben we een rondvaart gemaakt over de Zaan. De gids was een geboren verteller.

 Industrieel erfgoed

De gids vertelt over de historie van het industrieel erfgoed aan de Zaan. Zoals bijv. de Rijstpellerij Mercurius, de eerste Art-Decofabriek in de Zaanstreek. Op de achtergrond De Lassiefabriek.  De namen van de pakhuizen vertellen hun eigen verhaal.  

 

De Adelaar

In 1885 werd met de produktie van zeep begonnen. Na de verwoesting van het gebouw door een enorme brand in 1906 inclusief de vermoedelijk bronzen adelaar kwam in 1908 het nieuwe gebouw gereed met de beeldbepalende watertoren en voorzien van een nieuwe Adelaar in cementijzer met een vleugelwijdte van 6 meter. De oude Adelaar is nooit meer teruggevonden.

Zaans Museum

De geschiedenis van de Zaanstreek is samengevat in het nieuwe Verkadepaviljoen, het Zaans Museum.
Geen sprake van popperige architectuur, maar een kloek museum dat binnenkort een echte Monet hoopt te kunnen laten zien.

Wat je moet weten is dat er binnen een Blauwe en een Rode knop is. De Blauwe dient om een presentatie te kunnen te starten. De Rode is de alarmknop waardoor alles  stil komt te liggen. Dit weten we omdat Nicole op de verkeerde knop drukte, waardoor het ijzingwekkend stil werd in het museum.

 

Napraten en pannenkoeken eten

Lefie en Afie

Nadat we heel veel lege zakken overend gezet hebben werd het zo mierum, zo marum tijd voor Lefie en Afie.  Agatha gaat met de verneemstok: Wie kende alle Zaanse uitdrukkingen? Die bleken vanzelluf voor ons niet te begrijpen en Agatha heeft de juiste betekenis op een hebbel en een drebbel uitgelegd.

Als alle vrouwen weer binnen zijn en ook de fietsclub compleet is nodigt Ineke de vrouwen uit om op het heerlijke terras van de Kraai hun verhalen te vertellen, met een drankje en een pannenkoek. Dorothé is vooral heel blij dat vriendin Nicole niet opgepakt is na het uitproberen van de Rode Knop in het Museum. Ger doet met verve voor hoe zij de koeien of stieren van het lijf heeft gehouden op het verboden stukje land.

 Bedankt meiden!

Ineke bedankt de vrouwenfietsclub Stuurloos voor het uitzetten van de fietstocht met een flesje wijn. Goed gedaan vrouwen.
Iedereen bedankt voor hun inzet om er een onvergetelijke mooie dag van te maken. Wel thuis en tot volgend jaar.
Hoewel klakke balle et kettegst benne is deuz Ladies Day toch hillegaar geslaagd te noemen.

 op een damespad wandel je nooit alleen…..