Ladies Day 18 juli 2004 Roze Zondag in De Rijp

1.Op een zonnige zondagmorgen arriveerden veel sportieve dames in De Rijp. Ze kwamen uit het gehele land per bus, per fiets, per auto, per caravan, liftend of wandelend. Maar niet per trein want de Rijp heeft geen station.

2. Het was hard werken voor de 12 dames die behulpzaam waren bij de inschrijving voor de diverse activiteiten en het geven van informatie.

3. Om precies te zijn hadden 72 dames zich door de slechte weersvoorspelling niet laten afleiden. Zij werden door de ontvangstcommissie allerhartelijkst begroet. De commissie bestaat dit jaar uit Mariet, Anneke,  Ria, Connie,  Gerda, Nel, Agatha, Wil en Inge, Hens, Hennie en Ria.


4 Hennie van het Damespad Drenthe en Ria van het Damespad Zeeland.
5 Opeens zat het hele terras vol vrouwen.
6. Er was weer veel bij te praten en te lachen.
7 Nog even een laatste overleg over de beste visstek.
8 Als iedereen ingeschreven is opent Rita deze derde Ladies Day van het Damespad in NH met een welkom aan de blije meiden van Nederland.   Veel bekende gezichten. Ook vandaag is het voor sommigen zichtbaar spannend omdat het de eerste keer is om aan een lesbisch evenement mee te doen. Rita speldt Ria het eerste speldje van het Damespad Zeeland op. Zij nodigt alle vrouwen uit om op 19 september a.s. het Damespad Zeeland spetterend te komen openen.

9 De Vrouwenvisclub De Griet looft een mooie fles wijn uit voor de vrouw die vandaag de grootste vis vangt.
10 We gaan op pad. De lange afstandwandelaars van het Damespad die de verkorte versie zouden lopen worden onder de bezielende leiding van Ria overgehaald om toch de hele route te lopen. Een kleine groep van 5 dames kiest voor de Wandeling De Woude. De overige wandelaars lopen de Walvisroute met excursie Fort Spijkerboor.

11 Varen in een fluisterbootje en pret voor tien.
12 Flirten met vissende vrouwen.
13  De vissers laten zich niet afleiden en vissen onverstoorbaar verder.
14 De vis van Paula is de grootste met 45 cm. Zij wint hiermee een hemels wijntje.
15 Op weg naar Fort Spijkerboor komen we door een mooi stukje De Rijp.
16 Vredig en bijna onzichtbaar ligt het Fort te rusten in het weiland.
17 De rondleiding in Fort Spijkerboor wordt verzorgd door de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten.
18 Het verdedigingsbolwerk de Stelling van Amsterdam waar Fort Spijkerboor toe behoort was op het moment van gereedkoming in feite al achterhaald door nieuwe inzichten. Wat overblijft zijn de curieuze bouwwerken in een stukje beschermd natuurgebied.
19 Het Fort is bij nader inzien heel groot en multifunktioneel te gebruiken. In de oorlog was het een gevangenis. Met minimale hygiene en verveling alom. Dit is het vertrek van de onderofficier.
20 Schilderen als tijdspassering.
21 Gezellig terrasje, onder een dreigende hemel.
22. Het pontje bij Spijkerboor. De schipper neemt de tijd. Het lijkt elk ogenblik te kunnen gaan regenen.
23. De fietsers o.l.v. Hens gaan voor de Pontjesroute, maar houden het niet droog.

Verslag van Macky:

 

De route begint in het prachtige De Rijp met haar mooie huisjes, gemeentehuis en smalle straatjes. Met 10 enthousiaste vrouwen vertrekken we om 12.15 uur. Het eerste pontje wordt door de veerman met een touw aangetrokken (en dat in 2004!). Heel authentiek. We fietsen op ons gemakje, het is prachtig weer. Wel af en toe door een woonwijk, maar daar danken we in Castricum ook een terrasje aan. Het volgende pontje is weer een belevenis. We moeten zelf aan het werk, ��n moet aan een hendel draaien en de ander met de voet op een pedaal. We hebben mazzel, want een paar wachtenden aan de overkant helpen mee door tegengesteld te draaien. Op een smalle weg langs het water kunnen we met een pontje naar de overkant en parallel verder, maar dat vinden we niet nodig, geen overbodige activiteiten!  Aan het eind van de weg is een restaurant met terras en een beetje regen, maar we willen toch buiten zitten!  Een vrouw houdt een paraplu boven haar hoofd. De laatste pont wordt motorisch aangedreven, 3 km van De Rijp. Zo komen we nog net op tijd op het terras van Ouwejans. Een heel aparte fietstocht.

24 Josefien met haar trekzak brengt extra sfeer en gezelligheid.

25 Nieuwe contacten en vriendinnen.

26 Friesland en West-Friesland ontmoeten elkaar. Sterker nog: ze houden van elkaar.
27 Tijd voor de afsluiting van Ladies Day.  Rita bedankt de meiden voor hun inzet om er vandaag weer een feestdag van te maken. Champagne voor alle Ladies en een toost op het Damespad:

Bloemen verwelken, schepen vergaan maar de liefde op Ladies Day blijft immer bestaan.

Nea en Ineke zetten Rita onverwachts in de bloemetjes.

Nea: .. Vanuit Friesland kwam ik vorig jaar in De Rijp. Ik fietste die dag met de fietsclub en ik kwam(geluksvogel die ik was) aan het einde van die dag tijdens het diner de vrouw van mijn hart tegen. .. Rita, jij hebt lef en karakter want jij en Gerda stonden ook met een openhartig interview en met foto in de regionale krant. Een interview over jullie beider leven over de keuze voor elkaar. ..Voor Ineke was dat de opening om jou eens te bellen..

Ik wil Rita,  die met Gerda zo enthousiast en zo onbaatzuchtig activiteiten organiseert waar vrouwen die van vrouwen houden elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten, bedanken. Overal wordt bezuinigd in Nederland, maar Rita GA DOOR, GA VOORAL ZO DOOR, zodat “vrouwen van de club” er leuke vriendinnen bij krijgen of zelfs meer!

Daarom als slot voor jouw onvermoeibare inzet voor het Damespad een veldboeket, omdat wij weten dat jij daar zo van houdt.

28 Na deze hartverwarmende en ontroerende woorden smaakt het eten geweldig.

29 Buiten regent het pijpenstelen. Binnen worden alle tafels bijeen geschoven.

30 Het biljart wordt tot eettafel gepromoveerd.

31 Veel onbekende gezichten zijn bekend geworden.

32 Veel boeiende gesprekken, maar aan alles komt een eind.