Ladies Day 17 juli 2011 – 10 jaar Damespad

Ladies Day  17 juli  2011- 10 jaar Damespad

Happy Hour voor kampeerders en andere gasten op camping Welgelegen
Een vrolijke start op camping Welgelegen. Nieuwe vrouwen en oude bekenden. Rita krijgt een verrukkelijke kokosletter met de letter 10 aangeboden. Het zonnetje doet ook gezellig mee. De Happy Hour van zaterdag viel in het water. We zijn gezellig uit eten geweest. Het kostte even tijd maar het eten was goed en de toetjes spannend.

Voorbereiding

Versieren, koffie/thee, gebak, surpriseballetje. De commissie Ladies Day is er klaar voor.
Hondje Odie is ook in feeststemming.
Ontvangst

Veel soorten vrouwen mogen we verwelkomen. Jong, oud, met of zonder stevige stappers. In snelle fietspakken, tuttige wandeltruitjes, dure jasjes, chique blouses, kekke hoedjes, in een stijlvolle roze outfit en vooral veel roze dasjes. Hoe divers wil je het hebben in lesboland. Ondanks de meest vreselijke weersvoorspellingen voor vandaag hebben 63 vrouwen besloten Buienradar te trotseren en af te reizen naar De Rijp. Dat belooft een mooie dag te worden.

Welkom door Rita Zwaan, voorzitter Stichting Damespad.nl

Welkom bekende en onbekende vrouwen. 63 dames kwamen van dichtbij, van ver weg en van heel ver weg nar De Rijp. Toen ik het weerbericht vanmorgen beluisterde hoorde ik het ANWB net met een weeralarm komen: Roze wolken zouden boven De Rijp gesignaleerd zijn. Er zouden ook vrouwen in witte jassen en met geheimzinnige bolletjes rondlopen. De burgemeester is op onderzoek uitgegaan. Welkom Ria Oosterop, burgemeester van Graft de Rijp. U heeft ons gevonden. Toen we 5 jaar geleden u uitnodigde op ons eerste lustrum, was u er ook bij. Nu, 5 jaar later vieren we ons 10 jarig bestaan. U bent er weer bij. Dat waarderen we zeer. U bent een blijvertje en wij zijn dat ook. lees verder ..

Toespraak Ria Oosterop, burgemeester van Graft de Rijp.

Van harte gefeliciteerd met dit jubileum. Het is goed toeven in Graft / De Rijp. Het is een dorp van 6500 inwoners. Een echt kunstenaarsdorp met een lange historie. Een echte aanrader is het om vandaag even een kijkje te nemen op de kunstmarkt in het centrum van De Rijp. Ons beleid is gericht op fitte Vutters. Veel aandacht ook voor de gehandicaptenzorg. Elke accommodatie is voor gehandicapten toegankelijk. Een mooi voorbeeld is het hotel waar we nu inzitten. Toen jullie 5 jaar geleden mij kwamen bijpraten over het Damespad hebben jullie me overtuigd om mee te doen. Ik waardeer jullie inzet om dit tot stand te brengen. Vandaar dat ik blij was dat mijn vakantie verzet werd, zodat ik toch op jullie uitnodiging om hier aanwezig te zijn in kon gaan. Graft/De Rijp zal echter niet lang meer als zelfstandige gemeente blijven bestaan. Maar of het een plattelandsgemeente of onderdeel wordt van naburige steden zal de toekomst uitwijzen. Wij wensen jullie veel succes met het Damespad.

Rita: Bedankt burgemeester

U kwam niet met lege handen en u gaat ook niet met lege handen naar huis. U heeft uw waardering in klinkende munt omgezet samen met het Land van Leeghwater, een toeristisch samenwerkingsverband van de gemeenten Schermer, Graft-De Rijp en Beemster. U heeft al gezegd dat u niet mee gaat wandelen. Gelijk heeft u met dit Hollandse weer. Wij bieden u een lekker warm dasje aan in onze zo geliefde kleur. Ik weet zeker dat u dat met verve zult dragen en u met warmte aan deze dag terug zal denken. En wij zullen vanmiddag graag een toost op u uitbrengen. Onder dankzegging en applaus wil ik u dit bijzondere dasje graag omdoen en u veel succes in uw carrière toewensen, waar dat dan ook moge zijn.

Ineke geeft informatie over de praktische gang van zaken vandaag.

Lisette over de uitgezette fietstocht.
Niet altijd is er vrolijkheid. Soms is er ook verdriet. Voor Lisette is het een bijzondere dag na het overlijden van haar vriendin. Dankzij fietsvriendin Pieta krabbelt ze weer op en kan ze in De Rijp weer meefietsen. Goed dat zij er weer bij is. Er zijn 2 fietstochten uitgezet: Een korte van 34 km en een lange van 62 km.

Nog meer felicitaties:
– Hens (Stuurloos) wenst ons toe dat we over 5 jaar in alle provincies een damespad hebben liggen en ons doel bereikt hebben. Wij gaan er voor.
– Sandra (Damespad Zeeland) bedankt ons voor de inspirerende samenwerking en biedt de commissie Damespad NH een borreltje aan bij de evaluatie. Dat zal wel lukken.

Wandelen

Om 12 uur is het nog steeds droog, maar we zien de bui wel hangen. We laten de kerk met de prachtige gebrandschilderde ramen links liggen. Het interesseert ons niets dat de klok laten luiden destijds 3 gulden kostte en een graf delven in de kerk 1 gulden. Wilde je dieper liggen dan kostte het je 3 gulden. Een graf op het kerkhof is goedkoper, voor slechts 18 stuivers kun je al 1 spa diep voor eeuwig rusten, maar dat is dan wel zonder het luiden van noch de grote klok, noch de kleine klok. We hebben veel bekijks van 2 vrouwen achter de ramen. Sommigen gaan er even lekker voor zitten. Dat hondenwagens hier stapvoets mogen rijden zal ons worst zijn. Wij hebben haast en laten zelfs de kunstmarkt achter ons. Hoewel dit laatste niet voor iedereen geldt. Halverwege nemen we afscheid van de 17 echte wandelaars. De andere 30 vrouwen wandelen door naar een polderschuit. Zij hopen op een mooie vaartocht door de Eilandspolder.

Varen

Dan begint het zachtjes te regenen. Wat doen we nu? Varen, teruglopen of eendjes/zwanen voeren? Schipper Nico stelt ons gerust. Het is maar een buitje, het is zo weer droog. Het wordt dus varen. Onze regenvelletjes komen nu wel erg goed van pas. Maar na het eerste buitje kwam nog een tweede en toen werd het noodweer. De grenzen van ons goede humeur werden opgezocht.Lees hier het verslag van Minke over de korte wandeling en de vaartocht.

17 vrouwen wandelen in de Eilandspolder

De 15 km wandelaars verging het niet veel beter. De buien waren niet mals. De dijkjes geven dan echt geen beschutting. Schuilen bij exposities en in restaurantjes is een betere optie.
Fietsen met Stuurloos
In het centrum van de Rijp splitsen de fietsvrouwengroep zich in tweeën. Zeven vrouwen fietsen de korte route (34 km) en twee vrouwen fietsen de lange route (62 km). Lees hier het verslag van 2 bikkels die ondanks de regen gingen voor de 62 km.

Champagemeisje

Ons champagnemeisje serveert met allure de champagne. We toosten op de burgemeester, op het Land van Leeghwater en op het Damespad. Lang zullen ze leve. Toen zat de stemming er goed in. DJ Carla zette met enthousiasme het lijflied in van de wandelclub: Wij zijn zonnige zussen, we zijn niet te kussen. Geen Kareltje en geen Wimpies we stappen in onze gympies, en we zijn dol op een mandoline. Hoe het champagnefeestje verder verliep dat wilt u vast niet weten. Maar leuk was het wel.

Gerda’s Maatstaf en Quiz

Een bijzondere verzameling van industriële maten en gewichten is sinds kort te bezichtigen in De Rijper Eilanden. In een aparte toonzaal, Gerda’s Maatstaf, is de collectie opgesteld. Deze verzameling is door Gerda Dijkstra in 40 jaar bij elkaar verzameld. Velen hebben daar even een kijkje genomen.
Quiz Waar dien ik voor?
In de Rijper Eilanden staat door het gehele gebouw verspreid een grote verzameling oude gebruiksvoorwerpen. Aan ons maar liefst 26 vragen hierover. In groepjes hebben we ons beziggehouden met vragen zoals: Is dit voorwerp nou een worstwarmhoudbak, een sterilisator of een hoge drukpan en hoorde dat “ding” dan thuis op de kermis, in de kroeg of op de bank? Bij de uitslag blijkt dat de kennis volstrekt gelijk opging zodat de echte winnaar zonder computer niet kon worden vastgesteld. Daarom applaus voor allen.

Afscheid

Een extra woord van dank voor fietsclub Stuurloos voor het uitzetten van de fietstocht en voor DJ Carla. Haar werk deed ze vooral achter de gordijnen, maar was van grote invloed op de sfeer. Dank je wel Carla. Voor de vrouwen die geen tijd meer hebben om mee te eten is dit het einde van onze feestdag. We nemen afscheid maar hopen elkaar spoedig weer ergens te zien. In ieder geval volgend jaar op het Damespad in Noord-Holland.
Warme groet van de commissie Ladies Day Rita, Ineke, Agatha en Greet.

Tot de volgende keer!