2018 Ladies Day NH Alkmaar

15 juli 2018 Damespad NH ( Ladies Day) in Alkmaar

Dagprogramma:

Ontvangst en welkom:  Vanaf 10.30 uur in de oude Gasfabriek te Alkmaar,  Helderseweg 28, 1817 BA Alkmaar. 

De oude Gasfabriek
De Gasfabriek was vroeger de plek waar “gas” was. De gasfabriek is uit 1915 en een van de laatste tastbare herinneringen aan de industriële periode aan het begin van de vorige eeuw. Sinds 2017 staat dit pand op de monumentenlijst. Dit cultuur-historisch erfgoed wordt nu gebruikt voor maatschappelijke activiteiten, zodat er vanuit deze plek weer energie stroomt.   
Een mooie startplek van het Damespad NH.
Vertrek:  12.00 uur. Diverse activiteiten. 
–  Lange wandeling (14km): door het duingebied naar Bergen o.l.v. Greet en Mariette
–  Stadswandeling Alkmaar en een vaartochtje door de Alkmaarse grachten o.l.v. Katja. 
–  Fietstocht o.l.v. Annette van de vrouwenfietsclub Stuurloos. Diverse afstanden. 
Slotborrel: om 17.00 uur. een gezamenlijke slotborrel en verslag van de dag (op het terras) in De Oude Gasfabriek
Buffet: om 18.00 uur. Voor de liefhebbers is tot besluit nog een walking diner op dezelfde locatie. 

Ontvangst

Majo en Rita zitten er klaar voor en mogen 56 vrouwen inschrijven: Heeft u een NH-speldje, wilt u een regenboogdasje, wat gaat u doen enz. Veel plezier toegewenst. 

Activiteiten
11 x Lange Wandeling (Greet)
21 x  Fietsen Stuurloos (Annette)
17 x  Stadswandeling (Katja)
  7 x  Eigen programma

Welkomstwoordje door Greet 

Van harte welkom bij de Gasfabriek in Alkmaar. Waarom Alkmaar?
Punt1 Alkmaar is gelegen in een typisch Hollands polderlandschap, dichtbij een groot natuurgebied met duinen, strand en bos. De singels en grachten met hun karakteristieke ophaalbruggen, de vele monumenten de oude gevels en de smalle winkelstraat en natuurlijk de kaaskoppen, zoals de bewoners genoemd worden.
Punt 2 (ook heel belangrijk) Twee vrouwen van de organisatie wonen in deze prachtig stad.   Ik wil jullie gelijk even voorstellen aan Katja en Mariëtte. Door de gemeentelijke herindeling ben ik zelf ook van de ene op de andere dag een kaaskop geworden.
Ook de PR-vrouw Rita wil ik graag even noemen. Wel een Noord-Hollandse maar geen kaaskop.
Punt 3 De gasfabriek sprak ons erg aan door de ligging maar ook door de geschiedenis van het gas. Dit begint aan het begin van de 19de eeuw toen de nieuwe lichtbron op gas werd ontdekt. Vanaf 1883 produceerde Alkmaar namelijk zelfstandig gas voor de stad. Na de ontdekking van aardgas waren de fabrieken overbodig.
Nu herinnert alleen het gebouw uit 1915 nog aan de tijd dat de gemeente Alkmaar bijna een eeuw lang gas produceerde. Dit erfgoed, de verhalen, het stalen spant en de bakstenen zijn weer tot leven gekomen. Deze ruimte geeft ons vrijheid verschillende activiteiten te organiseren.
Vrijheid
Tot nu toe hebben wij al veel vrijheid in Nederland bevochten en gekregen en zelfs in de media worden we iets meer zichtbaar. Zoals bijv. Ellie Lust als politiewoordvoerder Amsterdam. Toch heeft het mij verbaasd dat  de  #metoo-beweging alleen over man/vrouw relaties ging. Het blijft dapper dat vele vrouwen naar buiten zijn gekomen met hun verhaal van onderdrukking. Jammer genoeg komt onderdrukking nog in vele relaties voor. Het blijft belangrijk jezelf te mogen zijn  in welke relatie dan ook. Daarom lijkt het mij een goed idee deze dag  puur als feest te zien voor onze vrijheid. Als afsluiting heb ik een citaat over vrijheid gevonden (Confucius).
“Geniet van de dingen die aan het leven vreugde en voldoening geven:” zoals een lach, wandelen in de natuur, varen door pittoreske grachtjes, vele monumenten in Alkmaar, samenzijn,  fijne seks en liefhebben.
Ik wens jullie heel veel plezier en vrijheid toe.
Greet Bakker
Damespad Noord-Holland

Fietsen met Annette

De vrouwenfietsclub Stuurloos heeft de fietsroute uitgezet. Annette heeft de voorbereiding gedaan. Dit jaar is het voor Ien van der Meer (midden) het laatste jaar als coördinator van Stuurloos. Marjolein (links) en Miranda nemen het stokje over. De fietsclub vertrekt als eerste. Wij zwaaien de 21 vrouwen uit. 


Wandeling 15 km

11 vrouwen gaan aan de wandel door een schitterend stukje natuur richting Bergen. De wandeling is door Mariette, Greet en Katja voorgelopen. 

We beginnen aan de achterkant van de gasfabriek naar de Molen de Eendracht en via de Oude Kwekerij, naar de Molen de Viaan. Veel afwisseling van natuur en cultuur. Het dorpje Bergen met prachtige huizen en de oude Ruïne. Hier drinken we koffie bij Restaurant Loetje.

Op de terugweg nemen we het wandelpad Waterberging Saenegheest. Deze wandeling is nog niet officieel geopend daarom moeten we nu en dan klimmen over hekken en afrasteringen.

Waterberging Saenegheest
Door klimaatverandering en toenemend verhard oppervlak komt er in korte tijd veel neerslag in sloten, vaarten en kanalen terecht. Om ervoor te zorgen dat het regenwater ook in de toekomst goed afgevoerd kan worden, legt het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) op verschillende locaties waterbergingen aan. In samenwerking met Gemeente Bergen en Provincie Noord-Holland is in de Zuurvenspolder, een gebied van ruim dertig hectare, ingericht als waterberging.  Hier wordt bij hevige neerslag het water tijdelijk, gecontroleerd vasthouden en later, als het peil in de sloten, vaarten en kanalen weer wat is gedaald, wordt het water afgevoerd. Waterberging Saenegheest is een droge waterberging, die bij veel of langdurige neerslag gecontroleerd onder water kan worden gezet. Het is een mooi wandelgebied met veel ruimte voor flora en fauna. 

Natuur en recreatie

De Molensloot is aan de zuidoever verbreed met een natuurvriendelijke oever. De oever zorgt voor een meer gevarieerd ecosysteem en een verbetering van de waterkwaliteit. Zo kan een gevarieerde vegetatie zich ontwikkelen met onder andere Gele plomp, Waterlelie, Fonteinkruiden, Waterranonkel, Waterweegbree, Lisdodde, Mattenbies en Egelskop. Het oude Zakedijkje is deels hersteld als cultuurhistorisch element en herkenbaar gemaakt in het landschap. Op deze met gras ingerichte kade is samen met de gemeente een wandelpad gemaakt met aan beide zijden een gazen afrastering om de natuur in de graslanden te beschermen. Het is een heerlijk wandelpad zonder fietsen en auto’s.

Trek in een koud biertje. 
Op de Oosterdijk bij de kunstboerderij  is het tijd voor een korte stop en om na  democratisch overleg te besluiten dat we gezien de warmte en tijd de kortste route naar de Gasfabriek terug zullen nemen. We hebben trek in een koud biertje of een koel wijntje. Ik ervaar de wandeltocht als heel bijzonder. Alleen met vrouwen te wandelen in de natuur, wat te kletsen en af en toe een klimmertje over afrasteringen. Ondanks de warmte een supergezellige sfeer. 
Greet

Stadswandeling Alkmaar

17 vrouwen gaan met Katja de stad Almaar verkennen. 
We beginnen met een Bedevaart. Geen Santiago de Compostella, geen Mekka maar gewoon op de stadswallen van Alkmaar. Een tentoonstelling van buitenbeelden en heiligenbeelden. Kleiplaatjes als ex-voto’s gemaakt door scholieren, klankbuizen in de pagode, we gaan op zoek naar de klepel en komen terecht in een stikdonker labyrinth, met licht aan het einde van de tunnel. Als een verschijning doemt Eva voor ons op in een ongemakkelijk zitsel. Zelfs komen we langs een levend kunstwerk. Tenslotte de tekst op het pad als een soort mantra:  Ik ben wie ik ben en dat is genoeg. De molen van Piet zet ons weer terug op aarde. 

Na overleg splits een groepje zich af om op eigen gelegenheid de stad te bezichtigen. Wij volgen Katja door et bijkans uitgestorven Kennemerpark en Park Oosterhout. Het paviljoen bij de kinderboerderij is helaas voor ons gesloten maar de keuken van de kinderboerderij wil met alle liefde even een kopje koffie /thee voor ons zetten. 

We komen de stad weer in door de indrukwekkende Boompoort en passeren het fraaie Havengebouw. Vanwege de tijd en de warmte laten we het Wildemanshofje  maar rusten en de kogel in het Huis met de Kogel laten we ook mooi zitten.

Waaggebouw
Door heldhaftig optreden van de bevolking van Alkmaar tijdens het Ontzet van Alkmaar op 8 oktober 1573 schonk de geestelijke macht de Waag terug aan de burgerij van Alkmaar.
Op de gevel van de Waag staat de spreuk: “SPQA  RESTITVIT VIRTVS ABLATAE JVRA BILANCIS”. Dit betekent ongeveer: “Moed en kracht schonken regering en burgerij van Alkmaar het verloren waagrecht terug”. Wie goed kijkt ziet de karakteristieke kaashoed als markering aan de Waag hangen.  Leuk voor toeristen zoals wij. Vanwege de onverbiddelijke tijd voor de Grachtenrondvaart lijkt het ons een goed idee het Victoriepark te bewaren voor een andere keer. Het Victoriepark is de plek bij uitstek, waar jaarlijks op 8 oktober de overwinning in 1573 op de Spaanse belegeraars wordt herdacht. Wel nog even tijd voor een plaatje van de laatste getrouwen van Katja voor we met de stadsrondvaart mee gaan.

Katja bedankt voor de mooie rondleiding door het historische Alkmaar!

Grachtenrondvaart

Afvaartplaats: De Mient schuin tegenover het Waaggebouw. Hier komen we de andere stadswandelaars weer tegen voor zover die een mooi vaartochtje ook wel zien zitten.

 

 

 

Met een kapitein en een gids varen we 45 minuten door de grachten van Alkmaar.  Tijdens de tocht komen wij 22 bruggen tegen waarbij wij allen dienen te bukken, om daarna als een soort wave weer overeind te komen. Hierdoor is de tocht een ervaring om nooit meer te vergeten!

Napraten

Om 17.00 uur zijn we allemaal weer terug op het honk. Het is nog steeds bloedje heet maar in de schaduw met koele drankjes onder handbereik is het een groot genoegen om elkaars ervaringen te horen.

Dank dank dank
Greet bedankt Annette voor het uitzetten van de fietsroute met een flesje wijn. Alle vrouwen zijn terug gekomen en we horen geen minpunten. Nu Stuurloos volgend jaar doorgaat onder een andere leiding hopen we dat de samenwerking met het Damespad NH is stand blijft en we ook volgend jaar weer op hun medewerking mogen rekenen.
Op onze vrijheid!
Rita Zwaan (stichting Damespad) bedankt Mariëtte, Katja en Greet voor de organisatie van deze perfecte dag met een mini-goodybag. Ze hoopt alleen dat de chocolaatjes niet tot mousse zijn gesmolten.
We toosten op iedereen die een steentje heeft bijgedragen aan het welslagen van deze dag en op onze vrijheid die het mogelijk maakt dat we hier met elkaar een Roze vrouwendag kunnen beleven. Op onze vrijheid!  

Buffet

De kok heeft intussen een heerlijk buffet klaar gemaakt. Heel relaxed dat het 7-gangen buffet in hapjes wordt rondgebracht. Met de complimenten aan de chef.

Tot volgend jaar!