Ladies Day 2014 zaterdag

Zaterdag 19 juli 2014 Ladies Day op zaterdag

Organisatiecomité Ladies Day bestaat uit Ineke, Greet, Agatha en Rita. Voor de warmste dagen van het jaar, naar later blijkt, hebben zij een mooi programma samengesteld. De camping Enkhuizer Zand vak IV biedt volop schaduw en heeft een verkoelend zeewindje.

Da’s niet verkeerd!

 

Sightseeing ANDIJK door INEKE

Andijk per fiets. Ineke heeft een excursie naar haar dorp Andijk uitgestippeld. Dat blijkt een heel bijzonder dorp te zijn. De naam Andijk komt van Aan De Dijk.  Het is ontstaan door samenvoeging van diverse buurtschappen. Al in 1667 werd het oude kerkje “De Buurtjeskerk”” gebouwd. Dit is nu een restaurant. In 1812 werd Andijk een zelfstandige gemeente. Andijk ligt aan het IJsselmeer. Het dorp telt ca 6.500 inwoners.  De 40 hectare grote Proefpolder Andijk werd in 1926-1927 aangelegd in de Zuiderzee, als proef voor het inpolderen en cultiveren van de latere IJsselmeerpolders. Op 1 januari 2011 is de gemeente Andijk gefuseerd met de gemeenten Wervershoof en Medemblik . Met elkaar vormen ze nu de nieuwe gemeente Medemblik.

Bezichtiging van de Gereformeerde Kerk
De Gereformeerde kerk is een van de meest opvallende gereformeerde kerkgebouwen van Nederland in die tijd(1929) De architect was Egbert Reitsma die meerdere kerken heeft ontworpen zoals in Kollum, Weesp, en de Pelikaankerk in Leeuwarden. Deze kerk wordt beschouwd als zijn beste werk. Toch was de kerkelijke gemeente in Andijk er destijds niet tevreden mee. Veel te kleurig. Daarom werd het kleurige plafond en gedeeltes rond het orgel overgeschilderd. Ook de gebrandschilderde ramen hadden veel te wereldse voorstellingen vond men. Geen Bijbelse taferelen maar voorstellingen van handel, techniek, landbouw, scheepvaart etc. In 1985 werd de kerk geplaatst op de lijst van rijksmonumentenzorg. Het is de bedoeling om de kerk in de oorspronkelijke stijl weer terug te brengen, met aanpassingen aan de eisen van nu. Het is een ongelooflijke klus om de juiste kleuren weer te vinden. De gele voordeur is alweer terug in oude staat en over de bijbehorende pastorie wordt nog onderhandeld. De renovatie is nu nog niet gereed (2015) maar wij mogen er toch een kijkje nemen. Met dank aan Henk de Boer (restauratiecommissie Gereformeerde Kerk van Andijk).

 

Lunchen bij 1619. De naam van de jachthaven is ingegeven door de postcode. Je moet er maar opkomen. Het is warm, heel warm. We vinden nog precies een stukje terras met schaduw voor ons allemaal.

Expositie van de oud-Andijker Marius van Dokkum in De Mantel. Hij schildert zijn omgeving met humor. Hij bekijkt de gewone mens in de eigen leefomgeving en ziet hun worsteling met de moderne tijd.

Theetuin De Libel.
Theedrinken op een boerderijerf in Andijk, slechts via een boerenpadje te bereiken. Rondom de vijver dansen vele soorten libellen.Genoeg gezien vandaag, terug naar de camping over de Westfriese Omringdijk.

Happy Hour

Happy Hour, een zomeravond aan zee.
Op de camping Enkhuizer Zand (vak IV) is het de hoogste tijd voor het Happy Hour. Eerst even zwemmen, nou ja zwemmen……? Je moet wel heel ver lopen om tot je middel in het IJsselmeer water te staan. We brengen een toost uit op het Damespad NH en hopen op een mooie Ladies Day morgen en nog vele jaren daarna.

Das, niet verkeerd!  Primeurtje op de camping

Rita heeft het plan om morgen de kas van Stichting Damespad te spekken met de verkoop van Damespaddasjes, vanwege de zorgwekkende financiële situatie. De dasjes zijn zojuist aangekomen en de dames hebben vandaag de primeur. Rita zoekt ideeën en modellen om het veelkleurige dasje te promoten. Dat is lachen geblazen.

Strandpaviljoen. Na de borrel eten we met elkaar in het Strandpaviljoen. Het weer helpt reusachtig mee.  Een onvergetelijke Zomeravond aan Zee. Da’s helemaal niet verkeerd.