2017 Ladies Day NH

LADIES DAYDamespad NH

Oudek03

zondag 16 juli 2017
Startlocatie: Brasserie De Oude Keuken op het landgoed Dijk en Duin, Oude Parklaan 117,1901ZZ Castricum.  TOMTOM gebruikers: Navigeer naar Zeeweg 27, Castricum, sla aldaar linksaf (afslag GGZ Dijk en Duin) en volg de borden naar De Oude Keuken.
De beeldige dame heeft haar roze boa vandaag omgedaan. 

Dagprogramma Ladies Day Castricum
10.30 uur Welkom met koffie / thee in De Oude Keuken
12.00 uur Vertrek naar de diverse activiteiten.
17.00 uur Borrel en verslag van de dag (op het terras) in De Oude Keuken
18.00 uur Buffet tot besluit.

Oudek00 (2)

De ontvangst bij de Oude Keuken.
Vandaag tellen we 45 vrouwen die gekomen zijn voor een sportief dagje en/of voor de gezelligheid.

Dijk en Duin voorheen Landgoed Duin en Bosch
Landgoed Duin en Bosch is al meer dan 100 jaar in gebruik als locatie voor geestelijke gezondheidszorg. Het landgoed telt een twintigtal rijksmonumenten die stammen uit de begintijd van het psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch, nu zorginstelling Dijk en Duin geheten. Dijk en Duin is een open instelling en specialist in psychiatrie voor NH. De Oude Keuken is een ontmoetingsplek. 

Welkom door Greet,

Hallo vrouwen van het Damespad. Hartelijk welkom in het mooie Castricum en vooral hier bij  het restaurant de Oude Keuken. De Oude Keuken is een sociale onderneming en is gevestigd op het terrein van de GGZ instelling Dijk en Duin. Het team wat hier werkt bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit alles maakt de Oude Keuken tot een unieke plek waar het net even anders gaat. En daar hou ik van.
Ik wil me even kort voorstellen : Ik ben Greet Bakker en heb vorig jaar het stokje van de gastvrouw Oudek08Rita overgenomen. Ik zeg bewust de rol van gastvrouw want Rita is nog actief bij alle Damespaden in Nederland. Dit zijn er nu 12. De meeste vrouwen hebben mij weleens gezien bij de inschrijving en bij de kassa. Ik ben dus gepromoveerd naar gastvrouw. 
Het is  wel grappig  dat ik ook bij de opening van het eerste Damespad in Noord Holland aanwezig was. Dit was in 2001 en dit pad werd geopend in het mooie dorpje De Rijp, waar ik al 30 jaar samen met mijn vrouw Majo woon. Ik hou van reizen en culturele activiteiten en vooral van muziek. Hierop aansluitend  wil ik  graag  vermelden dat hier bij de Oude keuken  vanaf 15.00 uur een band speelt No Excuse. Er worden Ballads gespeeld en  muziek  waarop je heerlijk kunt dansen.
Oudek11Ik wil ook even de andere vrouwen benoemen die samen met mij deze dag hebben georganiseerd:  Dat zijn Katja de Moel en Mariëtte Peters. Wij hebben ons best gedaan om een fijne wandeling in elkaar te zetten. Dan wil ik ook graag de vrouwenfietsclub Stuurloos noemen die voor vandaag een mooie fietstocht heeft uitgezet. 
Het weerbericht heeft vandaag een 10 gegeven om te wandelen en een 9 om te fietsen.
In de uitnodiging staat nog een geheime kwal beschreven. De wandelaars zullen er langs lopen maar voor de anderen blijft het geheim nog even bestaan. Daar kom ik nog op terug.
Veel plezier vandaag met het fietsen, wandelen, eten en laten we vanmiddag nog  proosten op de voortgang van de damespaden in Nederland. 

Oudek09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Activiteiten van vandaag:
Wandeling: Uitgezet door Greet, Mariëtte  en Katja, ca 15 km 
Fietsen:  Vrouwenfietsclub Stuurloos, 40 km en 60 km  door Lisette en Marion
Museum: Het huis van  Hilde te Castricum.

20170701_112633

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wandeling

We wandelen door het eeuwenoude bosgebied, met indrukwekkende oude bomen. We slaan het pad in dat kennelijk alleen bedoeld is voor mannen met kinderen. Twee vrouwen besluiten hier af te haken en wij nemen voor nu afscheid. 

Op het duin staat onze lunchplek. Gaan we onderlangs over het strand of nemen we de klim naar boven?  De vrouwen die onderlangs gaan, duiken badpakloos de zee in. Het zeewater is heerlijk van temperatuur en de Noordzee is uitdagend.

Wan06

 

 

 

 

Een glaasje water voor de zwemmers

Intussen zit de groep die bovenlangs ging gezellig aan een drankje. Greet heeft de wind er goed onder vanwege de tijd: als de zwemploeg te laat terug is voor een lekker soepje of chocolademelk wordt er niet meer op hen gewacht en is een glaasje water hun deel. De zwemmers nemen het sportief op. 

Wan05

 

 

 

Motregen

Ai, dat hadden we niet zien aankomen. Het gaat regenen. Ondanks de Buienradar en alle mooi-weer voorspellingen ten spijt begint het serieus te regenen. De beloofde 10 van Greet vanmorgen wordt een mager zesje. We worden nu allemaal nat. De wandeling van vandaag heet De Aalscholverwandeling, maar de grote aalscholverkolonie in dit gebied heeft door de regen niet onze belangstelling. 

 

De geheimen van de kwal
Ieder jaar komt 25.000.000.000 liter voorgezuiverd IJsselmeerwater de duinen in. Het IJsselmeerwater wordt door een 52 km lange waterleiding uit Andijk naar Heemskerk gepompt. In Andijk wordt het IJsselmeerwater gezuiverd van zwevende en opgeloste deeltjes. Daarna gaat het water naar Heemskerk waar restanten van bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen en medicijnen uit het water worden gehaald. Pas dan mag het water de duinen in via de infiltratiekanalen via de Kwal. Het water verblijft ongeveer vier dagen in de infiltratiekanalen en zakt langzaam de duinbodem in tot een diepte van 40 meter. Het water blijft vervolgens minstens 30 dagen in de duinbodem. Via een natuurlijk duinbodemproces worden bacteriën en virussen afgebroken. Deze manier van waterwinning heeft geen gevolgen voor de natuurlijk grondwaterstand.  Na een ondergrond verblijf van minimaal 30 dagen wordt het water via winputten weer opgepompt. Vervolgens gaat het naar een productiebedrijf van PWN te Bergen. Daar worden als laatste zuiveringsspat opgeloste kalk- en ijzerdeeltjes (die van nature in de duinbodem voorkomen en makkelijk in water oplossen) uit het water gefilterd. Pas dan is het betrouwbaar drinkwater en kan het naar onze woningen.Elke seconde stroomt het dagelijks gebruik van 6 personen uit “de kwal” . U gebruikt 120 l. drinkwater per dag! Wat een kostbaar goedje is ons drinkwater.

Kijk UIt
Het wordt zowaar bijna droog. Tijd voor een stop in de Hof van Kijk-Uit. Het is een bescheiden theehuis in een historisch jachthuis met een grote geschiedenis.  We maken kennis met gemberthee. 

Jachthuis en theehuis Kijk Uit
Jonkheer Mr Hugo Gevers, vader van Jonkheer Frits Gevers, was burgemeester van Heemskerk vanaf 1888. De familie Gevers had veel geld geïnvesteerd in de aanleg van de Russische spoorwegen. Omstreeks 1932 verjoegen de Russen alle buitenlanders en werden de investeringen van de familie Gevers waardeloos. Er zat niets anders op dan een groot deel van hun bezittingen te verkopen. Bij deze verkoop behoorde het duinterrein van Castricum met het daarin gelegen jachthuis Kijk Uit, gebouwd in 1925. Deze woning heeft na het vertrek van de Jonkheer Frits Gevers in 1983,  dienst gedaan als onderkomen voor de boswachters van PWN. Het bijbehorende theehuis is sinds 2010 een werk/leerplek voor mensen met een beperking. Het jachtterrein van de familie Gevers is nu een camping geworden en eigendom van de provincie NH.

Museum Huis van Hilde IMG_4351

Huis van Hilde
De culturele club gaat een bezoekje brengen aan het Huis van Hilde, het archeologisch museum over de ontstaansgeschiedenis van Noord-Holland. Gaan we lopend, rollend of met de auto? 

Hilde is een vrouw van ca 25 jaar oud en leefde omstreeks 400 na Chr. in een nederzetting bij Castricum. Haar skelet werd in het veen gevonden. 

De Zanderij
De ontstaansgeschiedenis van Noord-Holland wordt in het museum getoond. Aan het begin van onze jaartelling mondde het Oer-IJ, een noordtak van de Rijn, hier uit in zee. Dit deltagebied slibde langzaam dicht en werd in de Late Middeleeuwen (1150-1550) overstoven door zand. Bij de aanleg van de spoorlijn in 1865 was veel zand nodig. De hoog opgestoven Jonge Duinen hier werden toen ‘afgezand’.

Fietstocht 

Fiets01


Fietstocht Stuurloos

De fietsroute die we gaan fietsen op Ladies Day: Castricum – Uitgeest – Oost Graftdijk – West Graftdijk – Uiterdam – Heiloo – Egmond Binnen – Castricum.

De fietstocht van vandaag is uitgezet door Lisette en Marion van de vrouwenfietsclub Stuurloos. De afstand is ongeveer 40 km en voor de liefhebbers die de tocht willen uitbreiden is volop gelegenheid. Het is een mooie fietstocht geworden door Duinlandschap, schilderachtige Polders, overvaren met twee pontjes en als toetje via de schitterende duinen bij Egmond Binnen terug naar Castricum. 

Verslag fietstocht door Lisette
Wat vliegt een jaar toch snel om dacht ik bij mezelf terwijl er 18 sportieve vrouwen op hun fietsenstapten in Castricum bij de Oude Keuken, de plek waar alle vrouwen voor Ladies Day zich moesten verzamelen. image003

Tien vrouwen kozen voor de fietstocht van 40 km, 8 daarvan de lange route. De Pontjesroute hadden Marion en ik eigenlijk willen fietsen, maar vanwege de beschikbare tijd was dat helaas niet haalbaar. We kozen voor een andere mooie route, waarin slechts twee pontjes voorkwamen.
Bij Molletjesveer moesten we gebruik maken van een pontje met handbediening, dat was echt hard werken om naar de overkant te komen. Zeven passagiers met fiets konden maar op het pontje, het duurde dus even voordat alle vrouwen aan de overkant waren.  We spraken af dat we elkaar bij restaurant Heerenhuis in Spijkerboor zouden treffen. Bij aankomst genoten al een aantal dames van koffie of iets anders. De dames van de lange route pauzeerden hier ook gezellig. Jammer dat het vrij snel daarna ging regenen en niet meer droog werd. Inmiddels was de groep van de 40 km kleiner geworden, want 2 dames sloten zich alsnog aan bij de lange fietsroute. Een andere dame wilde graag naar de muziek bij de Oude Keuken gaan luisteren en een damesvoetbalfan haakte af om onze “Leeuwinnen” aan te moedigen.
Als de weergoden ons beter gezind waren geweest, was ons toetje door het schitterend duingebied nog lekkerder geweest. Ruimschoots op tijd arriveerden we weer bij onze startplaats. Hier klonk  gezellige muziek. De beentjes gaan van de vloer. Daarna nog gezellig met elkaar een hapje eten.

De organisatie dank ik hartelijk voor deze fantastisch dag. Met een heerlijk gevoel reed ik naar huis en verheug me op een volgende Ladies Day in 2018. Warme groet,
Lisette

Happy Hour met muziek op het terras van de Oude Keuken 

IMG_4367

Voor de band No Excuse is de regen geen excuus. Voor ons ook niet.

IMG_4368

 

 

Het buffet

Het eten is zeer smakelijk, het glaasje soep krijgt een tien. Dank voor de bediening en zorg van de Oude Keuken en hulde aan de keukenbrigade. 

Tot slot is er ook nog even tijd om op groot scherm de Oranje Leeuwinnen toe te juichen. Ze scoren zowaar. Goed gedaan meiden!roos3
Uit het verslag van de evenementen van vandaag komt als rode draad  naar voren de onbetrouwbaarheid van Buienradar en als roze draad de gemoedelijkheid onder elkaar.

Dank namens ons

Greet, Katja en Mariette bedankt voor de organisatie van deze gezellige dag. Tot volgend jaar op het Damespad ergens in Noord-Holland.

 

Logo-alg.

op een damespad wandel je nooit alleen