Opening Damespad Groningen 19 augustus 2012

Het 8e Damespad in Nederland wordt geopend in Zeerijp in Noord Groningen. Boerderij De Diek’n heeft er een heel feestweekend van gemaakt.

Het feestweekend 17-19 augustus

Happy Hour

Het openingsweekend is begonnen. Het KNMI heeft ons een tropisch weekend beloofd. Om alvast een beetje in de feeststemming te komen en kennis met elkaar te maken hebben we een Happy Hour georganiseerd. Marjet opent het weekend met lieve welkomstwoorden en Rita laat een ballon op als groet naar al die vrouwen in Groningen die er dit weekend niet bij zijn, nog in de kast zitten, het niet aandurven om openlijk voor hun geaardheid uit te komen of om andere redenen niet bij ons kunnen zijn.
Op het gezellige terras zijn 28 vrouwen aanwezig om het glas te heffen op het succes van het Damespad Groningen.

Kamperen op de boerderij

Het is een komen en gaan van kampeerders die langs komen met hun kampeerspulletjes in de kruiwagen. Zien we bekenden? Ja natuurlijk, maar de onbekende vrouwen zullen zich hier snel thuis voelen en als bekende vriendinnen weggaan.

De Tapasmaaltijd
Het is vandaag heerlijk warm weer weer. Lekker in het avondzonnetje smullen van het toetje. Dat is genieten.

You Tube Bingo

Er blijken maar heel weinig grappige ‘roze’ filmpjes te staan op You Tube, maar je kon er wel een leuk prijsje mee winnen. Met dank aan Wendy Bruins. Inmiddels is van de opening ook op You Tube een filmpje geplaatst. Vind ik leuk.

Zangworkshop

Harmien Slier geeft een zangworkshop. Er wordt met veel plezier met elkaar gezongen en meteen een openingslied van het Damespad ingestudeerd. Deze groep zal morgen het Damespad Groningen open zingen.

Feestavond

Niet zoveel vrouwen als verwacht kwamen naar de feestavond. Het was ook veel te warm voor de disco op deze zwoele zomeravond. Volgende keer toch maar een facebook-oproep doen?

Opening op zondag, 19 augustus 2012

Het begin

De 55 bezoekers (en 6 honden) worden verwelkomd met koffie en thee, de route wordt uitgereikt en het Groningse wandelspeldje met ere opgespeld. ‘Blied dat Joe der binn’n’ lazen we in het kerkje van Eenrum. De vreugde kunnen we delen na alle bagger die de laatste weken over dit initiatief is uitgestort en veel vrouwen er van weerhouden zal hebben nu te komen. Er zijn zelfs vragen gesteld in de Provincie door de VVD-fractie. Die zijn overigens met glans door staan, maar toch..

Vandaag is ook de regionale TV aanwezig. Voor Marjet Bos, als initiatiefneemster van het Groningse Damespad en Rita Zwaan, als voorzitter van de Stichting Damespad een enerverend begin. Ook de schrijvende pers sprokkelt zijn verhaal bij elkaar (Dagblad van het Noorden en de Eemsbode). Het wordt een mooi verslag.

Opening

Samen met velen

Openingswoordje door Marjet Bos, initiatiefneemster Damespad Groningen.

Lieve dames, vrouwen en meiden; beste anderszins belangstellenden,

Namens de mede-initiatiefneemsters van Damespad Groningen – Alice, Erna, Marleen, Mirjam en Ruth – heet ik jullie van harte welkom op deze mooie dag waarop wij ons Damespad voor vrouwen die van vrouwen houden open lopen!

Wie niet zichtbaar is bestaat niet.

Openingswoordje door Rita Zwaan, voorzitter Stichting Damespad.nl

Ranomi Kromowidjojo ging voor goud, wij gaan voor roze.
Goed dat jullie er zijn. Groningen in de zon. Maar wat kan het hier soms stormen. Wij veroorzaakten hier zelfs een aardverschuiving!! Maar de kerk in Leermens blijkt nog overeind te staan.

Damespad, Damespad

door Harmien Slier en het Groninger Damespad gelegenheidskoor

Dames van het Damespad opgelet

Vandaag wordt Grun’n op de kaart gezet

Van ‘t Hogeland, de Wierden tot aan het Wad

Loopt nu ook een Damespad’.

Oooh, dames, dames, dames’

En dan is de tijd daar en knipt Harmien namens ons allen het Groninger Damespad open. Hoera voor Groningen en voor ons zelf. Goed gedaan meisjes. Toppie

De wandeling

Nooit eerder in het bestaan van het Damespad hebben we paraplu’s nodig gehad als parasols. Uniek in de geschiedenis. Het is boven de 30 graden!

Langs Wierden en Weiden

We gaan op pad langs Wierden en Weiden, uitgezwaaid door de thuisblijvers. Hulde aan de 22 vrouwen die gaan voor de lange wandeling van 17 km. Het werd een hete wandeling door een schaduwarm landschap.

Ik heb mijn wagen vol geladen …..

Halverwege staat de huifkar met proviand en water. Heerlijk! De wandeling te lang of te warm? De huifkar brengt je terug naar de Boerderij. Een prachtige service waar menige wandelvrouw gebruik van maakte.

Historisch gebied

Sommige huizen gaven een bemoedigende knipoog door de roze potjes buiten te zetten. Het damespad voert langs vier dorpen met ieder een eigen geschiedenis: ‘t Zandt, Leermens, Eenum, Zeerijp. De koster en zijn vrouw in de kerk van Eenum waren blied dat we er waren. De grafopschriften in Leermens zijn af en toe zelfs schokkend te noemen.

De vreugd uit moedersmart geboren, ging met haar die hier ligt verloren
Het spruitje dat zij’t leven gaf, daalde met haar in het kille graf.
Afgemat door hoge jaren, uitgeteerd door ziekte en pijn
moest zij in de grafkuil dalen en een prooi der wormen zijn.

Terugkomst

Met gejuich worden de wandelvrouwen bij hun terugkomst begroet. De wandelaarsters krijgen uit naam van alle vrouwen desgewenst een plens water over zich heen. Veel mooier dan gladiolen. We konden ons ook even lekker laten masseren voor het goede doel.

Meiden bedankt

Dan is het tijd om te vertrekken per fiets, per auto of per openbaar vervoer en Marjet sluit de dag af:

– Dank aan allen die door hun komst hebben meegeholpen de openingsdag tot een succes te maken.

– Dank aan de vele helpende handen die dit weekend vlekkeloos deden verlopen.

– Dank aan de sponsors en adverteerders van het eerste uur. Zonder hen had het Damespad Groningen niet gerealiseerd kunnen worden.

De klus is gedaan, de dag zit er op. Wat blijft zijn de mooie herinneringen aan deze zonovergoten dag. Het Damespad Groningen ligt waar het moet liggen in afwachting van nieuwe wandelaars.

Dank aan de fotografen Lianne Koster, Marjet Bos, Gerda Dijkstra, Ineke de Wit en Jan Zeeman. Mede dankzij hun aanvulling konden we een uitgebreid beeldverslag maken van het openingsweekend.

De route Damespad Groningen is te bestellen via deze site
Contactpunt Damespad Groningen: Marjet
Meer informatie: damespadgroningen@xs4all.nl

Wil je volgend jaar ook meedoen met het Damespad Groningen?
De wandeldag zal zijn op 18 augustus 2013.
Kom die dag naar Zeerijp of maak er weer zo’n gezellig roze weekend van.