Opening Damespad Groningen 19 augustus 2012

Het 8e Damespad in Nederland wordt geopend in Zeerijp in Noord Groningen.
Datum: zondag, 19 augustus 2012
Locatie : Boerderij De Diekn

De vlag kan uit, de wandelroutes klaargezet.  We maken ons op voor een warmste dag van het jaar. Gelukkig zijn er genoeg parasols en bomen op De Diekn. 

Blied dat Joe der binn’n’ 

De 55 bezoekers (en 6 honden) worden verwelkomd met koffie en thee, de route wordt uitgereikt en het Groningse wandelspeldje met ere opgespeld. ‘Blied dat Joe der binn’n’ lazen we in het kerkje van Eenrum. De vreugde kunnen we met elkaar delen na alle bagger die de laatste weken over dit initiatief is uitgestort en veel vrouwen er van weerhouden zal hebben nu te komen. Er zijn zelfs vragen gesteld in de Provincie door de VVD-fractie. Die zijn overigens met glans door staan, maar toch..

Vandaag is ook de regionale TV aanwezig. Voor Marjet Bos, als initiatiefneemster van het Groningse Damespad en Rita Zwaan, als voorzitter van de Stichting Damespad een enerverend begin. Ook de schrijvende pers sprokkelt zijn verhaal bij elkaar (o.m. Dagblad van het Noorden en de Eemsbode). Het wordt een mooi verslag.

Officiële Opening: Samen met velen

Openingswoordje door Marjet Bos,
initiatiefneemster Damespad Groningen.

Lieve dames, vrouwen en meiden; beste anderszins belangstellenden,
Namens de mede-initiatiefneemsters van Damespad Groningen – Alice, Erna, Marleen, Mirjam en Ruth – heet ik jullie van harte welkom op deze mooie dag waarop wij ons Damespad voor vrouwen die van vrouwen houden open lopen!  Wie niet zichtbaar is bestaat niet.
2021Welkom Marjet

Felicitatie door Rita Zwaan, Stichting Damespad.nl

Ranomi Kromowidjojo ging voor goud, wij gaan voor roze.
Goed dat jullie er zijn. Groningen in de zon. Maar wat kan het hier soms stormen. Wij veroorzaakten hier zelfs een aardverschuiving!! Maar de kerk in Leermens blijkt nog overeind te staan.
2021Felicitatie Rita

Wandelspeldje Groningen

Het Groninger wandelspeldje is een speldje met een knipoog. De Groningse vlag wordt gedragen door twee roze wandelvoeten. De roze rondingen die boven de vlag uitsteken blijken verschillend te kunnen worden geïnterpreteerd…sommigen zien er twee oogjes in, anderen ….

Damespad, Damespad

door Harmien Slier en het Groninger Damespad gelegenheidskoor

Dames van het Damespad opgelet
Vandaag wordt Grun’n op de kaart gezet
Van ’t Hogeland, de Wierden tot aan het Wad
Loopt nu ook een Damespad’.

Oooh, dames, dames, dames……’2021Damespadlied

En dan is de tijd daar en knipt Harmien namens ons allen het Groninger Damespad open. Hoera voor Groningen en voor ons zelf. Goed gedaan meisjes. Toppie

De wandeling

Nooit eerder in het bestaan van het Damespad hebben we paraplu’s nodig gehad als parasols. Uniek in de geschiedenis. Het is boven de 30 graden!

Langs Wierden en Weiden

We gaan op pad langs Wierden en Weiden, uitgezwaaid door de thuisblijvers. Hulde aan de 22 vrouwen die gaan voor de lange wandeling van 17 km. Het werd een hete wandeling door een schaduwarm landschap.

 

 

Hoe warm het was en hoe ver..

 Ik heb mijn wagen vol geladen …..

Halverwege staat de huifkar met proviand en water. Heerlijk! De wandeling te lang of te warm? De huifkar brengt je terug naar de Boerderij. Een prachtige service waar menige wandelvrouw gebruik van maakte. Met dank aan Ruth. 

Historisch gebied

Sommige huizen gaven een bemoedigende knipoog door de roze potjes buiten te zetten. Het Damespad voert langs vier dorpen met ieder een eigen geschiedenis: ’t Zandt, Leermens, Eenum, Zeerijp. De koster en zijn vrouw in de kerk van Eenum waren blied dat we er waren. De grafopschriften in Leermens zijn af en toe zelfs schokkend te noemen.

De vreugd uit moedersmart geboren, ging met haar die hier ligt verloren
Het spruitje dat zij’t leven gaf, daalde met haar in het kille graf.
Afgemat door hoge jaren, uitgeteerd door ziekte en pijn
moest zij in de grafkuil dalen en een prooi der wormen zijn.

Terugkomst

Met gejuich worden de wandelvrouwen bij hun terugkomst begroet. De wandelaarsters krijgen uit naam van alle vrouwen desgewenst een plens water over zich heen. Veel mooier dan gladiolen. We konden ons ook even lekker laten masseren voor het goede doel.

Meiden bedankt

Dan is het tijd om weer naar huis te gaan per fiets, per auto of per openbaar vervoer. Marjet sluit de dag af:
– Dank aan allen die door hun komst hebben meegeholpen de openingsdag tot een succes te maken.
– Dank aan de vele helpende handen die dit weekend vlekkeloos deden verlopen.
– Dank aan de sponsors en adverteerders van het eerste uur. Zonder hen had het Damespad Groningen niet gerealiseerd kunnen worden.
Allemaal blije meiden keerden huiswaarts. 

Slotmaaltijd voor de liefhebbers 

De klus is gedaan, de dag zit er op. Wat blijft zijn de mooie herinneringen aan deze zonovergoten dag. Het Damespad Groningen ligt waar het moet liggen in afwachting van nieuwe wandelaars.

Marjet Bos kan tevreden terugkijken op het Damespad Groningen. Hulde

Met dank aan de fotografen Lianne Koster, Marjet Bos, Gerda Dijkstra, Ineke de Wit en Jan Zeeman. Mede dankzij hun aanvulling konden we een uitgebreid beeldverslag maken van het openingsweekend. 
De route is te downloaden en/ of af te halen bij Boerderij De Diekn. in Zeerijp

Op een Damespad wandel je nooit alleen.