Damespad Zeerijp 2013

18/19 augustus ’13: Een fotoverslag: 1 jaar Damespad Groningen

Het Damespad Groningen bestaat 1 jaar en dat moet gevierd worden. Er is echter een groot verschil met vorig jaar. De verzengende hitte van vorig jaar maakt plaats voor een mager zonnetje en een flink regenbuitje op het Groninger platteland.

Zaterdag: Happy Hour op Boerderij de Diek’n

Vandaag schijnt nog de zon. De kampeerders proeven vandaag nog iets van de rust van het Groninger platteland. Cultuur (boekenmarkt) en natuur (landgoed Ekenstein). Ruth van Boerderij De Diek’n biedt ons een welkomstdrankje aan op ‘’haar” boerderij. Dat is een blij gebaar en een extra toost waard. Marjet Bos, contactvrouw Damespad Groningen heet de vrouwen welkom. We maken kennis met andere vrouwen en dat levert zoals altijd leuke gesprekken op.  Rita Zwaan, Stichting Damespad.nl:  Liefdes komen, liefdes gaan maar het Damespad zal blijven bestaan. Proost op het Damespad Groningen!

Het Damespad Groningen maakt haar culturele en historische kant helemaal het waar. We “doen” nog een stukje Groninger platteland. We komen langs grafstenen op de dijk. Het verdronken dorp Oterdum. Marjet geeft informatie: “In de twintigste eeuw is het dorpje Oterdum met de boerderijen in het buitengebied volledig afgebroken toen de dijk opgehoogd moest worden tot Deltahoogte en er plaats gemaakt moest worden voor de industrie. Het dorpje met de kerk verdween, maar de grafstenen op het kerkhof zijn naderhand op de nieuwe dijk teruggeplaatst”.
Tijd om de genoegens van het water te beproeven: vis eten bij de Landman.

WELKOM op ZONDAG

Vanwege het jubileum van het Damespad Groningen zijn ook de diverse regionale bladen uitgenodigd. Het Dagblad van het Noorden komt en neemt de fotograaf mee. Het uitgebreide verslag van Frank von Hebel met een sfeervolle foto staat in DVHN d.d. 19 aug. 2013.

Geen lekker wandelweertje vandaag. Buienradar verraadt dat er nog meer regen op komst is. Een legitieme reden om niet te komen wandelen. Toch hebben de vrouwen die vanwege het slechtweerbericht niet kwamen ongelijk gekregen. Op het moment dat het tijd is om te starten wordt het droog. Als de vrouwen hun koffie/thee op hebben,  Rita (stichting Damespad.nl) de bedoeling van het Groningse wandelspeldje heeft verteld en Marjet (contactvrouw Damespad Groningen) alle vrouwen extra hartelijk verwelkomd heeft gaan we op pad. Niet alle vrouwen zullen de 18 km lopen. Sommigen zijn gekomen voor de gezellige ontmoeting, anderen smokkelen er een stukje autovervoer in. Twee jonge vrouwen Hennie en Maria oefenen zich alvast voor de Nijmeegse 4-daagse 2014. Gezien het tempo waarin ze lopen moet het hun wel lukken. Succes meiden!

Wandelen langs Wierden en Weiden

Het Groningse Damespad voert langs natuurpaden op het Hogeland van Groningen. Het lijkt ook wel een Kerkenpad. We doen vandaag drie Middeleeuwse kerken: ’t Zandt, Leermens en Eenum. Iedere kerk heeft een eigen geschiedenis, maar ze zijn allemaal goed onderhouden met veel restanten van muurschilderingen.  In de eerste kerk in ’t Zandt speelt een organist. Is dat een speciaal welkom voor ons?  Tijd voor de lunch. Bij Aalberts Hout is er gelegenheid om een kopje koffie/thee klaar te maken of een frisje te kopen. De knusse twoseater is naar alle kanten wendbaar. In de zon en uit de wind. Een ideetje voor de mensen met winderige tuinen?
Vooral de kerk van Leermens met de bizarre grafopschriften ter lering van den mensch doet ons verbazen: “……Als met een kaars op ’t open veld,  zoo is het met den mensch gesteld…..”.
Dan komt de laatste kerk in zicht: Eenum, één van de oudste bakstenen kerken van Groningen.  Voor sommigen is het wel even genoeg geweest, maar wij gaan de wierde op. “Blied dat jou der binn’n”, alsof we persoonlijk door de Heere met de bloemen uit de Koster’s tuin worden verwelkomd.  Voor het zonnetje is het vandaag welletjes geweest. Een mooie regenbui komt op ons af, maar ziedaar op het juiste moment staat er een boerderijdeur voor ons open.  Wij tellen onze zegeningen.

Terug op Boerderij De Diek’n sluit Marjet deze dag af: Tot volgend jaar op het Damespad Groningen.  Kom ains wéér oet en neem je vriendinnen mee!

Heb je deze bijzondere wandeling gemist? Je kunt het Damespad Groningen alsnog bestellen via deze website door € 6,00 over te maken op ING 9520144 t.n.v.damespad.nl te Hoorn, o.v.v. Damespad Groningen. Natuurlijk krijg je daar dan ook het grappige unieke Groningse Damespadspeldje bij. 

Op een damespad wandel je nooit alleen………