Fotoverslag Nijmegen 2015

11 oktober Damespad Gelderland wandelt in de Ooijpolder bij Nijmegen

 Gelderland

Het Damespad Gelderland heeft i.s.m. de vrouwenwandelgroep Second Sunday een bijzondere wandeling door de Ooijpolder georganiseerd. Het wordt een heerlijke nazomerwandeling van 12 km

 Dagprogramma


Ontvangst met koffie/thee en gebak vanaf 10.30 uur – ca 12.00 uur Restaurant In-Credible in Nijmegen.
Eindpunt: Vanaf ca 4 uur komen we terug in hetzelfde restaurant voor de gezamenlijke slotborrel.
Eten: Wil je ’s avonds blijven eten (lekker en gezellig)? Geef je dan meteen even op Marlies.
Extra activiteit: Voor de minder sportieve vrouwen biedt Nijmegen veel musea o.m. Het Valkenhof, een groot museum waarin de geschiedenis van Nijmegen is te zien. 

cyclist-40755_640Fietsen met vrouwenfietsclub Stuurloos
Henny en Leida van de vrouwenfietsclub Stuurloos hebben op deze dag twee mooie fietsroutes uitgezet: 60 km en 40 km. De routes lopen deels over dezelfde wegen opdat de vrouwen elkaar onderweg nog ergens kunnen ontmoeten bij een kopje koffie met gebak of zo. We fietsen door het prachtige rivierenland.

Tot ziens op het Damespad Gelderland

Second Sunday:  lesbischactief@hotmail.com
Stuurloos: ienvandermeer@live.nl

Damespad Gelderland: marlies.vis.61@gmail.com

Start01
Ontvangst

In Restaurant In-Credible staan Marlies van het Damespad Gelderland, Evelien van de wandelgroep Second Sunday  en Rita van de Stichting Damespad klaar om de vrouwen hartelijk te verwelkomen met koffie en een feestelijk gebakje.

Opkomst

Ruim 30 vrouwen zijn op deze mooie herfstdag bijeengekomen voor de wandeling of de fietstocht. We zijn blij met deze mooie opkomst. 13 vrouwen fietsen mee en 21 dames gaan aan de wandel. Ook het museum Valkhof kreeg bezoek.

Op de fiets met Stuurloos

Om 12 uur stappen we op de pedalen voor een tocht van 60 km, met 10 dames of 40 km, 3 dames. De tocht gaat deels langs dezelfde route met het grote verschil dat de 60 km er een paar stevige klimmertjes in heeft zitten en de 40 km in het vlakke land blijft. Het is de bedoeling dat we elkaar in Millingen aan de Rijn zullen treffen om dan samen verder te gaan. Om 15.00 vertrekt de pont. Die moeten we halen. Wij, de 60 km, zijn er, maar van de andere dames geen spoor. Waar zijn ze? Dan toch maar op de pont en daarna verder terug naar Nijmegen. Om half 5 komen we aan in het restaurant en uiteraard verwachten we daar de 40 km dames te zien, maar die zijn er nog niet. Wel vreemd hoor, zouden ze dan verdwaald zijn? Misschien in het fietsmuseum blijven steken?Pech onderweg?

Millinger Theetuinen

Na een half uur arriveren ook deze 3 fietsdames in restaurant In-Credible. Niet verdwaald, maar wel met hun buikje vol,  want ze hadden heerlijk gezeten en gegeten in de Millinger Theetuinen.Tja, daar is het ook mooi en het weer was er ook naar om daar eens uitgebreid van te genieten.

Wandeling door de Ooijpolder

Vandaag is er kermis, maar die laten we even voor wat het is. Het mooie van onze startlocatie is dat we al heel snel de polder in kunnen gaan. We lopen over hele oude grond. Bij de opgraving bij de Valkhofheuvel zijn archeologen gestuit op bijzondere vondsten. Achter meerdere bakstenen muren zijn de resten aangetroffen van wat waarschijnlijk de oorspronkelijke onderdelen van de twaalfde eeuwse Valkhofburcht met de Barbarossaruïne als een stille getuige. Opeens sta je oog in oog met de machtige Waal. De boten die er varen zijn te lang voor de camera.

WaalIMG_9671


Een gestileerd ooievaarsnest als uitkijktoren.
Wat er te zien is Sonja? Nog meer polder en nog meer rivier!
Voor ons is het tijd voor een korte pauze. Evelien trakteert op chocolaatjes. Merci!

Oortjeshekken in de Ooijpolder

Oortjeshekken is een hotel-huiskamercafé-restaurant. Niet te missen. Het huis werd gebouwd rond 1600, daarna grotendeels door brand verwoest en aan het einde van de 19e eeuw herbouwd. Nu staat het gebouw onder monumentenzorg.
De meest gestelde vraag is waar de naam Oortjeshekken vandaan komt.
Het vermoedelijke antwoord: De voormalige eigenaren bakenden hun terrein af met zogenaamde oortjeshekken. Een oortje was een munt van lage waarde. De hekken zullen dus vermoedelijk niet al te duur zijn geweest. Hebben wij hier ons laatste oortje versnoept?

wan16Is Rood het nieuwe Roze?

Cirul van de Ooij: Een monumentje van voorbije tijden als zitbankje.
Het Circul van de Ooij is een kleikom, ingesloten tussen dijken en stuwwallen. In het verleden overstroomde het gebied elke winter, waarna een vruchtbaar laagje klei achter bleef. Nu wordt de waterstand in dit gebied permanent gereguleerd. Op deze plaats heeft ooit het dijkmagazijn gestaan voor opslag voor poldergereedschap enz. Het diende ook als werk- en schaftruimte voor de polderwerkers.  Het polderdistrict werd in 1958 opgeheven. De roestige figuurtjes zijn naderhand opgevrolijkt met een kleurtje.

Museum Valkhof: Eén museum voor kunst en archeologie

Op 14 september 1999 werd de nieuwbouw van Museum  Het Valkhof aan het Kelfkensbos geopend. De samenvoeging van een grote archeologische verzameling en collecties op het gebied van de oude kunst en moderne kunst maakt het museum heel bijzonder.

Borrel en diner

Heel veel dames (24x) genieten tenslotte van een welverdiend Vis/Vlees/Vegetarisch diner.

Op zoek naar…….wan23

Marlies, contactvrouw Damespad Gelderland  deelt mee dat zij inmiddels vanwege de liefde verhuisd is naar Overijssel. Zij wil zich volgend  jaar graag inzetten voor het Damespad Overijssel. Applaus! Het betekent wel dat Gelderland nu op zoek moet gaan naar een andere contactvrouw  voor het Damespad Gelderland. Een dame die als het even kan samen met Second Sunday en Stuurloos volgend jaar weer zo’n heerlijk sportief dagje wil organiseren in het mooie Gelderland.

Lees je deze oproep en heb je zin om dat eens een jaartje te doen,  neem contact op met Rita Zwaan van de stichting Damespad.nl (info@damespad.nl). Gelderland is blij met je. 

 

MerciMarlies bedankt

Marlies van harte bedankt voor je inzet voor Damespad Gelderland. We hopen je in Overijssel weer terug te zien,  samen met je vriendin Carin en wensen jullie alle goeds toe in Overijssel. Merci!rode roos2

 

De foto’s van het fotoverslag Gelderland 2015 zijn gemaakt door Marlies, Gerda en Rita. Heel veel dank hiervoor.    

 

 

Logo-alg.

…op een damespad wandel je nooit alleen…