2010 Opening Damespad Zuid-Holland in Den Haag

Den Haag, zondag 31 januari 2010

Het weer is ronduit winters. Koud en sneeuw. Toch ziet het er naar uit dat het juist vandaag een mooie winterdag gaat worden. 50 dames besluiten zich die dag niets van het weer aan te trekken en gewoon te gaan. De vrouwen komen overal uit het land vandaan: Friesland, Noord-Holland, Brabant, Zeeland, Amsterdam, Leiden, Rotterdam en natuurlijk veel vrouwen uit Den Haag.

De feestelijke ontvangst van het Damespad Zuid-Holland vindt plaats in het gezellige Bastacafé COC, Scheveningseveer 7, in Den Haag. Wat een jaloersmakende leuke ruimte. Hier vindt ook de officiële opening plaats. Met een beetje goede wil passen er net 50 vrouwen in. De organisatoren hebben zich alvast gekroond.

Welkom

Fineke heet namens het Damespadcomité een ieder welkom. Twee medeorganisatoren Anita en Lydia zijn helaas wegens dringende reden vandaag afwezig. Gelukkig wil invaller José van Hussen helpen met de inschrijving.  Applaus voor José. 

Hoezo een damespad? 

door Rita Zwaan, voorzitter Stichting Damespad.nl

Welkom Haagse vrouwen en vrouwen van elders. Leuk jullie te ontmoeten.
Vrouwen gaan voor een vriendinnennetwerk. De opzet van het damespad is een kleinschalig vriendinnennetwerk in de eigen omgeving, per provincie. Omdat het een winterwandeling moest worden in de provincie Zuid-Holland, hebben we gekozen voor een stadswandeling, maar dan wel een met veel groen en met de Noordzee als toetje. Goed voor alle seizoenen. De wandeling is een zorgvuldig samengestelde wandeling over gewone wegen. Zoals ook vrouwen ’s herenwegen mogen bewandelen mogen er ook mannen op damespaden lopen.Als je een NS wandeling gaat maken wordt er ook niet gevraagd of je wel met de trein bent gekomen.
Kenmerk van het Damespad is de aandacht voor belangrijke vrouwen van nu en vroeger. Fineke van der Veen is de vrouwengeschiedenis in gedoken en heeft een aantal van die vrouwen voor u op papier gezet onder het kopje Spraakmakende vrouwen op de wandelroute. Ga er maar even voor zitten want het zijn er heel veel. 
U heeft al even kunnen genieten van het al uitgereikte speciale wandelspeldje, ontworpen door Fineke van der Veen. Dat speldje moet u zien als een knipoog naar het verleden. Hoe wist je vroeger dat een vrouw een lesbienne was? Dat zag je aan kleine details bijv. aan de kledingstijl. Het is nu gewoon een mooi kleinood dat hoort bij de wandelroute in Den Haag. Iedere provincie heeft een uniek wandelspeldje. Het is een roze kroon geworden, een juweeltje. Het grappige speldje behoort tot de kroonjuwelen van het Damespad.
Waarom we dit nu allemaal doen? Door de gevarieerde jaarlijkse wandeldagen overal in het land kom je in contact met weer even heel andere vrouwen dan die van je eigen woonplaats. Dat is een verrijking, zeker voor de lesbische vrouwen onder ons. Daarom wens ik jullie veel plezier op het Damespad. Wij gaan er voor en zo te zien jullie ook.

 

Wandelspeldje Den Haag

 
Voordat we op pad gaan willen we het Damespad Den Haag eerst nog officieel openen. Dat doe ik graag door het opspelden van het Haagse wandelspeldje aan Heleen Weening, fractievoorzitter van GroenLinks omdat de gemeente Den Haag mee heeft geholpen om deze feestelijke openingsdag mogelijk te maken.
Hierbij verklaar ik het Damespad Zuid-Holland, locatie Den Haag voor geopend.

Vrouwen uit heden en verleden

Fineke had juist een sneu bericht ontvangen dat de twee medeorganisatoren Anita en Lydia wegens dringende reden verstek moeten laten gaan. Ze staat nu alleen voor de presentatie, maar dit doet ze met verve.

Fineke vertelt ook over een aantal vrouwen uit heden en verleden die van belang zijn (geweest) voor Den Haag en ver daarbuiten en dikwijls ten onrechte in de vergetelheid zijn geraakt. Een aantal van deze vrouwen staat genoemd in de wandelroute ‘Spraakmakende Vrouwen’ bij de route”.

De wandeling

Vanaf deze plaats nog een warm applaus voor de gastvrijheid van het COC. We gaan op pad en hopen elkaar aan het eind van de middag bij de borrel in Scheveningen weer te zien.

De wandeling voert langs markante gebouwen, idyllische hofjes, prachtige kunst (o.a. van Marthe Röling), de Scheveningse Bosjes en een verrassende begraafplaats. Hier liggen de vriendinnen Betje Wolff en Aagje Deken gezusterlijk naast elkaar.

Panorama Mesdag: Vlakbij de wandelroute ligt het Panorama Mesdag. Het oude Scheveningen in één oogopslag.

Scheveningen

Borreltijd in Scheveningen en hulde voor Fineke van der Veen als initiatiefneemster voor het damespad in Den Haag. Rita Zwaan, St. Damespad: Goed gedaan Fineke. Je hebt Den Haag een mooie informatieve wandeling gegeven. Een wandeling die de diversiteit van Den Haag in al zijn kleuren laat zien. Vroeger en nu. Een wandeling die er doorheen ook een stukje vrouwenhistorie laat zien en recht doet aan hier en daar vergeten vrouwen.

 

 

Proost op het Damespad in Den Haag.

De verlichte hartjes zwaaien ons uit. Een mooie afsluiting van een hele bijzondere winterwandeling, die volgens ons allemaal in ieder jaargetijde zeer de moeite waard is.

op een Damespad wandel je nooit alleen!