2010 Voorbereiding Damespad in Den Haag

Hoe het Damespad Zuid-Holland begon

september 2009 Een paar dingen zijn bij de eerste bespreking van Rita Zwaan (stichting Damespad) met initiatiefneemster Fineke van der Veen in Den Haag al snel duidelijk: 

    1. Vanwege de gekozen maand (januari) wordt het een stadswandeling in Den Haag.
    2. De wandeling eindigt in Scheveningen, aan de boulevard. Per tram terug naar NS station.
    3. Twee organisatoren zijn te weinig voor het opstarten van het Damespad in Den Haag. We zoeken er een paar vrouwen bij en vragen om medewerking van het COC Haaglanden
    4. Fineke ontwerpt het wandelspeldje Damespad Zuid-Holland 

Het comité kan gelukkig snel worden aangevuld en bij de volgende voorbereidingsvergadering zijn we compleet.

COC-Cafe Basta

Het COC Haaglanden wil met plezier meewerken aan de opening van het Damespad ZH/Den Haag in COC-café Basta.  

Wandelroute

De wandelroute wordt beschreven vanaf NS station Den Haag Hollands Spoor (HS) en vanaf het Centraal Station (CS). Vanaf HS is de route ongeveer 20 minuten langer maar gaat door een stukje veelkleurig Den Haag. Romantische hofjes en moderne kunst wisselen elkaar af. Door het levendige en uitgestrekte Den Haag komen we aan in een heerlijk groen gebied. De longen van Den Haag.

Den Haag

De keuze voor beroemde stadsgenoten is groot. Louis Couperus:  Zoo ik iéts ben, ben ik een Hagenaar. Voor ons is hij de schepper van Eline Veere,  de romanfiguur die in de beperkte Haagse kringen geen kant uit kon. Bodega De Posthoorn is nu een beroemd Haags café met de sfeer van vroeger. Hier vertrokken indertijd de postkoetsen. Aan de Lange Voorhout wonen van oudsher de rijken en de machtigen. De aller-deftigste Haagse dames zijn natuurlijk de Oranjes, al woont alleen koningin Beatrix in de residentie. Maar de Koninklijke sporen zijn talrijk, zie de standbeelden, paleizen en straatnamen. Andere Koninklijke vrouwen in Den Haag zijn: Sophie, Anna Paulowna, Emma, Juliana.

 

 

 

Homomonument door Marte Röling
Een stijlvol en krachtig teken tegen onderdrukking en vervolging van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen. Het graf van Elizabeth Wolff en Aagje Deken en de ongelooflijk mooie H. Antonius Abtkerk zijn onvergetelijk. 

Scheveningen 

Ter navolging

Op een klein kerkhofje, nu midden in Scheveningen liggen o.m. Elizabeth (Betje) Wolff en Agatha  Deken, beroemd geworden door hun brievenroman Historie van Mejuffrouw Sara Burgerhart . De dames, die ook in De Rijp en op Walcheren op Zeeland woonden hebben in Den Haag hun laatste rustplaats gevonden. Zij waren hier gaan wonen na terugkeer uit Frankrijk, waarheen ze uit politieke motieven waren uitgeweken. Ze stierven in 1804, vier dagen na elkaar.

De vissersvrouw

Voor allen die uitvoeren en niet meer terug kwamen.

De markante vissersvrouw van Scheveningen is een historisch herdenkingsbeeld, een markant herkenningspunt en een  ontmoetingspunt. Voor ons is het een prachtig afscheidspunt van een bijzondere wandeling. 

 

Tot zondag 31 januari 2010!

12 uur in het Bastacafé van het COC, Scheveningseweg 7 in Den Haag.