2018 Damespad Z.H. Leiden

Damespad Zuid-Holland

18 november 2018 Stadswandeling Leiden  o.l.v. gids Selma
Een stadswandeling met anekdotes over historische gebeurtenissen.

 

Selma: Ik heb een aantal jaren geleden twee Leidse stadswandelingen geschreven die gebundeld werden in het boekje ‘Hak mijn arm maar af!, de beroemde uitspraak van burgemeester van de Werf tijdens de belegering van Leiden door de Spanjaarden tijdens de 80-jarige oorlog. De boekjes zijn niet meer verkrijgbaar, maar de wandelingen liggen er natuurlijk nog wel. Tot ziens in Leiden.
w.g. Selma Noort

Verzamelen: 13.00 uur  bij de Bruine Boon, Stationsweg 1, 2312 AS Leiden. te beginnen met koffie en kennismaken.  Vertrektijd: 13.30 uur. Lengte: Wandeling van ca 2 uur.
Honden: Aangelijnd toegestaan.  Horeca: Genoeg horeca onderweg.
Afsluiting: Om ca 16.00 afsluitend borreltje, met een toost op Leiden, het Damespad Zuid-Holland en op gids Selma. Daarna gaan we met elkaar eten in de Bruine Boon.
Organisatie:  DP Zuid-Holland i.s.m. gids Selma Noort www.selmanoort.nl 

18 november 2018

Joke uit Noord-Brabant, Greet uit Noord-Holland en Jetty uit Gelderland in de Bruine Boon. 

Op een mooie herfstdag, komen 22 vrouwen naar de Bruine Boon in Leiden voor een mooie wandeling. Het is de zonnigste dag in november aller tijden. Vrouwen die al jaren bekend zijn met het Damespad, vrouwen die voor het eerst daarmee kennismaken of al jaren uit beeld zijn maar nu toch de gelegenheid aangrijpen het contact te vernieuwen en te genieten van al het schoons dat Leiden te bieden heeft.

Als de koffie op is en de mogelijkheden van het Regenboogdasje van het Damespad uitputtend geshowd zijn, is het tijd voor vertrek. We hebben er zin in. 

 

Selma is in Leiden geboren en getogen en kent Leiden als geen ander. Haar voorouderlijk huis stond ooit langs de Oude Rijn maar moest plaats maken voor Nieuwbouw. 

Molen De Put is een Standerdmolen, een replica van de houten korenmolen van Jan Janz Put (uit 1619). Kap en kast vormen één geheel dat draait rond de as: de standerd.
Op een kneuterig pleintje staat Rembrandt van Rijn, een van de vele beroemde mensen die Leiden heeft voortgebracht en natuurlijk niet mag ontbreken in de rondwandeling. We lezen begrijpelijke en onbegrijpelijke gedichten aan de muur.

Hofjes 
We gluren binnen in talloze hofjes: Mondje dicht en oogjes open.  
In het Eva van Hoogeveenshofje (1650) waren de vrouwen die daar  woonden verplicht zich zeker eenmaal per maand te wassen!
Het Jean Pesijnhofje, gesticht in 1655, was bestemd voor oude arme Waalse mannen en vrouwen. Tot 1625 woonde hier John Robinson, een Engelse puriteinse predikant. Zijn volgelingen vertrokken naar Amerika als de Pilgrimfathers om daar in vrijheid een nieuwe bestaan op te bouwen.

2020 Pilgrimjaar
In 2020 is het precies 400 jaar geleden dat het schip de “Mayflower”de oversteek maakte naar The New World  (VS). Leiden loopt zich al warm voor de herdenking.

Griezelen op het Gravensteen
Ook kleine Pippi luistert aandachtig naar de mooie, soms bizarre, verhalen van weleer over straffen, martelingen  en  leedvermaak. We kunnen ons er niets meer bij voorstellen, maar realiseren ons dat in Verweggistan het gruwelijk geweld nog heel dichtbij is.

Warmte bij Einstein
Bij Einstein gaan we even bijkomen van deze super mooie interessante stadswandeling. Het café-restaurant is vernoemd naar de bekendste hoogleraar die Leiden ooit heeft gehad. Tijd voor een pauze met een dekentje, een kacheltje en warme chocomel.

 

 

 

 

 

 

 

Wandelen over de Burcht

De Burcht staat hoog boven de stad op een kunstmatige heuvel. Er zijn 50 treden te gaan. Een vluchtplek door de eeuwen heen. De militaire functie is al lang geleden verloren gegaan, maar het riante uitzicht over Leiden blijft. In de late namiddagzon hoopt Elly nog het ultieme kerstplaatje te schieten. Wij wachten het resultaat graag af.

 

Borrelen in de Bruine Boon. 

Sommigen moeten al snel de trein of bus halen anderen blijven een hapje eten.

Leiden schreef historie op het Damespad
Rita  bedankt Selma namens het Damespad Zuid-Holland met een knalroze kerstster. Zij hoopt dat de plant op de kerstdagen nog steeds staat te stralen en haar herinnert aan deze supergeslaagde bijdrage aan het Damespad Zuid-Holland. 

 

 

Maar de wandeling smaakt naar meer en …. het wandelboekje van Selma is nog niet uit. Ook de wonderschone Hortus van Leiden ligt te wachten op een volgende keer…
Tot een ziens op het Damespad ergens in Nederland.

Op een damespad wandel je nooit alleen