2019 DP Overijssel/Vechtdal

Damespad Vechtdal, wandelt op 27 oktober 2019

Het Damespad Vechtdal/Overijssel is geopend op 28 oktober 2018, een initiatief van Roze Vrouwen Vechtdal, de   regiowerkgroep die het tweede Damespad in Overijssel in Dalfsen op de kaart te zet. Datum: 27 oktober 2019. Afstand: ca 12 km.  Startpunt: Theater De Stoomfabriek te Dalfsen
Deelname: Kosten € 5,00 incl. Koffie/Thee. Organisatie: Herma en Jeannet, Damespad Overijssel/Vechtdal. Email:  Rozegewoondoen@gmail.com

 

Fotoverslag van Damespad Vechtdal Overijssel, door Roze Vrouwen Vechtdal en i.s.m. Damespaden Nederland, Rita Zwaan.  Zondag 27 oktober 2019.

Zondag 27 oktober, een mooie niet te koude herfstdag waarop wij voor de tweede keer op rij het Damespad Vechtdal bewandelen. Vertrekpunt: Grand Café De Fabriek in Dalfsen. Als alle deelnemers (hernieuwd) kennis met elkaar gemaakt hebben en de koffie/thee uitgeschonken is heet  Jeanet de vrouwen welkom en krijgt Rita Zwaan, namens de stichting Damespad.nl het woord.  

Rita Zwaan, stichting Damespad.nl
Mijn laatste Damespad
Op mijn theezakje van vanmorgen stond de vraag: Met wie heb je al lang niet meer bijgepraat? Dat antwoord is eenvoudig: Herma en Jeanet, de twee vrouwen van het Damespad Overijssel/Vechtdal.  De wens is de vader van de gedachte want nu sta ik hier in Dalfsen op het Damespad. Ook goed om een aantal vrouwen van vorig jaar weer te kunnen begroeten.  Vannacht ging de klok een uurtje terug. In mijn krant stond dat je vooral geen uurtje langer moet uitslapen vanwege je bioritme. Dat kwam vandaag voor mij en jullie helemaal goed uit. Het Damespad Vechtdal is het jongste en meteen ook het laatste Damespad. Ik ga in 2020 met pensioen. Maar het Damespad Vechtdal blijft. Ik draag het in goede handen over aan Herma en Jeanet. De website Damespad blijft voorlopig nog wel een poosje in de lucht. Ik hoop dat ik daar nog vele malen een aankondiging van een wandeling van het Damespad Vechtdal zie staan.   

We kregen vorig jaar geen startsubsidie van de gemeente Dalfsen om het Damespad Vechtdal extra sfeervol te openen. Dat was jammer, maar toch hebben we samen een beginnetje gemaakt. Inmiddels is een groep LHBTI Dalfsen gevormd. Jullie gaan je daarvoor inzetten. Wij horen graag het vervolg. 
Lieve  Herma en Jeanet, het is goed geweest om met jullie samen te werken. Voor jullie beiden een doos chocoladezoentjes om uit te delen en als dank voor het werk dat je gedaan hebt voor de Roze vrouwen in deze omgeving. Ik wens het Damespad Vechtdal een lang leven toe en voor vandaag iedereen een mooie wandeling.
Rita Zwaan, Stichting Damespad.nl

 

Hoe Hollands wil je het hebben!

Met 11 deelneemsters gaan we op pad en beleven al wandelend het prachtige Vechtdal vanuit Dalfsen.  

 

 

 

Een prachtige route met vele typisch Nederlandse landschappen, zoals het Kasteel Rechteren, Sallandse boerderijtjes en woningen, met een pontje de Vecht overvaren, koeien in de wei (hoeveel poten heeft een koe?), een bosrijk gedeelte met paddenstoelen en een tulp aan de einder.

Het gedicht van H. Marsman: Denkend aan Holland zie ik brede rivieren traag door oneindig laagland gaan… zit in ons collectief geheugen gegrift. 

Bij theehuis de Stokte pauzeren we. Tijd voor een drankje met wat lekkers.  Een nostalgische Arretje Nof taart met een moderne twist, citroentaart of lekkere scones. Keuze genoeg. Op die mooie zolder nemen we met elkaar het leven door. Het gedicht van H. Marsman wordt door Claudia op internet opgezocht en met gevoel voor drama door Monique voorgedragen. 

……IJle populieren, als hoge pluimen aan den einder staan; en in de geweldige ruimte verzonken de boerderijen verspreid door het land, boomgroepen, dorpen geknotte torens, kerken en olmen in een grootsch verband….

 

 

 

We gaan voor het tweede gedeelte van de wandeling, maar eerst wordt in de prachtige herfsttuin van De Stokte iemand in het zonnetje gezet.

Jeanet en Herma: “De oprichtster van Damespaden Nederland,  Rita Zwaan heeft deze dag een speciale plek. Immers ze gaat “met pensioen” zoals ze zo mooi zei. Om dit niet geheel onopgemerkt voorbij te laten gaan, zetten wij haar even in het zonnetje met iets lekkers namens ons. Zij heeft ons een kans gegeven om het Damespad Vechtdal op de kaart te zetten en het daadwerkelijk een feit te laten worden. Daarbij worden wij samen met alle andere wandelpaden rondom Damespad Nederland in de Koninklijke Bibliotheek (digitaal) opgenomen. Daar zijn wij uiteraard bijzonder trots op. Wij wensen Rita alle goeds toe en sterkte rondom privé aangelegenheden. Natuurlijk is zij altijd welkom bij Damespad Vechtdal om gezellig mee te wandelen. Rita heel hartelijk dank voor al je wijze lessen, woorden,  hulp en steun. “

 

Omstreeks 16.00 uur naderen wij het eindpunt van het Damespad Vechtdal en daarmee ook het einde van Damespad Vechtdal op deze mooie herfstdag op zondag 29 oktober 2019. Wij kunnen opnieuw terug kijken op een geslaagde dag, en nemen afscheid met lachende gezichten. Tot ziens dames, tot volgend jaar of bij een van onze andere activiteiten. Hartelijke Roze groet, Herma en Jeanet, Roze Vrouwen Vechtdal. 

 

 

Werkgroep LHBTI Dalfsen: Als Roze Vrouwen Vechtdal hebben we ons onlangs aangesloten bij de werkgroep voor de LHBTI gemeenschap Dalfsen, Vechtdal. Dit is i.s.m. SAAM Welzijn Dalfsen, vrijwilligers die allen affiniteit hebben met LHBTI. Dit om meer openheid binnen gemeente Dalfsen voor gehele LHBTI-gemeenschap te creëren. Iedereen hoort hier welkom te zijn en niemand uitgezonderd. Verenigingen hebben te kennen gegeven niet hierover in gesprek te willen. Wij willen het gesprek aangaan, met elkaar  in dialoog gaan, brainstormen , ideeen uitwisselen, eigen ervaringen aan elkaar doorgeven. Het einddoel is dat iedereen kan zijn die hij/zij wil zijn en geen angst meer heeft om voor de geaardheid uit te komen.
De Regiowerkgroep Roze Vrouwen Vechtdal organiseert een aantal keren per jaar op lowbudget basis en non – profit, acitiviteiten voor lesbische, bi- sekuele vrouwen en transgender vrouwen. Ook het COC Zwolle doet mee. 
Meer info bij Herma en Jeanet, Roze vrouwen Vechtdal 
Rozegewoondoen@gmail.com

 

Op een Damespad wandel je nooit alleen….