2018 Opening DP Overijssel/Vechtdal

Feest in Dalfsen op zondag 28 oktober 2018 

Twee Roze Vrouwen Vechtdal (Overijssel) Herma en Jeannet, maken zich sterk om de Roze Vrouwen Vechtdal op de kaart te zetten. Zij hebben het initiatief genomen om een tweede Damespad te ontwerpen. Speelt de IJssel een grote rol bij het eerste Damespad Overijssel rond Deventer; het 2e Damespad Overijsssel loopt door het Vechtdal, de andere kant van de Sallandse Heuvelrug. Een wandelgebied bij uitstek.

Over de wandeling
Herma: We hebben een mooi startpunt gevonden in de Stoomfabriek te Dalfsen, op loopafstand van het station Dalfsen en met voldoende parkeergelegenheid rond het Stadhuis. Het is een afwisselende wandeling met landerijen en vergezichten, een heus kasteel en een pontje over de Vecht. We hebben er voor gekozen om de traditionele wandelperiode in het najaar van  het Damespad Overijssel  te volgen. De opening van het 2e Damespad Overijssel/Vechtdal is daarom op 28 oktober 2018.  

Bijzonderheden:
Afstand 12 km over verharde (fiets-)paden. 
Het pontje dat in de wandeling is opgenomen vaart van april tot november.
Honden zijn welkom, maar er geldt een strikte opruimplicht in Dalfsen!

Waarom dan Dalfsen, nou hierom:
Wij vinden het Vechtdal en de Gemeente Dalfsen, een gemeente met een diversiteit aan cultuur en natuur een mooie plek voor  een wandeling met Roze Vrouwen. 
Dalfsen ligt in de provincie Overijssel. De gemeente telt 28.125 inwoners op een oppervlakte van 166,50 km² en kent een dichtheid van 160 inwoners per km² 

Herma en Jeannet , Roze Vrouwen Vechtdal  Email: rozegewoondoen@gmail.com
Rita Zwaan, Stichting Damespad.nl Website  www.damespad.nl

Welkom op de openingsdag

De ontvangst is in de Stoomfabriek te Dalfsen. Herma en Jeanet krijgen voor de inschrijving assistentie van het Damespad Drenthe en van de Stichting Damespad.nl.  Het is een stralende oktoberdag.We hebben er zin in. We tellen ruim 20 vrouwen die van ver en van dichtbij zijn gekomen om de opening van het Damespad Overijssel/Vechtdal mee te kunnen maken. 

De Dalfsermop

De Dalfsermop is een streeklekkernij.  Wij mogen hier allen van genieten, met dank aan Bakkerij Most.  Voor een zacht prijsje nemen we graag een extra zakje mee.

Geschiedenis Theater Stoomfabriek Dalfsen,  het startpunt van het Damespad Overijssel/Vechtdal. 

Gelegen aan de oever van de Vecht was de voormalige Stoomcichoreifabriek perfect geplaatst voor het produceren van Cichorei. De aanvoer van de cichoreiwortels geschiedde per boot. Aan water voor de stoommachines was geen gebrek.  

De Witte Villa en de Stoomcichoreifabriek werden in de 60-er jaren van de 19e eeuw gebouwd toen Berend Hendrik Egberts, een jonge ondernemer uit Winterswijk, op zoek was naar een geschikte locatie om zijn fabriek uit te breiden. Het ging de fabriek voor de wind tot er in 1929 een felle brand kwam die nauwelijks geblust kon worden door een bevroren Vecht als gevolg van de ongebruikelijk strenge vorst dat najaar.

Buisman Koffiesiroop
In 1948 werd de fabriek verkocht aan de firma Buisman. Hierna ging het bergafwaarts, de productie werd eerst naar India verplaatst en in 1965 werd de productie in Dalfsen stilgelegd. Na een periode van leegstand, zijn nu de Stoomfabriek en de Directeursvilla uit de as herrezen en zorgen zij voor een heel ander soort bedrijvigheid aan de Vecht: een avondje theater voorzien van heerlijk eten en drinken en als uitvalsbasis voor de Roze vrouwen van het Damespad Vechtdal.

Roze Golf

Tweede Damespad van Overijssel feestelijk van start.

Vandaag maakt Iris v.d. Struik van de Roze Golf een reportage van de opening in Dalfsen. Diverse vrouwen hebben hun medewerking verleend.  De reportage krijgt als kop mee: Tweede Damespad van Overijssel feestelijk van start. De hele reportage is terug te horen op  RTV Oost. Goed gedaan Iris! 
RTV Oost is de publieke regionale omroep voor Overijssel. De Roze Golf is het homoprogramma van Radio Oost en de bijbehorende website Roze Golf Online. Het programma wordt elke zondag uitgezonden (18.30-19.00 uur) op Radio Oost en is te ontvangen via de etherfrequenties FM 89.4 / 99.4 / 97.9 / 95.6. Ook is de zender te horen via de kabel en digitenne.

Opening

De opening wordt verricht door Rita Zwaan (Stichting Damespad.nl) en Jeannet Huisman (Roze vrouwen Vechtdal)

Het lint wordt met ervaren hand gezamenlijk doorgeknipt. Hiermee is het tweede Damespad Overijssel in Dalfsen geopend. Hulde voor de initiatiefneemsters. 

Wandeling Damespad Vechtdal / Overijssel

 

Fynn, een Hollandse Smous uit Amsterdam mag ook mee. Met zijn Regenboogdasje steelt hij de show. 

Vanaf de Stoomfabriek lopen we naar de Blauwe Bogen Brug, het kenmerkende kunstwerk dat meteen in het oog valt als je Dalfsen binnen komt. We gaan de brug over en de Rechtersedijk op, tot Kasteel Rechteren in het zicht komt.

 

Kasteel Rechteren

Het kasteel Rechteren is een havezathe gebouwd in de 14e eeuw. Het kasteel is tot op heden nog steeds familiebezit en wordt ook nog steeds door nazaten bewoond. De huidige graaf van Regteren  is Christiaan, Graaf van Rechteren Limpurg. Op zijn 18 jaar wist hij al dat hij kasteel Rechteren in  van zijn ongetrouwde en kinderloze tante Elisabeth zou erven. Hij noemt het zelf een zegen én een last. Op Monumentendag is soms de gelegenheid om het kasteel te bezichtigen inclusief de kasteeltuinen.Vandaag is het gesloten.

Het pontje over de Vecht

Het pontje vaart over de Vecht van 1 april tot 1 november

Alternatieve route 

  • Als je niet met het pontje kunt oversteken maak je een extra lus (omweg van ca 5 km).
    Bij het picknick bankje ga je linksaf de Markeweg op.
  • Deze weg nu vervolgen tot aan Baarslagweg. Ga linksaf Baarslagweg op.
  • Na ca 500 m bij de boerderij linksaf langs de schuren.
  • Dan na 150 m linksaf de Oude Oever op, bij Hotel Mooi Rivier. 
  • Deze weg geheel volgen totdat je bij Theehuis de Stokte bent aangekomen. 

Daarna volg je de route zoals op de Routebeschrijving Damespad Overijssel/Vechtdal is aangegeven.

 Tijd voor een pauze

Twee mogelijkheden onderweg voor een theepauze: Theehuis De Stokte en de B&B Isis Sofia. Omdat de eigenaar van Theehuis De Stokte onverwachts opeens moet worden opgenomen in het ziekenhuis kunnen we daar niet terecht. Gelukkig is daar Livina Kaarsemaker van de B&B Isis Sofia. Zij  helpt ons uit de brand. In haart riante B&B mogen we even pauzeren en krijgen een warm onthaal met thee/koffie en heel veel zelfgemaakte taartjes. Dat is smullen met een hoofdletter. Vanwege de feestelijke openingsdag krijgen we het gebak van  de Roze Dames Vechtdal aangeboden.  Applaus voor Livina en Herma voor al deze kostbare lekkernijen.  

Het laatste stukje van de wandeling gaat door het glooiende Vechtdal. Al pratend en genietend van het groene landschap zien we de afslag bij de volkstuintjes compleet over het hoofd. Gelukkig houdt Herma ons bij de les en komen we zoals gepland tijdig aan in Dalfsen.

 

Borrel en diner in de Stoomfabriek

Toost op het Damespad Vechtdal

Rita Zwaan bedankt namens de stichting Damespad Herma en Jeannet voor deze geweldige openingsdag van het 2e Damespad Overijssel. Wij hopen dat het Damespad Overijssel hiermee een doorstart heeft gemaakt in Dalfsen.  Als symbool overhandigt zij een pakket westfriese tulpenbollen. Nu geplant en over een half jaar de roze schoonheid van de Amore tulpen.  Veel succes met het Damespad Overijssel/Vechtdal. Wel thuis en tot volgend jaar. 

 

 

Op een damespad wandel je nooit alleen!

 

Kateel Regteren