22 april 2019 Wandelen en varen in Hoorn op 2e Paasdag

Wandelen en varen op 2e Paasdag in Hoorn

Rondwandeling langs de buitenkant van de historische stad Hoorn aan het IJsselmeer.  Een mooie wandeling die gedeeltelijk gaat door het historische centrum van Hoorn.  Onderweg zal Rita Zwaan het een en ander over de geschiedenis van Hoorn vertellen. Halverwege maken we gebruik van de watertaxi om ons naar Oranje Buiten te brengen, het stadsstrand van Hoorn. Hier is tijd voor een uitgebreide lunch. Daarna wandelen we langs het IJsselmeer en de stadswal weer terug. Afhankelijk van het weer en het enthousiasme denken we rond 15.30 uur weer terug te zijn bij het station.. 
Verzamelen: 11.30 uur Stationsrestauratie Hoorn CS
Vertrek: 12.00 uur
Organisatie: Vita+/Damespad
Contactpersoon: Rita Zwaan. Email: info@damespad.nl

Op een mooie paasdag in 2019

Op de mooiste en zonnigste Paasdag ooit zijn 10 dames uit neergestreken in Hoorn om met elkaar te gaan wandelen. Ze komen uit Alkmaar, Amsterdam, Leiden, Loenen aan de Vecht, Amsterdam, Heiloo en Hoorn en hebben er zin in.

 

 

Welkom door Rita: Ik ben geen officiële stadsgids, maar omdat dit wel mijn stad is waar ik al 50 jaar woon en liefheb ga ik jullie vandaag mijn stad laten zien. In 15 “stappen” gaan we zigzaggend door de geschiedenis van Hoorn heen. Een stadswandeling kan niet zonder geschiedenis dus daar beginnen we mee. Wil je meer lezen over de stadswandeling bekijk dan het hele fotoverslag met uitgebreide toelichting van deze wandeling op de website LhbtiWestfriesland 

De Geschiedenis van het Hoornse Station
Het motto van dit jaar is de Gouden Eeuw. Hoorn is groot geworden door de handel.In de tijd dat Hoorn niet meer was dan een nederzetting aan het water met veel boeren er omheen ging het vervoer per schip en schuit. In de Gouden Eeuw werden de schepen groter en de behoefte aan meer handel was onstuitbaar. Toen in de 2e helft van de 19e eeuw het vervoer meer over land ging kwamen de eerste spoorlijnen in Nederland.  Het station dateert uit 1883. In Hoorn komen diverse lijnen samen. In 1884 aansluiting bij Zaandam en werd de spoorlijn verlengd naar Enkhuizen. Er kwam een spoorlijn naar Medemblik (Nu een museumstoomtram) en naar Alkmaar In 1913 werd zelfs een tramlijn naar Bovenkarspel-Grootebroek via Venhuizen opgericht. Maar die ging al snel weer ter ziele.

Levend Regenboogbankje in zwart/wit

We hadden een idee: Vlak bij Blokker staat een Regenboogbankje. We gaan een Levend Regenboogbankje maken. Goed plan, maar slecht uitgevoerd. Helaas liet het fototoestel het afweten zodat we slechts in zwart/wit nog enigszins herkenbaar zijn. Volgend jaar gaan we het opnieuw proberen. 

 

Hoornse Hop
Het Hoornse Hop is ontstaan door landafslag in de voormalige Zuiderzee en is nu een inham van het Markermeer in het IJsselmeer. In de Gouden Eeuw (17e eeuw) was Hoorn een belangrijke havenplaats met veel scheepvaartverkeer over het Hoornse Hop. De strijd om het water is nog in volle gang. Het idee was in de naoorlogse opbouw om het hele  IJsselmeer in te polderen. Zo geschiede. Maar het laatste gedeelte, de inpoldering van de Markerwaard, stuitte op veel weerstand bij de bevolking en bij milieugroepen, zoals
Actiegroep Markerwaard NEE, Markermeer JA (1985) met als argument Behoud dit zoetwaterbekken voor droge tijden. De inpoldering werd stilgelegd. Maar ambtelijke plannen verdwijnen nooit helemaal in de prullenmand. Na 30 jaar komt de inpoldering opnieuw om de hoek kijken. Bij Lelystad worden nu de Marker Wadden aangelegd met dank aan de postcodeloterij.

Het Rode Steen, waar onder het plaveisel de oudste bewoningssporen van Hoorn, begin 13e eeuw liggen maar waar ook de schandpaal stond. Moet JP Coen blijven of niet? De geschiedenis kan niet uitgewist worden, maar wel worden toegelicht. Dat is dan ook precies wat de gemeente Hoorn heeft gedaan met een toelichting op de sokkel. Het havengebied en de vele huizen met een geschiedenis, de jongens van de Bontekoe. Lees daar meer over op de website LhbtiWestfriesland 

Oranje Buiten

Oranje Buiten is het provisorisch stadsstrand van Hoorn. In het kader van de opwarming van de aarde en de verhoging van de zeespiegel wordt buitendijksgrond gewonnen en als recreatie beschikbaar gesteld. Oranje Buiten is daarvan een verrukkelijk voorbeeld.

Het Damespad trakteert ons op een verfrissend drankje en benoemt de vrouwen ter plekke tot ambassadeurs van het Damespad.

De gevangenis, de Kruittoren, de stadswallen, de hofjes het is er allemaal nog.  

Hoorn op z’n mooist met een biertje op het terras, het zonnetje er bij, de wind in de haren en 10 gezellige vrouwen om je heen. 

Wil je meer lezen over de stadswandeling bekijk dan het hele fotoverslag met informatieve  toelichting op deze wandeling op de website LhbtiWestfriesland