With Pride tot 22 februari

Expositie With Pride is verlengd tot 22 februari in de expositieruimte van Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA Oosterdok).

Join us with Pride

Expositie over 40 jaar LHBTI strijd
De expositie With Pride is verlengd t/m 22 februari 2019. Op zondag een instaprondleiding.

With Pride is te zien in de expositieruimte van OBA Oosterdok – bereikbaar vanaf begane grond, via de trap naast de klantenservice.  
Iedere zondag van 14.00 – 15.00 uur is het mogelijk om deel te nemen aan een instaprondleiding.

 

De eerste Pride was een protest. In 1977 waren het de lesbiennes die in Nederland de lont in het kruitvat staken. Het bleek het startsein van een turbulente strijd voor gelijke lhbti-rechten. Deze emancipatiestrijd, die tot vandaag de dag nog voortduurt, staat centraal in de tentoonstelling With Pride. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het veertigjarige jubileum van IHLIA LGBT Heritage.

Met trots

Bezoekers worden welkom geheten in een wereld van lesbische guerrilla’s, safe sex activisme, Gay Games en disco’s met acid house. Door middel van verschillende themawerelden beleeft de bezoeker de turbulente geschiedenis van veertig jaar lhbti-strijd. Bijzondere stukken uit de IHLIA-collectie, aangevuld met foto’s en persoonlijke verhalen van pioniers die er destijds bij waren, scheppen een beeld van wat de emancipatiestrijd heeft opgeleverd voor lhbti’ers en voor de samenleving als geheel. 
With Pride toont de veranderkracht die ten grondslag ligt aan veel verbeteringen voor de positie van lhbti’ers. We laten zien dat individuen uit de lhbti-community door middel van zelforganisatie, actie en provocatie, lobby en veel zichtbaarheid zaken die goed mis zijn in de samenleving kunnen veranderen.
Nederland vervult internationaal gezien een voortrekkersrol in het bereiken van gendergelijkheid en sociale acceptatie van lhbti’ers. Toch is er nog altijd geweld en discriminatie. Samen met de bezoeker maakt With Pride de balans op: er is al veel voortgang geboekt, maar er is ook een weg te gaan. Wat hebben de afgelopen veertig jaar opgeleverd? En waar moeten we nog naar streven?
We moeten er alert op zijn dat deze positieve veranderingen niet worden teruggedraaid. De tentoonstelling doet een appel op nieuwe generaties om het heft in eigen handen te nemen en te zorgen dat uitsluiting van groepen, discriminatie en ongelijke behandeling uitgebannen worden.
Lonneke van den Hoonaard, directeur IHLIA LGBT Heritage

2 december 2018:  Vita+ bezoekt With Pride 

Verzamelen:  om 12.15 uur bij de piano in de centrale hal Amsterdam CS Vandaar wandelen we naar de bibliotheek. Natuurlijk beginnen we met koffie en kennismaking. Dat doen we omstreeks 12.45 uur in Babel, het nieuwe restaurant op de 7e etage van de bibliotheek OBA Oosterdok. De gratis rondleiding is van 14.00 – 15.00 uur. Er is plek voor ongeveer 10-15 personen per rondleiding. Wij kijken naar je uit.
Na het bekijken van de tentoonstelling wandelen we via via naar het Rembrandtsplein naar Cafe Zilver (Restaurant Smulewicsz, Bakkerstraat 12) in sinterklaassfeer. Café Zilver is een maandelijkse ontmoetingsplek voor Roze 50+ vrouwen in Amsterdam.  Desgewenst besluiten we deze dag met een eenvoudig etentje. Heb je zin om mee te gaan geef je dan meteen op.  

RITA ZWAAN (Damespad.nl) 
VITA +, Netwerkgroep Roze vrouwen West-Friesland
Email: vitaplus@ziggo.nl | www.lhbtiwestfriesland.nl