Groningen – Westerwolde 2014

UITNODIGING
Damespad Groningen viert haar 2-jarig bestaan in Westerwolde op 
23 – 24 augustus 2014

Na beide voorgaande jaren rond Zeerijp in het uiterste noorden van onze provincie gewandeld te hebben, organiseert Damespad Groningen dit jaar een wandeling in het mooie Westerwolde. Westerwolde is een streek in zuid-oost Groningen rondom de riviertjes de Ruiten-Aa, de Mussel-Aa en de Westerwoldse Aa. Ten westen en zuiden van Westerwolde liggen de Groninger Veenkoloniën, ten noorden het Reiderland en ten oosten het Emsland (Duitsland).
Ontvangst : op zondag 24 augustus tussen half 11 en 11 uur in Gasterij Natuurlijk Smeerling, Smeerling 15, 9591 TX Onstwedde, een prachtig gelegen Westerwoldse boerderij van Natuurmonumenten.
Start van de wandeling: ca 11 uur  vanaf de gasterij. De lengte van de wandeling is ongeveer 10 km en uit te breiden naar 17 km. Eten in de Gasterij Na afloop kunnen we in de Gasterij eten wat de pot schaft.
Happy Hour op zaterdag 23 augustus om 17.00 uur op camping De Die Aa’s in Onstwedde.

In de stad Groningen is het Groninger museum zeker een bezoekje waard en is het verrassend gezellig met het Noorderslag festival. In Onstwedde wordt zaterdag het jaarlijkse oogstfeest gehouden. Komen jullie ook?
MARJET,  Contactvrouw Damespad Groningen damespadgroningen@xs4all.nl

Een fotoverslag van de 2e verjaardag van het Damespad Groningen op 23-24 augustus 2014 te Onstwedde.

Happy Hour op camping De Die Aa’s in Oostwedde.

De zon schijnt vandaag zowaar. Gisteren kwam de regen nog met bakken uit de lucht. Voor de 6 kampeerders geen lekker begin. Voor de campingboer ook niet want hij maakte zich erg druk over zijn grasmat zodat hij het nauwelijks kon aanzien dat we er met de auto overheen reden.  De zon van vandaag nodigt uit om een kijkje te nemen van het oogstfeest Onstwedde, de route voor morgen alvast te bestuderen, zomaar een wandelingetje in de omgeving te maken of een spannend boek te lezen.

Het eten daarna bij de Turk is lekker en gezellig. Een mooie gelegenheid om het leven weer eens even door te nemen.

De wandeling vanuit Gasterij De Smeerling

De ontvangst

Hemelsblauwe luchten met prachtige wolkenpartijen en groen/gele akkers. Dat is Groningen op z’n mooist. De Gasterij Natuurlijk Smeerling is er klaar voor. De inschrijving met de koffie en thee is binnen maar het terras lokt ons naar buiten. Bijna alle gasten supporten het Damespad Groningen met het Gronings wandelspeldje.  We zien oude bekenden en verwelkomen nieuwe vrouwen. Marjet, contactvrouw van Damespad Groningen, heet de vrouwen van harte welkom met een Groningse twist. Veel enthousiasme voor de aanschaf van het kleurige Damespad Dasje. Het belooft een fleurige boel te worden op het Groningse Damespad.


De wandeling

Met 17 vrouwen gaan we aan de wandel.  Het eerste stukje van de wandeling doen we gezamenlijk: Het is voluit genieten van het schoons dat Groningen te bieden heeft. Ineke heeft een stoer Gronings brood gekocht op het Oogstfeest en breekt het brood met ons. Daarna splits de groep zich in de lange (17 km) en de korte wandeling (10 km) en nemen we afscheid voor eventjes.


De mooie wolkenpartijen worden steeds grimmiger en opeens is het menens. Niet iedereen was daarop gekleed. De bomen zijn volstrekt verzadigd van het hemelwater maar het voelt als schuilen. De wandelroute wordt door de regen helemaal onleesbaar en de enige echte dame op het Damespad krijgt natte voeten. Een gevalletje van wandelschoenen vergeten.

 

 Een gruwelijke gebeurtenis in Westerwolde.

Een gedenksteen herinnert aan de gruwelijke gebeurtenissen aan het einde van de 16e eeuw. Na op het water geworpen te zijn en daarna meerdere mate gefolterd te zijn, werden de onderstaande vrouwen hier verbrand. De gemeenschap moest de kosten wel zelf betalen: Naar oud gebruik werd na de brandstapel door de Drost aan iedere huisman in de Heerlijkheid Wedde een voer turf in rekening gebracht voor elke door hem verbrande persoon.

 

 

In deze periode lijkt heel Oost-Groningen op de schop te worden genomen. In het kader van de opwarming van de aarde krijgen de rivieren en beken hun oorspronkelijke grillige waterloop weer terug. Dat had grote gevolgen voor onze wandeling. Sommige stukken waren heel drassig en voor sommige bruggetjes moesten we eerst over een bult prut klimmen om het pad te kunnen vervolgen. Eén brug was zelfs helemaal weggedraaid. Het werd een ingewikkelde wandelroute maar we kwamen er uit. We hebben wel een lekker taartje verdient bij de Meelschuur. Slechts twee vrouwen hebben hem tot de laatste stap helemaal uitgelopen. Hulde aan Riekje en Stanneke.

Napraten

Tot slot worden de ervaringen uitgewisseld. Het blijkt eens te meer hoe belangrijk het is om een wandeling korte tijd er voor nog even voor te lopen.  De volgend keer willen we graag weer zo’n mooie wandeling door het Groningse landschap. De Groninger vrouwenwandelgroep De andere Stappers biedt hun hulp aan bij het uitzetten van een wandeling in 2015. Marjet wordt van harte bedankt voor al het werk dat zij voor deze dag heeft gedaan, samen met Ineke. Het was picobello verzorgd. Een dik applaus waard.

Een eenvoudige, doch voedzame maaltijd en een goed gesprek. Een mooi besluit.

 

…….op een damespad loop je nooit alleen!