Opening Damespad Gelderland 2011

Opening Damespad Gelderland   Zondag 30 oktober 2011

Nieuw damespad wordt geopend in Gelderland!

In Gelderland..? Echt waar? Ja heus. De officiële opening van het 7e Damespad zal in Vierhouten plaatsvinden op zondag 30 oktober 2011 om 11.30 uur in Restaurant De Foreesten, Gortelseweg 8 8076 PS Vierhouten.

De commissie Gelderland heeft heel veel interviews gegeven in de kranten en op de radio. Leuk en spannend tegelijk. We hadden niet te klagen over publiciteit. Heel Gelderland moet het geweten hebben. De artikeltjes en commentaren in de schrijvende pers waren van zakelijk tot uitnodigend, van kritisch tot uitbundig. We kwamen zelfs in een krantenrubriek terecht Raar, maar waar. Het berichtje zou tenminste1 bezoekster opleveren.

Welkom van de vrouwen

Welkom
door Marianne, commissie Damespad Gelderland

Welkom dames bij deze feestelijke opening van het 7de damespad, hier in het mooie Vierhouten. Wat fantastisch dat er zo veel vrouwen gekomen zijn. We hebben er 58 geteld. Oktober vorig jaar zijn Tonia, Esther, Rita en ik voor het eerst in Nunspeet bijeen gekomen om over een damespad in Gelderland na te denken. En nu, precies een jaar later, is het dan zover. Het is ongelooflijk zo veel belangstelling als we van de kant van de media gekregen hebben. We zijn heel blij dat we erin geslaagd zijn hier op de Veluwe een Damespad uit te zetten.

Het wandelspeldje van Damespad Gelderland
Marianne is de ontwerpster van het Gelderse Damespad wandelspeldje.
Een verdiend applaus voor de ontwerpster van dit bijzondere Gelderse speldje.

Toelichting Marianne: Zoals jullie ongetwijfeld gezien hebben, zijn op de Veluwe nogal veel bomen en dus dacht ik dat het speldje de vorm van een boom moest hebben. Daarin heb ik het internationale vrouwenteken verwerkt. De boom is groen, het vrouwenteken roze. Het geel staat voor de vele zandverstuivingen die er zijn en het oranje verwijst naar het Koninklijk Huis, dat op een bijzondere manier altijd met de provincie Gelderland is verbonden.

Wie niet zichtbaar is bestaat niet.

Rita Zwaan, voorzitter Stichting Damespad.nl

Welkom bekende en onbekende vrouwen: Het provinciale Damespad als sportieve uitdager om je netwerk te vergroten en een mooi stukje Nederland te ontdekken. Maar er is meer: de zichtbaarheid naar buiten toe. Het feit dat we hier openlijk voor onze geaardheid mogen uitkomen is in veel landen helemaal niet zo gewoon en vanzelfsprekend. Het Damespad is een begin van zichtbaarheid van gewone lesbische vrouwen. Wij moeten nu de hier gegeven ruimte ook innemen, zodat we de vrouwen die de stap tot nu toe nog niet hebben durven zetten een duwtje in de rug kunnen geven. Zij weten nog niet hoe leuk het lesbisch leven is en hoe goed het voelt om jezelf te kunnen zijn.

Waarom Vierhouten?

door Esther, Commissie Damespad Gelderland

Waarom wij kozen voor een damespad in Vierhouten? In Vierhouten is op loopafstand een mooie schakering te vinden van diverse landschappen, waaronder heide, stuifzand en bos.
Elk jaargetijde heeft zijn eigen charme, in de herfst verandert het blad aan de bomen in de mooiste kleuren en als er ‘s winters voldoende sneeuw valt biedt Vierhouten de mogelijkheid om te langlaufen. Er worden loipes uitgezet en het benodigde materiaal wordt te huur aangeboden. In de lente staat alles mooi in bloei en ‘s zomers loop je door vlakten van bloeiende heide die diep paars opkleurt…
.
Opening

‘.en hiermee verklaar ik het Damespad Gelderland voor geopend

Rita Zwaan: Naast mij staat een wit wief. Ik mag haar gevoelens vertolken, want witte wieven praten niet. Zij vindt het heel bijzonder om getuige te mogen zijn van deze bijzondere gebeurtenis. Zij wil deze warme gevoelens graag met ons delen hoewel zij nog steeds onzichtbaar moet blijven. Ze is blij met onze komst en trots op onze zichtbaarheid. Zij vindt dat jullie je steentje hebt bijgedragen aan deze dag door hier vandaag te zijn. Als dank schenkt zij ons een door haar beschreven herinneringssteentje en mag ik het Gelderse Damespad door de onthulling van deze gedenksteen voor geopend verklaren.

Route 1 Boswandeling

Vriendinnen van lang geleden worden herontdekt. ‘Ik ben bij jou nog in therapie geweest, dat is waar ook. Ik heb ..tigjaar geleden een cursus bij jou gevolgd. Hoe gaat het nu met je. Gaf jij toen geen dansles in het Vrouwenhuis? Ja dat klopt helemaal. En zo missen we al pratend de afslag naar het Verscholen Dorp.

Het Verscholen Dorp

Het Verscholen Dorp is een onderduikerskamp geweest in de bossen van Vierhouten. Voor honderden mensen heeft het ‘Pas-Op’ Kamp een veilige schuilplaats geboden in oorlogstijd. De kleine ondergrondse holen hebben bestaan van april 1943 tot november 1944. Het laatste huis van het dorp werd bewoond door een helper die waarschuwde als er ‘verdachte’ mensen het toegangspad in sloegen. Helaas is het Pas-Op-Kamp door een slordigheid uiteindelijk toch ontdekt. Tante Cor en Opa Bakker zijn oneindig belangrijk geweest bij de voedselvoorziening en het contact met de buitenwereld. Zij zijn opgenomen in het register van Yad Vashem.

Route 2 Zandverstuiving

De lussen maken het mogelijk een tussenstop te maken in Vierhouten of door te wandelen. We kiezen voor een pauze en het lukte Esther zowaar om na een kleine onderbreking een kleine 40 vrouwen te verleiden de wandeling voort te zetten. De zandverstuiving was een prachtige verstilde plek.

Route 3 Boswandeling met Heemtuin

De heemtuin De Heimanshof werd in 1935 aangelegd door werkloze jongeren van de Arbeiders Jeugd Centrale, bij wijze van werkverschaffingsproject. De tuin is vernoemd naar Eli Heimans, onderwijzer en natuurbeschermer.
De Heimanshof is een landschapstuin van ‘ hectare waarin alle planten verzameld zijn die van nature op de Veluwe groeien. Na de oorlog lag de tuin er jarenlang verwaarloosd en overwoekerd bij. In de jaren 90 hebben vrijwilligers de heemtuin weer in ere hersteld. Door de tuin loopt de Nunbeek, die een grote en een kleine vijver van water voorziet. Inmiddels groeit er een weelde aan planten, grassen en mossen. De Heemtuin is in het najaar vooral een plek van paddenstoelen. De kerststukjes lijken hier voor het oprapen te liggen.

Borreltijd

Rond het haardvuur is het goed toeven. We brengen een toost uit op het nieuwe Damespad en wensen het pad een lang leven toe. Het is reuze gezellig. We willen volgend jaar een re’nie.

Buffet tot besluit

Het buffet is een oefening in keuzes maken. Het is een genoeglijke afsluiting van een historische dag in het mooie Gelderland.

Meiden bedankt!

Rita bedankt de organisatoren voor de organisatie van deze fantastische dag. Zo’n dag smaakt naar meer. We hopen dat de Commissie Damespad Gelderland er zo de smaak van te pakken heeft gekregen dat ze volgend jaar ons weer wil uitnodigen. De opening van het Damespad Gelderland is nog maar het begin van veel mooie dingen op de Veluwe en rond het mooie Vierhouten valt genoeg te wandelen.

De foto’s zijn gemaakt door Gerda, Lisette en Rita. Dankzij de fotografen hebben we zo’n uitgebreid beeldverslag van deze historische dag kunnen maken.