Fotoverslag Damespad GLD 2013

Damespad Gelderland in Otterlo, op 13 oktober 2013
Gaan we banjeren door de bossen, paddestoelen zoeken of wordt het een stil genieten van een mooi najaarszonnetje?  In ieder geval hebben we op 13 oktober een leuk sportief vrouwendagje in Otterlo georganiseerd. Je komt toch ook? Startpunt: Pannenkoekenhuis Otterlo. Arnhemseweg 105, 6731 BR Otterlo. Per bus bereikbaar. Halte Pannenkoekhuis.  Activiteiten: wandelen, fietsen, museumbezoek.
Wandeling uitgezet door Henny en Marlies. Email: lesbischactief@hotmail.com
Fietstocht uitgezet door Marianne van Stuurloos. Email: ienvandermeer@live.nl
Programmma:
11.00 uur Verzamelen en inschrijving met koffie en thee.
11.45 uur Vertrek wandelaars en fietsers. Wandeling is ca 15 km. Is in te korten.
17.00 uur Terugkomst en een gezamenlijke afsluiting.
Daarna gelegenheid om de dag met een pannenkoek te besluiten.
Tot ziens in het mooie Otterlo.
Henny en Marlies, Marianne en Rita

 


Op de dag dat de herfst definitief haar intrede doet gaat het Damespad Gelderland op pad.  Terwijl half Nederland onder water loopt verzamelden 20 vrouwen zich bij het Pannenkoekhuis te Otterlo. Je moet wel uit het goede wandelhout gesneden zijn wil je er vandaag op uit trekken. De fietstocht moet helaas afgeblazen worden: Sorry Marianne, toch bedankt voor het uitzetten er van. We hopen op betere fietstijden. Als alle regenkleding op en aan is, de regenbroek weer in het bezit van de rechtmatige eigenares is en de vergeten regenponcho vervangen is door een creatieve regenjas kunnen we starten. Op de valreep kunnen we nog juist twee fietsdames begroeten, die al geseind hadden de fietstocht in te ruilen voor een familiebezoek. Twee andere wandelvrouwen blijken ook nog onderweg te zijn, maar dat wisten we toen nog niet. De wandeling gaat door het buitengebied van Otterlo en wordt ook wel het Klompenpad genoemd. Wij hadden evenwel het Laarzenpad een betere benaming gevonden.

Verdwaald op het damespad..!?
In een heftig gesprek gewikkeld merken Rita en Joke niet dat de groep links af slaat en zijn zij opeens,  zo lijkt het,  de enige in het bos.  Hard geroepen, maar er komt alleen een hond op het geroep af. Mobiel vergeten, lege accu en onjuist telefoonnummer, geen bereik, neemt niet op, geen voicemail aan,  hoort mobiel niet overgaan, 112 bellen? Na ontzettend veel gedoe vinden de meiden elkaar weer in een café op de hoek.
Na de lunch splitst de groep zich in de echte diehards en de vrouwen die de wandeling gaan combineren met een museumbezoekje. Tot straks.

Tegelmuseum in Otterlo www.nederlandstegelmuseum.nl: Antieke tegels en moderne keramiek. Het tegelmuseum blijkt leuker te zijn dan we dachten. De opkomst van de tegelbakkerijen rond de 16e eeuw en de overgang naar grootschalige industriële ontwikkelingen. In het begin vooral de voorstellingen op basis van de bijbelse verhalen en op dat wat men in eigen omgeving ziet zoals de tegeltjes met kinderspelen, jachttaferelen en fruitdecors. Er zijn ook tegelplateaus met een verhaal omdat het bedrijf of de woning waar ze oorspronkelijk stonden de tand des tijds niet overleefde, bijv. de slagerij, het station, de fabriek en moderne zoals het tableau van Karel Appel en de slaapkindertjes van Frouwien Soenveld (1944)
De Gelukkige Olifant: De vakantievilla van Juliana en Bernhard in Porto Ercole droeg de naam L’élefante Felice. Nu de villa uit de Koninklijke familie is heeft het museum de gevelsteen gekregen. Hij is zichtbaar niet ongeschonden uit de strijd gekomen en  moet nog gerestaureerd worden.
Het vogeltje van Hetty: Hetty is onder de indruk van de het werk van Frouwien Soenveld en koopt als herinnering een lief vogeltje. Helaas zal zijn snaveltje de reis naar Amstelveen niet helemaal ongeschonden doorkomen. Ach wat sneu….!

Museum Bronbeek te Arnhem: Anke en Gerda hebben wat met Indië en gaan naar Museum Bronbeek. Bronbeek is heden ten dage een verzorgingstehuis voor een aantal oud-militairen van de Nederlandse krijgsmacht (onderofficieren) van het voormalig Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) alsmede een museum voor de koloniale geschiedenis. Natuurlijk is hier veel te zien uit die tijd. Kostuums, wapens,  maar ook muziekinstrumenten, veel foto’s en krantenartikelen en vooral namen. De meeste indruk op Gerda maakte een brievenboek van een soldaat  aan zijn meisje in Holland, dat ook Gerda heette.

Tot slot
Weer of geen weer, het Damespad Gelderland,  de vrouwenfietsclub Stuurloos en Second Sunday heeft een heel gezellig dagje met elkaar doorgebracht. Een Veluwse pannenkoek waardig. Proost op de organisatie van vandaag en op de vrouwen die weer of geen weer gewoon gaan!   Wij laten ons graag volgend jaar weer in Gelderland uitnodigen. De fietsen van Vrouwenfietsclub Stuurloos gaan in de winterstalling, de wandelschoenen van het Damespad gaan in de kast tot april 2014, maar de vrouwen van Second Sunday wandelen ook in de winter gewoon lekker door.

Met dank aan de fotografen Marlies, Gerda en Rita

……op een damespad wandel je nooit alleen…..