Drents Damesdaggie 3 juni 2012 – 10 jaar wandelen op het Damespad Drenthe

Fotoverslag van de jubileumbijeenkomst

Begin en eindpunt: Café ’t Keerpunt, Oostermoer 1 te Spijkerboor, Telefoon: 0598-491422 . Zie ook www.tkeerpunt.nl

Spijkerboor ligt aan het riviertje de Hunze (ook wel aangeduid als Oostermoerse Vaart of Drents Diep). U vindt het op de weg van Annen (aan de N34) naar Veendam.

10 jaar Damespad Drenthe

Dagprogramma

10.30 uur Welkom met koffie / thee en wat lekkers. Felicitaties.
12.00 uur Vertrek naar de diverse activiteiten
17.00 uur Borrel op het 10 jaar bestaan van het Drentsche Damespad.
18.00 uur Voor ieder die wil maakt Willem een lekker damespaddinertje klaar. (Ook vegetarisch)

Activiteiten

  • Workshop Edelstenen en Workshop Mandala’s tekenen
  • Wandelen: Er zijn naar keuze 2 afstanden te wandelen.
  • Na het wandelen is er een klankschalen sessie.

Damespad Drenthe (2002)

Drenthe heeft haar eigen speldje in het paars(heide) en geel (zandgrond).
De D staat voor: D van Damespad en Dreints DamesDaggie.
Koop een wandelspeldje en support het Damespad Drenthe

Welkom

In caf’ ’t Keerpunt hebben al heel wat lesbische voetjes hun stappen gezet. De immer vrolijke Willem heeft er duidelijk plezier in om zijn gasten een vrolijke dag te bieden. De dames van het Damespad Drenthe ontvangen ons in een gezellige sfeer. We worden met muziek binnengehaald. Het beloofde lekkers smaakt naar meer. Er zijn veel vrouwen van het eerste uur, weet je nog van toen’hoe is het toch met die en die? Ach, zijn ze uit elkaar’! Maar we maken ook kennis met ‘nieuwe’ vrouwen: waar kom je vandaan, had je een goede reis? Ruim dertig lesbische vrouwen zijn naar het Drentse dorpje Spijkerboor gekomen om met elkaar een gezellige dag te hebben. De zon schijnt er weinig zin in te hebben, maar de regen houdt zich in.
Na nog een extra muzikaal optreden opent voorzitter Sijke deze bijzondere dag. Vandaag geen vissers en fietsers maar wandelaars. Voor de vrouwen die het wandelen niet zien zitten is een spirituele workshop mandala’s tekenen en edelstenen georganiseerd. Maar eerst krijgt Rita het woord.

Felicitatie door Rita Zwaan, voorzitter Stichting Damespad

Lieve vrouwen van het Damespad Drenthe ,
Op deze speciale dag wil ik namens de stichting Damespad een felicitatie uitbrengen aan Drenthe.
Ik herinner me de zonnige dag 10 jaar geleden nog goed. De opening was destijds in het VrouwenBuitenVerblijf in Oud Annerveen.
We hadden toen de onvoorwaardelijke medewerking van de Drentse politie. Zij bewaakten de ingang van het VrouwenBuitenverblijf en iedere vrouw die langs liep werd onverbiddelijk door die twee naar binnen gebracht. Of je lesbisch was of niet.
Het lint werd aldaar doorgeknipt en toen had Drenthe haar pad. Caf’ ’t Keerpunt kwam 10 jaar geleden als uitsmijter pas aan het einde van de dag. Het Vrouwen Buiten Verblijf is niet meer maar het Drentse Damespad is gebleven. En zie daar: Willem is ook gebleven. Volgens mij is hij de meest vrouwvriendelijke gastheer van Drenthe en is zijn Keerpunt al vele jaren het begin- en eindpunt van het Drents Damesdaggie. Hij verdient een warm applaus.
Genoeg mannelijke aandacht voor vandaag want ik wil het met jullie hebben over de Drentse vrouwen. Het blijkt dat de meest spraakmakende Drentse vrouwen in de vorige eeuw nog niet echt in kaart waren gebracht. De hoogste tijd dus. We hebben een keuze gemaakt van 15 dames die hebben bijgedragen aan de emancipatie van de Drentse vrouw. Hulde voor hun baanbrekende werk. En tja’ als je het dan hebt over ontwikkeling kom je ook uit bij de vraag hoe je seksueel in elkaar zit en tja’ als dan blijkt dat je op vrouwen valt’.? Daar valt veel over te vertellen, maar in Drenthe weinig van te merken.
Dat begreep ook Wilhelmina Francisca Johanna Bakker – van Rutten heel goed. Een van onze belangrijkste spraakmakende vrouwen in Drenthe. Zij was van beroep voorlichtster in seksuele opvoeding en ”n van de oprichtsters van het Drents Vrouwenbureau. Ze maakte zich in Emmen hard voor de aanstelling van een COC-opbouwwerker. Tot een zelfstandig Drents COC is het echter nooit gekomen.
Nog een paar spraakmakende vrouwen wil ik even naar voren halen. De overigen zijn elders te lezen op deze website.
Vasalis. Een veelzijdige vrouw, groot dichteres en kinderpsychiater van beroep, maar een zeer bescheiden persoonlijkheid. Komt de Vasalistuin in Roden ter nagedachtenis aan haar er nu wel of niet? Drenthe mag trots zijn op deze vrouw.
Maar de wereld is groter dan Drenthe, dat wist ook Ida Veldhuyzen van Zanten. Zij was bezeten van vliegen en deed dat ook in bedreigende omstandigheden in WO 11 voor de RAF. Haar 2 vrouwelijke collega’s overleden en haar eigen vriendin kreeg helaas een ernstig ongeluk. Zij overleefde, maar er was weinig aandacht voor deze opmerkelijke vrouw na de oorlog. Ze deelde haar ervaringen met de andere Engelandvaarders.
Tot slot hebben we aan dit mooie lijstje nog twee Drentse supervrouwen toegevoegd. Wie kunnen dat anders zijn dan Bertha en Sijke.

Sijke Jonkman en Bertha Kleef zijn al meer dan tien jaar het gezicht van het Damespad Drenthe en nog heel veel jaren meer de drijvende kracht achter de regionale Groep 7152 in Drenthe, de vrijwilligsterorganisatie voor en door lesbische vrouwen. Vrouwen wat een kanjers hebben jullie in je midden. Drenthe mag trots zijn op deze supervrouwen.

Als dank voor al het werk dat jullie verzetten en het hartstochtelijk verlangen om een bloeiend lesbisch netwerk in Drenthe te creëren zou ik jullie het liefst een retourtje naar jullie geliefde Griekenland aanbieden maar ik ben bang dat als Griekenland kopje onder gaat in de crisis we jullie niet meer terug zien en hoe moet het dan verder met ons. Zo komen we weer met beide benen op het Damespad terug. Het is geworden een film over een andere reis: 80 dagen lang, niet over de wereld maar in een kleine wereld. Onze wereld. Ik hoop dat jullie hierin nog lange tijd een voortrekkersrol blijven spelen. Bedankt voor jullie grandioze inzet voor de lesbische vrouwen in Drenthe.

For 80 days – DVD

Jos’ Mar’a Goenaga, Jon Gara’oSpanje, Baskenland | Baskisch gesproken | Nederlands ondertiteld

WANDELEN DOOR HET DRENTSE LAND

De koeienmeisjes en andere dieren zijn verbaasd over zoveel schoons op hun pad. De regent komt wel of niet door. Even overleg over de korte of de lange wandelroute. Uiteindelijk willen we ook wel even naar de rommelmarkt in Annen.

SPIRITUEEL

Ondertussen zijn er prachtige mandala’s getekend en zijn de deelnemers een beetje wijzer geworden over edelstenen. De serieuze klankschalensessie begint met een spiritueel drankje. Voor wie dit allemaal even te veel wordt mag in de bar verder ontspannen.
Na het eten nadert het onverbiddelijke einde. Sijke, Bertha, Willem en al die andere vrouwen die deze mooie dag voor hun vriendinnen van elders hebben georganiseerd, dank jullie wel. Het Damespad Drenthe kan terugzien op een zeer geslaagde dag. Lang leve het Drentse Damesdaggie

Met dank aan de fotografen Gerda, Sijke en Rita

Tot de volgende keer!