In memoriam 2020

In memoriam
In 2020 zijn drie prominente vrouwen overleden. Zij hebben met veel enthousiasme vele jaren meegewerkt aan het succes van het Damespad. In coronatijd was het niet mogelijk bij de uitvaart aanwezig te zijn. Vandaar dat ik het In memoriam graag met jullie wil delen om hen zo alsnog de eer te geven die hen toekomt.

Rita Zwaan
Stichting Damespad.nl


In memoriam  Leny Wiggers

 Leny Wiggers 24 juli 1932 – 8 maart 2020

Het leven was een feest!
8 maart 2020: Vanochtend om 05:00 uur is op internationale vrouwendag, onze lieve Leny overleden. Ze laat zoveel lieve, mooie, grappige, en indrukwekkende herinneringen bij ons achter. We gaan haar missen.  De laatste jaren werd ze met veel zorg omringd door twee vriendinnen. Vier het leven was haar motto. Ze maakte het helemaal waar. Op alle Damespad bijeenkomsten was ze aanwezig. Dikwijls met haar eigen tentje en op klompen. Haar leven zou groots herdacht worden, maar het coronavirus gooide roet in het eten.  Leny, vrouw van mijn hart, voor altijd uit het oog, maar voor immer in ons hart. Dank voor je inzet voor het Damespad.

Rita Zwaan
Stichting Damespad.nl

In memoriam Nel van Metelen

Nel van Metelen 16 maart 1939 – 27 september 2020

Liefdevol
Een leven vervliegt, maar de herinnering blijft. Een wandelvriendin van het eerste uur is niet meer.  Nel was er bij toen het Damespad in 2001 werd opgericht. We gingen met de Noord-Holland groep kamperen in Oude Mirdum. Nel met een zeer ingewikkelde vouwwagen,  Anneke met een overzichtelijke tent. Daar is hun liefde begonnen. Het begin van een liefdevolle relatie. Het door Nel georganiseerde fietsweekend voor vrouwen in NH was een van de vriendinnenhoogtepunten.  Na het overlijden van Anneke ging het met Nel bergafwaarts. Het wandelen viel af. Ze moest worden opgenomen in een verpleeghuis. Hier is ze tot haar overlijden met veel liefde en zorg omringd. Gelukkig was haar zoon Dolf altijd dichtbij. Dankjewel  Nel voor je inzet voor het Damespad.  Helaas kunnen we je niet de laatste eer geven die je toekomt vanwege corona.  Dit afscheid is voorgoed,  maar de herinneringen zijn voor altijd.

Rita Zwaan
Stichting Damespad.nl

In memoriam Hens van Rijswijk

Hens van Rijswijk 30 maart 1932 – 24 augustus 2020

Ambassadeur voor Roze vrouwen
In 2019 waren we van plan je 87e verjaardag stijlvol te vieren in de vorm van een reünie.  Je was de oprichter van vrouwenfietsclub Stuurloos en medeoprichter van het Damespad in De Rijp (NH) en dat mocht weleens hardop gezegd en geëerd worden. Hens was een vaste bezoeker van het Roze 50+ COC-café op de woensdagen in het verzorgingscentrum Reigersnest. Dat leek ons een uitgelezen plek.   Maar het Reigersnest wilde geen toestemming geven voor deze bijeenkomst (geen bewoner van het verzorgingshuis). Jammer. We hebben de receptie afgeblazen. Als troost ging ik met partner Gerda (Damespad) en Ien van  der Meer en partner Macky (Stuurloos)  haar feliciteren op haar 87e verjaardag met een taartje. Ze was er blij mee. Ze voelde zich vaak eenzaam. Het was de laatste keer dat we elkaar hebben ontmoet, want ze verdween uit beeld. Ze reageerde niet meer op telefoontjes en emailtjes. Ze had geen naaste familie. Het jaar 2020 was een dramatisch en eenzaam jaar voor haar blijkt achteraf. Ze brak beide heupen en moest veelvuldig revalideren in ziekenhuis en verpleegtehuis. Ze was erg in de war. Uiteindelijk werd ze opgenomen in een verzorgingshuis in Weesp. Na twee weken overleed ze daar  op 24 augustus j.l.  Haar neef Bert heeft samen met zijn vrouw Henny uit Boxtel  haar met veel liefde en zorg op afstand en van nabij geholpen door het woud van regeltjes, verzekeringen en corona. Bert heeft na haar overlijden ook de begrafenis geregeld. Een  adresboekje was helaas niet te vinden en zo kon het gebeuren dat niemand van haar vriendinnen van haar overlijden op de hoogte gebracht kon worden.  Graag hadden we haar nog eens willen zeggen hoe blij we waren met haar ambassadeurschap voor de Roze vrouwen, het COC, fietsclub Stuurloos en de wandelgroep Damespad. Lieve Hens, je hebt je steentje bijgedragen aan de emancipatie van Roze vrouwen en wij allen zijn je daar dankbaar voor. 

Rita Zwaan
Stichting Damespad.nl

Koningsdag 2013

Onderste rij: Gerda Dijkstra, Martine Met, Jessie Slothouwer,

Bovenste rij: Alie Kuipers, Ien van der Meer, Rita Zwaan, Leny Wiggers, Macky Deen, Greet Bakker, Nel van Metelen, Hens van Rijswijk.