2015 Damespad ZH/Den Haag

Welkom in Den Haag

Blije ontvangst in BLIJ

Op 25 januari 2015 belooft het net als 5 jaar geleden een mooie winterdag te worden met een vleugje zonneschijn. De organisatievrouwen van  het Damespad Zuid-Holland/Den Haag Riekje en Ger zijn blij in restaurant Blij. Hier is vandaag de start van de wandeling. Het zonnetje laat zich nog even niet zien, maar 17 vrouwen wel. Zelfs een viertal vrouwen uit het Oosten des Lands hebben de aangekondigde NS storing wegens werkzaamheden rond Utrecht getrotseerd. Het bleek loos alarm te zijn want de trein reed gewoon op tijd Den Haag binnen…..

Welkom
Ger en Riekje heten de aanwezigen van harte welkom en wensen ons een mooie Haagse dag toe. Met dank aan de ontwerpers van het eerste Haagse Damespad in 20010: Lydia Hogeling, Fineke van der Veen, Anita Veldkamp, Heleen Weening.

De wandeling van het Damespad ZH
Het Damespad Den Haag is een zeer gevarieerde stadswandeling van Den Haag naar Scheveningen. De wandeling duurt ca 4 uur en loopt door de Haagse binnenstad via de Scheveningse bosjes naar het Noordzeestrand. Niet iedereen gaat wandelen, voor sommigen is een bezoekje aan het pas vernieuwde Mauritshuis, Panorama Mesdag of Beelden aan Zee in Scheveningen ook een mooie optie.  Den Hofstad Den Haag is ook een hofjesstad. In een van de hofjes woont Sylvia. Ze is er trots op en laat haar hofhuisje met genoegen even aan ons zien.

Ode aan het Wereldwijf
Ingrid Rollema is een bevlogen beeldhouwster. Wereldwijd staan beelden van haar, maar het Wereldwijf staat in Den Haag. In haar werk speelt het thema geweld een grote rol. Rita brengt een warme ode aan haar wereldwijf.

Spinoza heeft in Den Haag zijn filosofisch gedachtegoed uitgewerkt, maar sliep brillenglazen om de kost te verdienen. Hij was een Nederlandse filosoof van wereldfaam, ook al werd zijn beroemdste werk, de Ethica, pas na zijn dood uitgegeven. Een bekend gezegde van vroeger is: wordt wijs en gij zult Spinoza heten. Maar de volksmond maakte er van..…en gij zult spinazie eten.

Het monument voor de omgebrachte kinderen
Op het Rabbijn Maarsenplein staat een indrukwekkend monument voor de kinderen. De plaquette Rachel weent over haar kinderen en de zilverkleurige stoelen met daarin veel namen gegraveerd van de 1700 omgebrachte Joodse kinderen uit Den Haag die werden weggevoerd en vermoord tijdens de Holocaust.

Haagse Jantje: Aan de Lange Vijverberglaan staat de Haagse Jantje (Ivo Coljé) wijzend met zijn vingertje. Het versje In den Haag daar woont een graaf zit bij onze generatie in het collectief geheugen gegrift.
VIP Rita: Is het Damespad al zo beroemd? Rita wordt door een groepje Amsterdammers op de foto gezet en voelt zich even een echte VIP.
Eline Veere: Couperus is de schepper van Eline Veere, de vrouw die in de beperkte Haagse Kringen van destijds geen kant uit kon. (beeld van Kees Verkade, 1998). We wandelen langs de Snoeptrommel de chinese wijk en vele hofjes w.o. De Mallemeid en het Schuddebeurshofje. Hier een monumentje voor de karakteristieke lantaarnopsteker van weleer.
Beelden van het Koninghuis: Den Haag bezit veel (stand)beelden van het Nederlandse koningshuis en van Nederlandse bestuurders. Het oudste openbare beeld in Den Haag (1845) is het Ruiterstandbeeld van Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands, bij paleis Noordeinde.
Heel krachtig is het standbeeld van koningin Wilhelmina dat is gemaakt door  Charlotte van Pallandt. In de beeldentuin van de fundatie te Heino staat net zo’n Wilhelmina. Dat maakt het nu toch een beetje minder uniek. Op het Anna Paulownaplein in de Zeeheldenbuurt in Den Haag zit Anna Paulowna (1795-1865), een Russische prinses en echtgenote van onze koning Willem II op ons te wachten. Maar ook de moderne kunst is aanwezig bijv. van Marte Röling, een krachtige twee-eenheid.

Bij de RK begraafplaats steken we over en wandelen we via de dubbele poort de Scheveningse bosjes in en het Westbroekpark. We staan even stil bij het monument Engelandspel, waarvan we de geschiedenis vooral door boek en musical Soldaat van Oranje ons allen zo bekend is.

Begraafplaats Ter navolging

Verscholen, tegen een duin aan en achter de apotheek komen we op een bijna verborgen kerkhofje Ter navolging. Hier liggen gegoede lui begraven, die hele banale teksten op hun grafsteen zetten, zoals de wens van Perrenot dat zijn rottende overblijfselen verre van de stad moeten liggen. Ook is het de begraafplaats van Elizabeth Wolff en Agatha Deken. Ze stierven 4 dagen na elkaar. Waarom Ter navolging? Begraven in de kerk werd als on-hygiënisch beschouwd ten tijde van de Verlichting.


 

 

Antonius Abt kerk
In Scheveningen staat een heel bijzondere kerk. de RK Antonius Abt kerk. Helaas nu gesloten, maar op de foto’s kunnen we zien hoe schitterend het interieur is met 2 miljoen mozaïksteentjes(!) van Antoon Molkenboer ter herinnering aan de choleraepidemie in 1848.

 

Visboek van Adriaan. Reprodukties van oude prenten uit het visboek van Adriaan Coenen (1514-1587). De viswereld moest in die tijd nog beschreven worden.
De vissersvrouw en de pier
Op de boulevard staat de vissersvrouw, nog steeds op de uitkijk naar vermiste vissers. Op de sokkel de tekst: voor allen die vielen en niet terugkeerden.  Het bronzen beeld is van Gerard Bakker (1982)
De pier van Scheveningen is heftig in verval geraakt, maar krijgt een herkansing. In Westewind zien we elkaar allemaal weer terug na het dagje Den Haag. Een prosit op het Haagse Damespad. Bedankt dames uit Den Haag voor de organisatie van deze geweldige wandeldag. Het smaakt naar meer.

Dan rest voor de liefhebbers nog een heerlijke maaltijd in restaurant Marrakech.
Boven de ingang staat geschreven: De vroede vaderen van deze stad zijn dit eenparig zeker
Dat gij hier beter in kunt gaan dan bij de Apotheker. Wij zijn het hier helemaal mee eens. 

 

Op een damespad wandel je nooit alleen ……….