2017 DP Overijssel Deventer Wandeling

 Damespad Deventer 2014 – 2017

 Fotoverslag van de wandeldag Damespad Overijssel in Deventer  

De wandeling gaat door het buitengebied van Deventer en Diepenveen, langs de IJssellinie, over landgoederen, langs buitenplaatsen en door nieuwe natuurgebieden naar Olst. Lengte 16 km. 

 

De start is in het Paviljoen Vogeleiland, Stationsstraat 2 in Deventer. Een verborgen paradijsje. 

 

 

Welkom door Rita Zwaan, Stichting Damespad.nl

Lieve dames,

We kunnen zeggen dat het Damespad Overijssel met veel enthousiasme gestart in 2014. De inspanningen van Caro, Annet en Rita Ackerstaff waren zeer succesvol. De burgemeester kwam nog net niet speechen maar de wethouder van destijds was er wel. Het was een schitterend evenement met heel veel Roze dames. Daarna viel het stil. Door ziekte en zeer viel de organisatie weg en leek het Damespad Overijssel een eendagsvlieg te worden. Nu is het drie jaar later en zie daar het Damespad loopt weer in Overijssel. Dat is nieuws, dat is fantastisch nieuws. Mede met hulp van de Gelderse wandelclub Second Sunday kwam Deventer weer in beeld. Veel dank daarvoor. Nu lijkt het slechte weer vandaag de spelbreker te worden, maar van afstel geen sprake. Wel leg ik de vraag alvast voor jullie in de week, wie organiseert volgend jaar een wandeldag, want Overijssel is echt veel te mooi om te laten liggen. Regen of niet vandaag ga ik iemand in het zonnetje zetten. Ze is al vele jaren ambassadeur van het Damespad en een uiterst trouwe wandelaarster. Als er iemand zich heeft ingezet heeft voor het Damespad dan is het Jetty. Daarom vraag ik Jetty om even naar voren te komen

Lieve Jetty,
Je hebt alle Damespaden in de loop der jaren wel eens bezocht. Een Damespad zonder Jetty is haast niet in te denken. Daarom wil ik je vandaag  de zilveren schoen opspelden wegens bijzondere verdiensten voor het Damespad in het algemeen. Fantastisch dat je vandaag zelfs de helpende hand hebt willen bieden aan de buurprovincie Damespad Overijssel.  Graag geef ik je daarbij een kaarsenbolletje mee, als lichtend voorbeeld voor een ieder en het jubileumblad 25 jaar Zij aan Zij als aandenken. Uiteindelijk gaat het er om dat we Zij aan Zij staan ook op het Damespad.

Een warm applaus  voor Jetty!  

Stadswandeling door Ingrid van Enkhuizen

Vandaag hebben we nog iets extra’s voor de vrouwen die het wandelweer niet goed genoeg vinden: een Roze stadswandeling door Deventer.  Het COC-Deventer heeft ter ere van haar 45-jarig bestaan een Roze wandeling uitgezet.  Gids Ingrid gaat ons nu iets vertellen over Deventer in het algemeen en de Roze wandeling in het bijzonder. Ingrid het woord is aan jou, maar eerst geef ik ook aan jou als dank een roze waxinelichtje en breng onze dank over aan het COC-Deventer.

ROZE STADSWANDELING 

Roze geschiedenis van Deventer op papier. 
In het kader van het 45-jarig bestaan van COC-Deventer e.o. is in 2017 een roze wandelroute opgezet met plekken waar LHBT-ers  in Deventer zichtbaar waren of waarover iets ter vertellen valt.Het is een bijzonder informatieve wandelroute geworden. Mooi uitgevoerd, veel foto’s  en helder beschreven met een duidelijke looproute. Hieronder een impressie van de Roze geschiedenis van Deventer, maar voor de verhalen moet u toch echt het boekje lezen. Gratis verkrijgbaar bij het COC en zeer aan te bevelen.

Samenstelling: Lex Rutgers en Reindert Meutstege, welke laatste ook voor de illustraties zorgde.  

Impressie van de Roze geschiedenis in Deventer.

Onder toeziend oog van de stedenmaagd van Deventer gaan we met z’n vijven op pad. De paraplu is onder handbereik. We leren dat Deventer al in de Middeleeuwen een echte stad werd en dankzij de IJssel een grote rol kon spelen in de Hanze, een handelsverbond. De oude bedding van de rivier  is nog altijd te zien. In die tijd ontstond de moderne Devotie o.l.v. Geert Groote. Een beweging van mensen die op een andere manier wilden leven. De wens om eenvoudiger te leven is dus van alle tijden. Het museum Geert Groote Huis is zowaar open,  maar we laten dit liggen voor een andere keer. De ramen van het nieuwe Stadhuis staan vol  vingerafdrukken van de medewerkers. Wat een ludieke vorm van toegepaste kunst. 

Roddels en schandalen
Het Roze leven in Deventer heeft op vele locaties onderdak gevonden.  Nu heeft het COC geen eigen onderkomen meer. In de Fermerie vindt af en toe een Ladies Lounge plaatst. Hier geen schandalen maar gezelligheid in een oud ziekenhuis. 

Het Damespad van Deventer naar Olst

Het is vandaag een regenachtige dag, maar de meeste regen valt gelukkig in de lunchpauze bij Gaia.  Zo werd het toch een schitterende natuurwandeling in herfstkleuren. 

DE HAERE

DE FOLIE

De kleurige bossen en oude bomen doen de nattigheid vergeten. We hebben een schitterende wandeling. In Olst eindigen we deze prachtige dag en gaan per trein terug naar Deventer, of we nemen eerst nog een lekkere hap bij Bella Roma. 

Met dank aan de fotografen Rita Zwaan en Hanne Gratama

 

 

 

 

 

Damespad Overijssel 

De originele route van het Damespad Overijssel is voor € 6,00 verkrijgbaar. Zie ook elders op deze website. .Het betreft een mooi informatief verhaal over het wandelgebied en markante Dames in Overijssel. De wandeling door het mooie Salland is zeer de moeite waard. Het speldje is inmiddels helaas uitverkocht maar je krijgt daar vandaag wel een uniek Regenboogdasje bij. Maak € 6,00 over op NL56INGB 0009520144 t.n.v. Damespad.nl te Hoorn o.v.v. de gewenste provincie. Voor alle duidelijkheid: De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Damespad.nl.   

Op een Damespad wandel je nooit alleen!