2014 Fotoverslag Opening Overijssel

 

Het Damespad Overijssel start na een intensieve voorbereidingstijd in Salland op 2 november 2014 bij  Geb & Gaia op het landgoed Nieuw Rande te Deventer.

Het Damespad Overijssel is ook te bestellen via Stichting Damespad.nl. Zie elders op deze site.

 

Met dank aan de fotografen: Annet, Marlies, Gerda en Rita.

 

Ontvangst
Vandaag worden wandelaars enthousiast ontvangen door Henriette, onze stagiaire voor 1 dag. Ze verwelkomt iedereen uitbundig en allerhartelijks: wandelvrouwen, honden, wethouders en fotografen. Met twijfel in het hart laten de gasten zich door haar naar binnen begeleiden.

Inschrijving
Koffie met een Deventer “Bijtje”, glühweinbonnetje, de wandelroute, het unieke wandelspeldje en een houtschijfje uit het Sallandse bos als aandenken, beschikbaar gesteld door de Stichting IIssellandschap. Marita en Dayenne (COC Enschede) verzorgen de inschrijving en delen al het lekkers uit. Wethouder Kolkman schuift gezellig aan. We tellen 61 vrouwen, een redacteur, een fotograaf en een wethouder.

Het Wandelspeldje
Annet Batelaan is de ontwerpster van het speldje. De bovenste helft van het driekantige speldje zijn de kleuren van de vlag van Overijssel met als belangrijkste kenmerk de golvende IJssel. De basis is de roze grond waarop wij staan. De goudkleurige rand geeft het Overijsselse speldje een extra glans.

De felicitaties
Rita Zwaan, namens Stichting Damespad.nl Zie hieronder haar openingsspeech.
Katinka Groothuis, voorzitter van het COC- Deventer. Het COC is ook in deze tijd nog hard nodig en kan nog niet gemist worden. De acceptatie is zeker op het persoonlijke vlak echt nog niet voltooid. We zijn blij met het Damespad Overijssel, een goed initiatief om de vrouwen in de regio te mobiliseren. We verheugen ons op een verdere samenwerking.
Ingrid van Enkhuizen, namens de IJsseldykes Deventer: Laat het Damespad een stimulans zijn om actief te zijn. Kom sporten met andere vrouwen. Doen.
Jan Jaap Kolkman, wethouder Deventer (PvdA): Ik wil een bestuurder zijn die zijn inwoners kent.  De rechten voor homo’s zijn in Nederland gewaarborgd, nu de mensen nog.  Het gemeentebestuur van Deventer vindt dit een belangrijk thema.Deventer is zelfs een regenboogstad geworden, hiertoe hebben wij onlangs het convenant in Nijmegen ondertekent. Evenals meerdere grote steden trouwens.

 

Felicitatie uitgesproken door Rita Zwaan, Stichting Damespad.nl
Lieve wandelvrouwen, vrouwen-in-love, vrolijke vrouwen, stoute vrouwen, lesbische moeders, getrouwd of niet getrouwd, met of zonder kinderen, Bi-vrouwen, Homomannen en alles wat er tussenin ligt en pottenkijkers. Vandaag bent u welkom. Lesbische vrouwen zijn er in vele soorten en maten hebben een veelkleurige verscheidenheid waar je U tegen zegt. Maar wij hebben één ding gemeen. Wij houden van vrouwen en u mag dat weten. Toen we in 2001 het eerste Damespad opende in Noord-Holland kwam de hele pers er op af. Het regende ingezonden brieven. Ongepast en ongehoord. Lesbische vrouwen die uit de kast zijn,  dat was nieuw voor Nederland. Nu 13 jaar later staan we in Deventer – Overijssel. Als ik dan van de reacties hoor die vanuit het verre Oosten tot mij kwamen, (Ik woon in NH) dacht ik wel: We raken nog steeds gevoelige snaren.
Wat doen die vrouwen dan op een Damespad? Wist u dat we als lesbische vrouwen in het grote voordeel zijn met homomannen? Wij kunnen als vrouwenwandelgroep ongestoord met elkaar oplopen. Maar stel u voor dat voorbijgangers hier morgen een twintig- dertigtal mannen door het bos ziet lopen zonder trainingspak dan gaat men een blokje om of belt met 112. Maar wat doen vrouwen dan op een Damespad? Welnu, ze wandelen met elkaar, en praten, en  wandelen verder en praten dan eens met die en dan weer met een ander. Maar gebeurt er dan echt niets meer op een Damespad? Jullie dragen toch een speldje? Dat klopt. Dat speldje moet je zien als een knipoog naar het verleden. Hoe wist je vroeger dat een vrouw een lesbienne was? Dat zag je aan kleine details in de kledingstijl. Er werd niet over gesproken. De geheimzinnigheid is er af maar het speldje is gebleven. Het is nu gewoon een kleinood dat hoort bij het land Over de IJssel. Ik heb vandaag al diverse mensen gezien met een loomarmbandje. U draagt dit om uw solidariteit te betonen. U staat ergens voor. Wij gaan er voor dat vrouwen van elke geaardheid dan ook in het Sallandse land mogen zijn wie ze zijn. En tja.. als je dan heel misschien ook de liefde van je leven ontmoet op het Damespad dan heb je de bonus te pakken.
Markante vrouwen en trotse Antjes. We hebben gezocht naar voorbeeldvrouwen in Overijssel. We hebben ze mondjesmaat gevonden. De gehuwde Jan van Ant die als Soldaat in Zwolle in dienst kwam, maar in werkelijkheid Maria was. In 1991 trouwde hier in  Deventer het eerste vrouwenpaar in Nederland en de eredivisie in het damesvoetbal van het Overijsselse FC Twente betaalt sinds 2011 zijn vrouwelijke spelers. Zichtbaarheid van lesbische vrouwen is uiterst belangrijk voor die vrouwen die de stap nog moeten zetten. In Nederland hebben we inmiddels de homorechten op papier goed geregeld, maar de stap om bij een minderheid te willen horen bepaal jij. Het is daarom onze plicht om die veroverde plek in te nemen en zichtbaar te zijn. Weg met ’Frau Antje van het Verkeerde Kantje’. Laten we vandaag als trotse Antjes het feestje van de opening van het Damespad Overijssel vieren. Wat een voorrecht om een wandelvriendinnen te hebben.  Overijssel gefeliciteerd!

De officiele opening
Henriette gaat ons voor naar de daadwerkelijke plek van handeling. Na een uitputtende warming-up is het uur U aangebroken. Voor het eerst in haar leven mag Rita Zwaan (Stichting Damespad.nl) een lint doorknippen. Gelukkig had ze vroeger haar kleuterschooldiploma gehaald, zodat ze met overtuiging het Damespad Overijssel kan ontsluiten. Let’s go.


Onderweg
Het Damespad Overijssel bestaat uit 3 routes van verschillende lengtes, die op de wandelkaart in  kleuren worden aangegeven.
Roze: Lange route. 18 km
Blauw: Korte route Zuid (Nieuw Rande). 11 km
Groen: Korte route Noord (Havezathe De Haere). 13 km.

Keuze maken
De wandelaars van de lange route nemen bij De Haere afscheid van de wandelaars van de korte en de middelkorte route. De ruïne, een zonnewijzer, een publieke vrouw en een schildknaap, twee versteende kinderen op de trap. Het is een zeer afwisselende wandeling. En toen …waren we de weg kwijt.  Dat leverde ons een paar extra kilometers op. Door het water, langs de oude kerk van Diepenheim en dankzij de Klaar-over op de onbeveiligde overgang kwamen we weer op het goede pad. We zijn we op tijd voor de Glühwein bij Geb en Gaia. Met een extra applaus voor Leny die op haar 82e jaar vandaag het Damespad Overijssel heeft ingelopen.

Glühwein
Met de glühwein tot besluit stopt het wandelprogramma voor vandaag.  Voor de liefhebbers staat er nog een exclusieve maaltijd klaar. Dat geeft Caro de gelegenheid om nog twee Deventer koeken als prijs uit te reiken: één voor de vrouw die alle Damespaden heeft bewandeld: Ineke van het Damespad NH en één koek voor de vrouw die het verste weg woont: Ank. Zij woonde vroeger in Deventer maar vertrok vanwege de liefde naar Zeeland.


En dan is voor vandaag de koek op. Het organisatiecomité Damespad Overijssel kan terugzien op een zeer geslaagde dag. Een dag die in de regionale kranten veel stof deed opwaaien maar uiteindelijk leidde tot een onvergetelijke wandeldag in het mooie Salland. Wij hopen dat heel veel vrouwen in de komende jaren het Damespad Overijssel weten te vinden of nog eens terugkomen voor een sportief bezoekje aan dit mooie stukje Nederland.

op een damespad wandel je niet alleen